Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Engelbewaarderskerk

R.K. - Kerk van de H.H. Engelbewaarders te Hoorn

De beeldbepalende ramen

Het grote beeldbepalende raam in de gevel aan de Johannes Poststraat is een zogenaamd “glas-in-betonraam”. De voorstelling is die van een engel met nimbus en zwaard. Het is niet bekend wie het glasraam heeft ontworpen.
Het raam heeft een afmeting van ca. 6,45 meter breed en een hoogte van 8,45 meter inclusief een borstwering van 1 meter hoog. Het raam werd opgedeeld in 7 elementen i.v.m. transport en montage.

Raam 2007
Gevelzijde glas-in-betonraam, oorspronkelijke (ongeschilderde) uitvoering (foto: mevr. Anja Bouma 2007)

De 30 mm dikke glaselementen zijn geplaatst in een raster van beton. De kunstenaar hakte deze glaselementen op maat en plakte deze op zijn werktekening. Daarna werd er een bekistingraster in en omheen geplaatst en de constructie in een betonfabriek volgestort.
De voorstelling komt het meest tot zijn recht door bezichtiging van binnenuit, tegen het licht in.


Raam binnenzijde
Glas-in-betonraam interieurzijde (foto: Bert Stuurman 2016)

Het andere raam, aan de voor- en achterzijde van de kerk, is een glas-in-loodraam. De voorstelling is figuratief, zonder motief. Ook van dit raam is de ontwerper onbekend.
Het heeft een (ontwikkelde) breedte van ca. 42 meter en een hoogte van 8,45/2,25 meter.
De witte panelen rechts naast de toren maakten oorspronkelijk deel uit van de compositie. Door vandalisme is het raam beschadigd en werd besloten dit deel te vervangen door panelen.
De beglazing is samengesteld uit gekleurde glaselementen in combinatie met elementen uit ten tijde van de bouw courante soorten zogenaamd gefigureerd glas. Ook dit raam kan het beste van binnenuit worden bekeken.
De gemeentelijk dienst Bureau Erfgoed heeft van het raam een reconstructietekening gemaakt, met dit gevelaanzicht.


Reconstructie raam

 

Torenraam

Vanuit de Pater Bleysstraat is met enige moeite nog een glas-in-loodraam te zien, opgenomen in de achtergevel van de toren. Het bovendakse raam heeft een vogelmotief en is ontworpen door dezelfde kunstenaar als bij het bovengenoemde glasraam. De uitvoering is ook met gefigureerd glas.

Torenraam
Torenraam (foto: Bert Stuurman 2016)