Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Rozenkruisershuis - Lectorium Rosecrucianum

Beschrijving

De voorgevel

Deze toont een begane grond- en tussenverdieping, een eerste en tweede verdieping en alsmede een zolderverdieping boven het hoofdgestel: een rechte kroonlijst, fries en architraaf.

Er zijn 5 traveeën herkenbaar en ten opzichte van de geveloppervlakte met opvallend grote vensters, alsmede een deurkozijn. Elke travee is opgebouwd uit drie vensters met van boven naar beneden 8, 6 en 4 ruiten. De vensters van de begane grond en de eerste verdieping zijn voorzien van schuiframen. Boven het hoofdgestel (met goot) en de middentravee is nog een 4-ruits dakkapel geplaatst met vleugelstukken met versieringen in Lodewijk XV trant. Onder elk van de twee rechter traveeën geeft een eenvoudig klein venster tot op straatniveau een kelderruimte aan. Het in kruisverband opgetrokken metselwerk van rond 1870 toont de kenmerken van die tijd zoals de toepassing van dunne snijvoegen.

Kroonlijst voorgevel.
Kroonlijst voorgevel.

Het fries is voorzien van trigliefen en metopen. Aan de onderzijde van de kroonlijst zijn de mutulusen met guttae waar te nemen en aan de onderzijde van het fries eveneens de mutulusen en guttae.

De vensters voorzien van persiennes. Sommige zijn nog authentiek en dateren waarschijnlijk van rond 1880. Gezien de geringe breedten van de muurdammen, moesten de persiennes aan één zijde worden opgehangen. In genoemde periode diende het gebruik van persiennes niet alleen als zonwering, maar ook om een rijkere uitstraling op te roepen behorende bij een voornaam gebouw.

Voorlangs de gevel is een stoep van witmarmeren platen omgeven door een smeedijzeren hek. De stoep voor de deur is van hardsteen en ligt iets verhoogd.

Voordeurpartij.
Voordeurpartij.

De deurpartij met omlijsting is in Lodewijk Lodewijk XVI trant gemaakt. De deurpartij bevat een groot bovenlicht met snijwerk.

Hoekconsole kroonlijst van voordeurpartij.
Hoekconsole kroonlijst van voordeurpartij.

En console markeert elk der einden van de kroonlijst van de deur.

Hek en stoep langs voorgevel.
Hek en stoep langs voorgevel.

De huidige verschijningsvorm van het pand bestond vóór 1871-1874 uit twee huizen. Na samenvoeging vormen de twee rechter traveeën van het rechter huis sindsdien de nieuwe voortzetting van de drie reeds bestaande linker traveeën van het linker huis. Het verschil in steenmaat van de geveldelen is waarneembaar. Van het rechter deel zijn een kelder en resten van de fundering behouden gebleven.