Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Koninklijke borrel - De 'natte' Schermers

Auteur: Hans Rijswijk

Bessenjenever
Advertentie oude jenever

"Een gezonde ziel kan niet in een droog lichaam wonen". Dit citaat van de Franse schrijver François Rabelais (1490-1553) is door zes achtereenvolgende generaties van de zogeheten 'natte Schermer' twee eeuwen lang en vervolgens door twee generaties Blom nu drie decennia achtereen op succesvolle wijze gehanteerd. Sinds 24 juli 1782 staat B. Schermer & Zoon officieel te boek als distillateur en likeurstoker. De 'Schermers' staan precies twee eeuwen aan het hoofd van het bedrijf aan het Kleine Noord als in 1982 Paul Robert Blom samen met zijn vrouw Joke het roer overneemt. In 1997 worden de monumentale panden in de binnenstad verlaten. Schermer Wijnkopers & Distillateurs, zoals de naam inmiddels luidt, vestigt zich aan de Geldelozeweg in het voormalig gezamenlijke kantoor van de nutsbedrijven PWN en PEN. Dat gemeentelijke monument is ontworpen door de Hoornse architect H.J. Cramer. Daar werken - na het overlijden van Joke Blom in 2009 - nu ook (samen met vader Paul) familieleden van de tweede generatie uit die familie: de dochters Esther (sinds 1997) en Tanja (met haar man Martin Philipse sinds 2011). Op 24 mei 2002 krijgt Schermer Wijnkopers tijdens de festiviteiten van het 220-jarig jubileum het predicaat 'bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'.

 

Kleine Noord
Kleine Noord begin 20e eeuw, met rails voor paardentram.
Voor de verbouwing van de nummers 49 en 51.

Barent Pitersz. alias Schermer

De geschiedenis van het vermaarde Hoornse bedrijf start in 1782 op het moment dat Jan Bent zijn winkel aan het Kleine Noord op nummer 47 verkoopt aan Barent Pitersz. alias Schermer. Die is op 13 mei 1741 gedoopt in de rooms-katholieke kerk aan het Achterom. Jan Bent verkoopt in zijn winkel dranken, tabak en pijpen. Maar hij is ook de grootvader van Barent Schermers vrouw. Jan Bent koopt - naar alle waarschijnlijkheid - zelf vier jaar eerder, op 29 juli 1778, het pand. Tussen de enorme hoeveelheid archiefstukken die door de generaties Schermer bewaard zijn, bevindt zich ook een koopakte die vermeldt dat Jan Bent voor het "huys aan het Oude Noord met een gemeene uijtgang op den Magere Varkemarkt Eenhondert en tagtigh Guldens" aan ene Wagemaker uit Medemblik heeft betaald.

Panden Schermer in 2006
Het Kleine Noord met de Schermer panden in 2006

Die Magere Varkemarkt is het huidige Scharloo. (Op de kaart van Blaeu wordt overigens de straatnaam aangeduid als 'Verken Marckt').
Barent Pitersz. alias Schermer boert die eerste jaren goed. In augustus 1785 heeft hij al een extra pakhuis nodig. Dat koopt hij van Jan Bent, de grootvader van zijn vrouw. Dat pakhuis ligt aan die Varkensmarkt, nu aan het Scharloo dus achter Kleine Noord 49. Overigens vinden Barent Pitersz. alias Schermer en Jan Bent elkaar al snel in de handel in onroerend goed. Er zijn veel aktes die bewijzen dat zij samen in dat laatste kwart van de 18de eeuw veel huizen en pakhuizen hebben ge- en verkocht.