Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Drukkerij Klaassen

Historie

De in Assen geboren Anne Posthuma (1881-1952) bracht 100 jaar geleden de huidige drukkerij Klaassen van de grond. De heer Posthuma was van 1923 tot 1927 lid van de Hoornse gemeenteraad voor de Anti Revolutionaire Partij.
De in Assen geboren Anne Posthuma
(1881-1952) bracht 100 jaar geleden
de huidige drukkerij Klaassen
van de grond. De heer Posthuma was
van 1923 tot 1927 lid van
de Hoornse gemeenteraad voor de
Anti Revolutionaire Partij.

Terug naar de ontstaansgeschiedenis: het grafisch bedrijf dat nu de naam Klaassen draagt, ging volgens het Handelsregister in 1904 van start als Drukkerij A. Posthuma in een klein pandje op het Grote Oost. Dit was ongeveer tegenover de Oosterkerk waar later de rijwielhandel van Zwarekant was gevestigd. De heer Posthuma, geboren in Assen, kwam uit een christelijke familie die zijn overtuigingen met hartstocht beleed. Lid van de Hoornse Gemeenteraad voor de Anti Revolutionaire Partij en ook een fervente drankbestrijder; door zijn rode haar "de rooddop" genoemd. Omdat zijn vrouw een hekel had aan de rook uit zijn pijp werd er dus in die tijd veel in de drukkerij gerookt. Wat uitstekend samenging met de verhitte discussies die daar gevoerd werden over bijbelteksten en drank(mis)(ge)bruik.

Uiteraard vormde christelijke lectuur, tractaten en pamfletten een belangrijk onderdeel van het toenmalige orderpakket. Maar belangrijk voor het voortbestaan waren een aantal periodieke uitgaven die vanaf de oprichting deel uitmaakten van het pakket. De tijdgeest deed de meeste in de jaren '50-'60 verdwijnen maar één periodiek hield stand tot in de jaren '90 van de vorige eeuw. Dat wil zeggen dat het bijna 80 jaar bij dezelfde drukkerij werd gemaakt. Het ging hier om het "Technisch maandblad voor gemeentereiniging, vervoerwezen en ontsmetting".
Ook in de jaren '40-'50, waar het in de laatste oorlogsjaren praktisch de enige order was! Om aan papier te komen werden er op de fiets tochten naar Amsterdam gemaakt om daar voedsel te ruilen tegen papier. Vooral naar dun papier was een grote vraag: al het vloeipapier werd versneden naar formaat van sigarettenvloeitjes waar de eigen teelt tabak in gerold kon worden.

Eerste verhuizing

Al snel groeide het bedrijf op de oorspronkelijke plaats uit zijn jasje en moest worden omgezien naar een andere behuizing. Die werd gevonden in de Trommelstraat, op een steenworp afstand van de oude stek. In die tijd was het daar een echt "grafisch hoekje" van de stad weet Joop Klaassen zich te herinneren. "Behalve onze eigen drukkerij had je in het doodlopende stukje van de Trommelstraat vlak bij de Warmoesstraat de drukkerij van P. Koopmans die daar in 1941 was begonnen. Verder zat in de Appelsteeg de drukkerij van Houdijk". Deze drukkerijen hielden zich voornamelijk bezig met het vervaardigen van klein handels- en familiedrukwerk. Alleen drukkerij Houdijk gaf ook een advertentiekrantje uit dat wekelijks gratis huis-aan-huis verscheen.

foto uit ongeveer 1956. Johan Klaassen met Johannesberger drukpers
Deze foto uit ongeveer 1956 toont de heer Johan Klaassen die bezig is met het handmatig inleggen van papier op de Johannesberger drukpers. Deze pers heeft tot 1965 dienst gedaan. Op de achtergrond is André Klaassen bezig met een kleine degelpers.


Op dat moment was de heer Johan Klaassen werknemer bij de heer Posthuma. Als handzetter/drukker was ook Paul Ytsma in dienst en 's middags kwam ter assistentie Nol Hoogendoorn, (sigarenwinkelier aan de Koepoortsweg en voormalig machinezetter bij Drukkerij Vermande in Hoorn) een aantal uren "plat zetten" en/of distribueren (het opbergen van de losse loden letters in de letterkasten). Een uiterst gezellige tijd: praten en zetten ging goed samen en de aanloop van de klanten deed de rest.