Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Kloosterwandeling 14 mei a.s.   (25-04-2004)

De oplevering van een prachtig nieuw ziekenhuis is een aanleiding om met het thema "zorgverlening" 14 mei terug te blikken tijdens een Kloosterwandeling.
Al in 1347 gaf graaf Willem van Beieren Hoorn toestemming voor de bouw van een gasthuis. Dit is één van de onderwerpen die aan de orde komen tijdens de eerste zomeravondwandeling van het seizoen 2004. Het gasthuis is in Hoorn van meet af aan een stedelijke aangelegenheid geweest met daarnaast de zorgverlening door de kloosters. Hoorn telde in de 16de eeuw negen kloosters waarvan acht vrouwenkloosters. De meeste van deze kloosters boden een veilig onderkomen aan weduwen en hun jonge kinderen, een veel voorkomende zaak in steden met een zeevarende bevolking. Toen de stad echter in 1572 de zijde van Willen van Oranje koos in de strijd tegen de Spanjaarden kwam aan deze situatie een einde en werd deze taak overgenomen door de plaatselijke overheid. Zo werd in gebouwen van het Mariaklooster een weeshuis gesticht, in het Geertenklooster kwam een oude vrouwenhuis en kreeg Hoorn na verloop van tijd het stadsziekenhuis later gevolgd door de Villa en opnieuw een Sint Jans Gasthuis.

De fusie van deze laatste drie instellingen heeft ons een prachtig nieuw ziekenhuis opgeleverd en de opening hiervan is voor de Vereniging Oud Hoorn aanleiding om de kloosterwandeling van vrijdagavond 14 mei a.s. het thema "zorgverlening" mee te geven. Deze gratis wandeling start om 19.30 uur op de Rode Steen.

 

Nieuwsarchief