Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Beeldbepalende stadsvolière in Hoorn met opheffen bedreigd omdat vrijwilligers stoppen   (27-02-2024)

Volierel

De beeldbepalende stadsvolière aan de Pakhuisstraat in Hoorn wordt met opheffen bedreigd nu de Vogelvereniging Hoorn en omstreken de gemeente heeft laten weten binnen drie maanden te stoppen met het bijhouden van de vogels. De gemeente zoekt daarom met spoed opvolgers, maar als dat niet lukt moeten de vogels weg.

De stadsvolière is een begrip in Hoorn. Het initiatief tot het oprichten van een volière werd volgens Oud Hoorn  (uit de rubriek gestelde vragen) in 1929 genomen door Klaas Bergsma. Hij was leraar aan een lagere school en afkomstig uit de Langedijk. In 1931 werd de volière in gebruik genomen na allerlei inzamelingsacties. In 1950 werd alles vervangen en in 1993 werd de vogelkooi helemaal gerestaureerd.

Voliere

Vrijwilligers Con van Eikeren en Jouke Bron, beiden dik over de 70, stoppen met hun werk in de stadsvolière in Hoorn.

„Maar inmiddels moet er weer veel aan gebeuren”, weet voorzitter Ton Wessels van Vogelvereniging Hoorn en omstreken. „Wij doen ons best om alles goed te onderhouden, maar wij worden ook allemaal ouder. Het gros van onze leden is 70+. Wij voeren al vele jaren de vogels. Houden daarnaast een oogje in het zeil en geven de vogels die ziek zijn extra aandacht. Maar helaas houdt ook dat op omdat wij gewoon niemand meer hebben nu de laatste vrijwilligers stoppen. Wij hebben de gemeente daarom laten weten het beheer op te zeggen, over drie maanden stoppen we er mee.”

Oplossing

Woordvoerster Gea Wolfslag van de gemeente Hoorn bevestigt de woorden van Wessels. „We zijn op zoek naar een oplossing, maar die hebben we nog niet. Het is een beeldbepalend gebouw en wij weten dat hier veel mensen plezier aan hebben. Maar voor het beheer van de vogels zijn wij toch echt afhankelijk van vrijwilligers.”

 

Volierel

 Wie gaat straks de parkieten in de stadsvolière voeren?

Wessels zegt ook het erg jammer te vinden als de stadsvolière verdwijnt. „Ik ben een geboren Horinees en weet niet anders dan dat die volière er staat. In mijn kinderjaren kwam ik er al met mijn ouders. Maar de vrijwilligers van ons die het nu doen hebben eerder al te kennen gegeven dat ze het niet langer trekken. En wij hebben niemand die het over kan nemen, maar ook ik moet er niet aan denken dat het verdwijnt. Maar dat is wel de realiteit als er zich geen mensen melden.”

 

Voeren

De stadsvolière is onderverdeeld in drie delen waarin zo’n veertig parkieten, veertig tropische vogels en nog eens zo’n dertig grotere vogels zitten. De vogels moeten dagelijks van vers water en voer worden voorzien. Ook het keukentje moet worden bijgehouden. Volgens de voorzitter van Vogelvereniging Hoorn en omstreken is dit een klusje van een half uur. Maar in de winter kost het iets meer tijd omdat dan het water vaker ververst moet worden vanwege de vorst. Daarnaast moeten de kooien ook geregeld worden schoongemaakt en moeten de vogels ook een beetje in de gaten worden gehouden.

 

Voliere

De stadsvolière in Hoorn.

„Maar iedereen met gevoel voor dieren zou dit moeten kunnen”, vindt de voorzitter. „Als je een groepje van vijf tot zes mensen hebt kun je onderling de taken verdelen en ook de continuïteit bewaken. Misschien is er wel een school die deze verplichting voor jaren aan wil gaan? Het is overigens ook leuk werk want we krijgen veel reacties van mensen die even langslopen en duidelijk hun waardering uitspreken voor de stadsvolière.”

Vrijwilligers

Volgende week overlegt de Vogelvereniging Hoorn en omstreken met de gemeente over de toekomst van de stadsvolière. Wessels hoopt dat er snel mensen zijn die zich alsnog melden om de klus over te nemen. Belangstellenden kunnen zich opgeven met een mailtje naar info@vogelvriendenhoorn.nl

 

Bron NHD

 

 

Nieuwsarchief