Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Laatste zomerwandeling 2024: Kerk als Middelpunt   (15-07-2024)

De Cyriacus kerk

 Tijdens het afgelopen weekend hebben de gidsen van Oud Hoorn het zomer-wandelprogramma van de vereniging afgesloten met de stadswandeling ‘Kerk als middelpunt’ De bezoekers gingen vanaf de Roode Steen met de wandelgidsen op pad in verschillende richtingen omdat de kerken verspreid liggen in het stadcentrum. Toch kwam uiteindelijk iedereen langs zeven kerkgebouwen, waarvan enkele een oorsprong kenden van bijna zeshonderd jaar geleden. Op de vrijdagavond wandeling kon in de Evangelisch-Lutherse kerk op de Ramen dankzij de medewerking van de koster een kijkje worden genomen. Op zondagmorgen na elf uur kon worden vastgesteld dat in een viertal kerken een kerkdienst of mis werd gehouden. Ook als het huidige gebruik van een kerk niet meer van religieuze aard bleek, volgde uitleg van de gidsen over de geschiedenis van de betreffende religie die ooit in het gebouw werd beleden.

 

Gids bij de NoorderkerkReligieuze conflicten in de stad door de eeuwen heen, meerdere schuilkerken verborgen in stegen en gloppen, het kwam allemaal aan de orde tijdens de wandeling. Alle gidsen eindigden de wandeling bij de oudste kerk : de Noorderkerk. Daar kon op vrijdagavond ook een kijkje in het gebouw worden genomen.  In en buiten deze kerk bleek met aparte ingangen en gescheiden ruimtes voor de kerkdiensten de tegenstelling tussen arm en rijk in de achttiende eeuw, de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw.

Bij de Noorderkerk eindigde het wandelprogramma voor 2024 van de vrijwillige stadsgidsen van Oud Hoorn. Ruim 950 belangstellenden hebben de vier thema wandelingen bezocht en met de bespreking van een breed scala aan onderwerpen in en om het centrum van Hoorn hun kennis over de rijke historie van de stad kunnen verrijken.

 

 

Nieuwsarchief