Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Als architect drukte Ype Hangelbroek een stempel op hoe Hoorn er uit ziet (1932-2023)   (09-06-2023)

Ype Hangelbroek

Architect Ype Hangelbroek boven op de Koepelkerk, 1991.
© Archieffoto Henk de Weerd

Als architect had Ype Hangelbroek uit Hoorn vooral oog voor hele oude gebouwen en hun omgeving. Hij was dan ook bestuurslid van de Vereniging Oud Hoorn (1972-1991)en Stichting Stadsherstel. Zijn grote geheim? In de eerste plaats luisteren naar die monumenten.
Juist door die eigenschap heeft Hangelbroek samen met zijn vrouw architect Annelies Gouwetor een grote stempel gedrukt op hoe Hoorn er nu uitziet. En niet alleen Hoorn; als vakman werd hij regelmatig voor grote projecten gevraagd om aan een op het oog onsamenhangende verzameling oude stenen en hout weer de juiste vorm te geven.

Ype Hangelbroek bemoeide zich al sinds begin jaren zeventig met hoe het verder moest met de Hoornse binnenstad. Niet zo verwonderlijk dat hij al snel intensief betrokken raakte bij Oud Hoorn. In een tijd waarin de overheid vervallen monumenten vooral als obstakel naar stadsvernieuwing beschouwde, waren het juist bevlogen kenners als de architect die de barricaden op gingen.

Dat was hard nodig, omdat in hartje Hoorn de Grote Kerk op instorten stond. De gemeente, Oud Hoorn en ondernemers als Jan van Vliet keken naar nieuwe richtingen. Hangelbroek zette zijn vakmanschap in om het plan uit te werken voor 32 appartementen en twee winkels. Zo kun je ook een kerk redden.

Ype Hangelbroek

Architect Ype Hangelbroek boven op de Koepelkerk, 1991.
© Archieffoto Henk de Weerd

Bovenop een steiger rondom de Koepelkerk aan het Grote Noord, zomer 1991. De grote restauratie is volop aan de gang en Ype vertelt graag over wat de plannen zijn. Op bijna 40 meter hoogte komt zijn relaas, dat je in de eerste plaats naar een monument moet kijken, moet luisteren. Want elk gebouw fluistert voor hem het eigen verhaal, wat er vooral behouden moet blijven wanneer de bouwkundige veranderingen zich aandienen.

Dat was zijn eigen succesformule. Ondanks een soms verlegen en stille presentatie, wist Ype Hangelbroek heel veel mensen te overtuigen. Daardoor zijn veel monumenten in de provincie - het stadhuis en Zuiderkerk in Enkhuizen, kasteel Muiderslot of het Oostereiland in Hoorn - zo mooi bewaard gebleven.

Martin Menger

 

Nieuwsarchief