Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Een cadeau van het Westfries Archief.   (07-06-2023)

Een cadeau voor iedereen die graag in de geschiedenis van de stad wil rondneuzen. Naast de reeds bekende kronieken ligt in het archief ook die van Klaas van Voorst, vijf handgeschreven delen, eerbiedwaardig en kwetsbaar. Deze kroniek beslaat de periode 1629 tot 1826. Jan Onstenk heeft er in 1979 en 1980 in het kwartaalblad over geschreven.

De vraag van Jaïr van Dijk, een echte Horinees en geschiedenisstudent, of er geen scan beschikbaar kon komen heeft geleid tot een verzoek van PSBB en VOH aan het archief. En men heeft aan dit verzoek voldaan; nu is de gescande versie beschikbaar.

Jaïr: Hij is in zijn beschrijvingen van wat er van dag tot dag in Hoorn gebeurt veel persoonlijker dan zijn voorganger Theodorus Velius. Hij laat veel meer zijn eigen mening doorschemeren wat het nog bijzonderder en persoonlijker maakt. Klaas gaat in zijn kroniek op zoek naar historische feiten, en vraagt zelfs aan oudere inwoners hoe het nu eigenlijk geweest is in het Hoorn van hun (over)grootouders.

Via de link Westfries Archief - 0216 Collectie handschriften en losse archivalia (Westfries Archief) (nummers 181-185) kunt u op de site van WFA lezen wat Klaas over de pest, de patriotten, het oproer bij de Doelen en wat dies meer zij te vertellen heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit zijn de eerste regels uit de Kroniek van Klaas van Voorst.


Zijn handschrift is keurig en aardig goed te lezen. Toch is er behoefte aan een transcriptie. Het is de bedoeling dat deze door vrijwilligers gemaakt gaat worden, zodat het verhaal van Klaas voor iedereen toegankelijk wordt. Daarbij zullen we zoveel mogelijk van moderne technieken zoals transkribus gebruik maken. We bekijken eerst hoe we dat het handigst kunnen aanpakken en zullen dan een oproep doen en uw hulp vragen.

Kijk alvast rond in de kroniek en als u zich nu al wilt melden, dat mag zeker, graag zelfs. Doe dat op werkgroepHHSM@oudhoorn.nl ovv van kroniek Van Voorst.

Samen kunnen we er iets moois van maken.

Rita Lodde-Tolenaar Werkgroep HHSM

 

 

 

Nieuwsarchief