Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Het was in alle opzichten een stralende dag, Open Monumentendag 2022.   (16-09-2022)

Begraafplaats Keern

Gelukkig kwamen de voorspellingen niet uit en kon voorzitter Herman Kaptein in de zon een divers gezelschap verwelkomen. Hij refereerde nog even aan de dag in 2021 toen de burgemeester het nieuwe hek voor eeuwig heeft gesloten. Dit jaar was er iets moois te onthullen en daar was wethouder Axel Boomgaars met zijn familie voor gekomen. Het was het eerste bezoek van de kersverse wethouder aan het Keern, maar hij komt zeker terug.

Begraafplaats Keern

De informatieborden, ontworpen door Maartje Durge uit Enkhuizen, die hij onthulde laten iets van de geschiedenis van de begraafplaats zien, de plattegrond en oorlogsgraven en huisregels. En wat heel belangrijk is de QR-code, samen met de gemeente ontwikkeld. Nu kan iedereen met zijn telefoon op naam de locatie van het graf van zijn oma of iemand anders opzoeken.

De lijst met namen en locaties behoeft nog enige aanvulling. Wie zich geroepen voelt, neem even contact op.

Het graf van Lucas Stobroo stond speciaal in de belangstelling. Hij was een verzamelaar en man van het eerste museum in Hoorn aan het Ramen. De Archeologische Dienst heeft daar opgravingen gedaan en mooie dingen gevonden. Deze staan nu beschreven in een prachtige folder die voor iedere bezoeker beschikbaar was. (zie website archeologiewestfriesland, publicaties, folders) Klik hier

De wethouder kreeg een doos bloembollen en deze komen naar hem toe zo gauw ze er zijn en dan zien we graag dat hij deze op de begraafplaats komt planten.

En zoals altijd VRIENDEN en vrijwilligers zijn altijd welkom.

Rita Lodde-Tolenaar, secretaris

Foto’s Arend Stapel.

Zie ook: Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern

 

Nieuwsarchief