Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

3 mei Open Joodse huizen   (02-05-2022)

openjoodsehuizenHet programma Open Joodse Huizen bestaat elk jaar uit kleinschalige bijeenkomsten waar herdacht en herinnerd zal worden door middel van verhalen die op locatie over vroegere gebeurtenissen verteld zullen worden. Meer informatie is beschikbaar via de website van OJH.
Het is een initiatief van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam en dit programma wordt inmiddels op veel plaatsen in Nederland gebracht.

Open Joodse Huizen:

Het Statenlogement (Nieuwstraat 23) – 10.00 uur 
Eddy Boom vertelt over de joodse onderduikster Ellie Trap-Beek. Zij dook onder in haar huis aan de Drieboomlaan. Haar man Leo was verzetsman en werkte bij het bedrijf van Jo Iepenga, waar een afluisterpost stond. Beiden overleefden de oorlog. Het voormalig stadhuis speelde in hun verhaal een bijzondere rol.

Kerkstraat 13 – 11.00 uur
Trudie Schrickx vertelt het verhaal van twee jongens die getuigen waren van het doodschieten van de 5 Nederlanders bij de Grote Kerk.

Drieboomlaan 69 – 11.00 uur
Het verhaal van Flory Neter over haar  eigen ervaringen als jongste onderduiker in Hoorn. Flory was pas 2 maanden oud en daarbij de jongste onderduikster van Hoorn toen zij in 1942 opgevangen werd door Nel en Cees Woelders. Na de oorlog werd haar duidelijk dat zij niet hun kind was. Flory vertelt over de hereniging met haar ouders.

Tweeboomlaan 79 – 12.00 uur
Elisabeth en August Goetmakers namen in 1943 de 9 maanden oude Hadassah Elze in huis en in hetzelfde jaar haar pasgeboren broertje Joshua. Het gezin en hun onderduikers overleefden de oorlog. In 1965 ontvingen Elisabeth en August de Yad Vashem-onderscheiding. Rita Lodde, oud-secretaris van de Vereniging Oud Hoorn vertelt hun verhaal.

Grote Oost 35 -12.00 uur
Ab van der Deure vertelt het verhaal: in de voormalige woon- en textielwinkel van Gré Ruiter-Visser en haar man Jan Ruiter, verbleven in de oorlog tientallen onderduikers. In september 2011 werd Gré tot ereburger van Hoorn benoemd. 

Pieterseliesteeg 7 – 13.00 uur
Marian Vleerlaag vertelt het ongewone verhaal van 11 onderduikers in de timmerwerkplaats op nummer 5. 

Tweeboomlaan 155 – 13.00 uur
Marette Wils vertelt over de periode dat zij in dit huis woonde en getuige was van het verzetswerk van haar vader Michiel Wils en zijn hulp aan onderduikers.

Slapershaven 2 – 14.00 uur
Egbert Ottens vertelt over de familie Polak, de oorspronkelijke eigenaar van het pand.

Nieuwe Noord 35 – 15.00 uur
Rita Lodde vertelt over het gezin Vleeschdraager. Zoon Leo werkte bij bakkerij Van den Berg en was geliefd bij de meisjes. Leo en zijn stiefmoeder Sara Jacobs overleefden de oorlog niet: beiden werden in Sobibor vermoord.

Grote Oost 6 – 15.00 uur 
Vanaf 1942 was hier de Ortskammandatur gevestigd. In de conciërgewoning woonden Aaf Dell en Dieuw van Vliet, waar zij onderduikers verborgen hielden. Wil Eiting van de Vereniging Oud Hoorn vertelt over het bijzondere verhaal van onderduikers waarin ook de directrice van het stadsziekenhuis, Odile Moereels, een belangrijke rol speelde.

Claes Yoesthuys – 16.00 uur
De Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg en voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn, Eddy Boom, blikken terug op deze dag. Met een hapje en een drankje en muzikale ondersteuning van Margreth Koning.

Open Joodse Huizen in Hoorn 

In onze stad zou dit jaar de vijfde keer zijn. Het kan hier gerealiseerd worden dankzij de samenwerking met Vereniging Oud Hoorn en Comité 4045.

 

 

Nieuwsarchief