Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoornse Jodentrein vertrok 80 jaar geleden.   (21-04-2022)

PlaquettePrecies tachtig jaar geleden vertrok er vanaf dit station in Hoorn om 12.18 uur een trein met Joodse inwoners, waarvan er uiteindelijk weinig zouden terugkeren. Om deze verschrikkelijke gebeurtenis nooit te vergeten, hangt er een herdenkingsplaquette met de 16 namen van de slachtoffers bij het Stationsplein.Het monument werd in 2020 onthuld, maar vanwege de coronapandemie met weinig toeschouwers. Vandaag staat een grotere groep mensen stil bij deze zwarte bladzijde uit de Hoornse geschiedenis. „Veel mensen zijn tijdens deze gruwelijke periode ontdaan van hun menselijkheid. Daarom is het belangrijk dat we hen blijven gedenken. Zij zijn weggevoerd, maar niet vergeten”, zegt toeschouwer Marian Vleerlaag.

Samen met burgemeester Jan Nieuwenburg legt voorzitter Eddy Boom van Comité 40-45 twee bloemstukken neer. Boom leest een brief van de Nederlandse rabbijn Binyomin Jacobs voor: ’Hoe heeft het kunnen gebeuren, wat we hier vandaag herdenken? Maar ook: hoe lieten we het, als Nederlandse geciviliseerde samenleving, gebeuren?’. Hij eindigt zijn brief met dat de mens nooit van de geschiedenis leert, wat verwijst naar de situatie in Oekraïne.

Aanwezig is ook voormalig voorzitter van Oud Hoorn en historicus Egbert Ottens. „Overal kan de vonk in het kruit schieten. Oorlog is van alle tijden. Het is belangrijk om te herdenken wat er kan gebeuren met een verkeerde leider aan de macht. Dit soort memoreermomenten zijn cruciaal. Niet herdenken, is vergeten.”

Het valt hem tegen dat er weinig mensen tijdens de herdenking van de oorlogsslachtoffers aanwezig zijn, maar hij ziet wel dat op 4 mei steeds meer jongeren aandacht tonen voor de Tweede Wereldoorlog. Laten we zeggen, ongeveer 15 jaar terug, zag je echt een daling in de belangstelling van mensen. Maar gelukkig herdenken steeds meer mensen deze verschrikkelijke gebeurtenis. Het is fantastisch dat de oorlog niet in de vergetelheid raakt. Er zijn genoeg verhalen die verteld moeten worden”, aldus Ottens. Na een minuut stilte loopt de groep naar de Museumstoomtram. Onder het genot van appeltaart en koffie wordt de herdenking besproken en de geschiedenis levend gehouden. Iets later komt er een groep kinderen van bassischool De Rank binnenwandelen. Zij hebben als school de plaquette geadopteerd bij het station en dragen een gedicht op, geschreven door leerling Job en zijn moeder Femke. De zaal luistert aandachtig en als het eindigt met de woorden: ’laten we samen de vrede omarmen’, volgt een lang en intens applaus.

Plaquette voor weggevoerde joden op NS-station Hoorn werd vanwege corona online onthuld.

 

Kijk de korte documentaire over de weggevoerde Hoornse Joden. Op 20 april 2020 precies om 12.18 uur werd een plaquette onthuld bij het Hoornse NS-station, met daarop 16 namen van Hoornse Joodse stadsgenoten die de oorlog niet overleefden. Op 20 april 1942 werd een deel van hen gedwongen te vertrekken met de trein van 12.18 uur, voor een reis naar het einde.

In deze reportage volgen we burgemeester Jan Nieuwenburg die voorleest uit het dagboek van Christine Kerkmeijer – de Regt en de plaquette onthult samen met Eddy Boom, voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn. Beelden van Hoorn toen en nu ondersteunen het gebed van Rabbijn Jacobs (foto’s onder andere uit de collectie Osinga).

Productie: Projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn & The Flying Dutchmen.
Speciale dank aan Claudia de Breij voor het gebruik van het nummer ‘Mag ik dan bij jou’.

Klik HIER voor de film 


 
 
OnthullingHet zou hun laatste reis worden, maar dat wisten de Hoornse inwoners van Joodse afkomst nog niet toen zij 20 april 1942 door de Duitsers per trein werden afgevoerd naar Amsterdam. Comité 40-45 Hoorn onthulde ter nagedachtenis aan hun verschrikkelijk lot deze plaquette bij het NS-station op 20 april 2020. Dat gebeurde exact om 12.18 uur, het tijdstip van vertrek van toen.

EerbetoonOp de plaquette staan de namen van de 16 Joodse inwoners van Hoorn die vermoord zijn in Auschwitz en Sobibor. Sprekers tijdens deze bijzondere bijeenkomst zijn Jan Nieuwenburg, burgemeester van Hoorn en Eddy Boom van comité 40-45 Hoorn. De plaquette aan de linkerzijde van het stationsgebouw is vanaf 20 april 2020 voor iedereen zichtbaar als monument om dit verhaal levend te houden.
 
De plaquette is tot stand gekomen met behulp van onderstaande sponsors:
Comité 40-45 Hoorn
Vereniging Oud Hoorn
Stichting Kerkmeijer-De Regt
 

 

Nieuwsarchief