Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Vrienden van het Keern wint kerkhofprijs Gouden Terebinth 2022   (13-02-2022)

Begraafplaats Keern

Funeraire prijs: wisselbeker en 1000 euro

HOORNGIDS HOORN | De ’Stichting Vrienden van het Keern’ heeft de Gouden Terebinth 2022 gewonnen. Er waren 11 kandidaten. waarvan 3 genomineerden: de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern, de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats Naarden en de Stichting Oude Kerkhof Roermond. De jury was unaniem in haar keuze om de begraafplaats aan het Keern als de beste aan te wijzen. 

 

 

De landelijke Gouden Terabinth is in 2015 ingesteld door de gelijknamige stichting die zich hard maakt voor funerair erfgoed. De prijs bestaat uit een wisselbeker en 1000 euro.

Uit het juryrapport blijkt dat de doorslag heeft gegeven, dat de mogelijkheid bestaat voor middelbare scholieren om op de begraafplaats de maatschappelijke stage te vervullen waardoor een brug wordt geslagen naar de nieuwe generatie en samenleving. Het verhaal van de unieke plek wordt geborgd en verder uitgedragen als cultureel erfgoed, waardoor verleden en heden met elkaar wordt verbonden, aldus de jury.

De ’Stichting Vrienden van het Keern’ is in 2019 opgericht en heeft de afgelopen jaren veel werk verricht om het kerkhof voor de toekomst te behouden en een waardige plek voor rust en bezinning in stand te houden. Het bestuur is verguld met de waardering en ziet de prijs als erkenning voor al het werk in de afgelopen jaren. Zie website

Elf succesverhalen
Tot 22 oktober konden kandidaten voor deze nationale prijs worden aangemeld. Naast de drie genomineerden waren dat onder andere: de R.K. Begraafplaats Schijndel, de Stichting Oude Begraafplaats te Gouda, de Stichting Online-Verleden, de Werkgroep Stenen Archief van De Nieuwe Ooster Amsterdam en de Historische begraafplaats van de (voormalige) Willibrordus Stichting Heiloo.
Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth (wisseltrofee en geldbedrag van 1.000 euro) personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en het funerair erfgoed in bredere zin. Graven en andere gedenktekens vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.
Eerdere winnaars van de Gouden Terebinth waren: de stichting Oude Groninger Kerken, Stichting Ter Navolging Tiel en Stichting Russisch Ereveld te Leusden. Meer informatie over de onderscheiding, zie http://www.terebinth.nl .

Het jaar 2021 is voor de begraafplaats een bijzonder jaar geweest met gebeurtenissen als een geslaagde NLdoetdag met vrijwilligers, die fantastisch geholpen hebben met wieden en schoonmaken, Open Monumentendag met de plechtige sluiting van het hek en vele bezoekers en de Burendag. We hebben veel nieuwe vrijwilligers kunnen begroeten en er zijn steeds meer graven opgeknapt. Mooie geschenken hebben we ontvangen, banken van de gemeente, bloembollen van Jan de Wit en de firma Kok uit Bovenkarspel en een rek voor gieters van Heddes. Heel hartelijk dank. En de gemeente heeft heel wat jonge bomen geplant. Verder delen we graag ervaringen met andere begraafplaatsen zoals Purmerend en Drieboomlaan. Lees verder 

Levi Noë

Gedicht Levi Noë    (PDF, in nieuw scherm)

Gedicht Levi Noë    (audiofragment, in nieuw scherm)

Foto: Stadsdichter Levi Noë draagt gedicht voor bij de opening van het nieuwe hek van de begraafplaats (september 2021).

 
 
 
 
Tekst deels ontleend aan Hoorngids.nl

 

Nieuwsarchief