Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Een mooi geschenk en een prachtig gedicht   (11-09-2021)

Voormalige AulaDe eerste keer dat begraafplaats Keern deelnam aan Open Monumenten Dag is een zeer geslaagde dag geworden.

Om kwart over elf heette voorzitter Herman Kaptein de burgemeester en een grote groep belangstellenden waaronder Albert de Graaf van harte welkom. Het nieuwe hek achter hem stond open, maar niet voor lang.

 

 Het openen en sluiten van het hek

 

 

Samen met burgemeester Jan Nieuwenburg sloot hij dat even later. Het hek gaat nooit meer open, maar de veranderingen op de begraafplaats gaan door. Dankzij de hulp van vrijwilligers worden graven schoongemaakt en zo mogelijk hersteld, onkruid gewied en plantjes neergezet. En dat stimuleert anderen, nabestaanden die het graf van hun ouders of grootouders laten opknappen. Bovendien zijn vrijwilligers bezig met beschrijving van de graven en de geschiedenis van de begraafplaats.

 

Engelse banken

 

 

De burgemeester memoreerde de droevige staat waarin de begraafplaats bij zijn eerste bezoek verkeerde. Een groot verschil en zijn waardering onderstreepte hij met een geschenk van de gemeente: twee Engelse tuinbanken voor bezoekers om te rusten en voor overpeinzingen.

 

 

Levi Noë

 

 

 

 

Een verrassing was de voordracht van Levi Noë een jonge dichter uit Hoorn die speciaal voor deze gelegenheid een prachtig gedicht heeft geschreven. Lees dit gedicht hier 

 

 

 

 

 

PubliekPubliek

Veel belangstelling was er voor de oorlogsgraven en de nieuwe QR code van Comité 40-45 met de verhalen daarachter. Ook het graf van de familie Siemensma trok de aandacht. Voor de ouders en de zes kinderen, omgekomen in de brand aan de Merensstraat in 1960 zal hopelijk binnenkort een nieuwe plaat met hun namen worden aangebracht.

En voor de vraag Waar ligt mijn grootmoeder of tante wordt een QR voorbereid die samen met mooie informatieborden de bezoeker wegwijs kan maken en wellicht dan weer mooie verhalen zal opleveren.

 

Een dag om te herhalen, maar ook door het jaar is iedereen welkom en is informatie te vinden op de website Vrienden begraafplaats Keern (oudhoorn.nl) en op Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn (beeldbank-oudhoorn.nl)

En zeker is nieuwe VRIENDEN zijn altijd welkom.

Foto's van Frans van Iersel en Rita Lodde

 

 

Nieuwsarchief