Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Noorderkerk : Logies en Duvel   (17-07-2021)

Feesten en partijen, logies en Duvel in Noorderkerk in Hoorn: ’Zo mooi als de kerk nu is, is hij niet lang geweest’

De grootste ruimte in de Noorderkerk, hier met het binnenterras van theehuis Maria van Hoorn, biedt veel mogelijkheden voor evenementen.
© Foto Marcel Rob
HOORN

„We nemen de tijd. Het moet goed en mooi”, zei Leo Melcherts bijna drie jaar geleden, namens de vijf kapitaalkrachtige ondernemers die als Coöperatie Westfries Cultuur Goed de Noorderkerk in Hoorn hadden gekocht. Toen was de veronderstelling nog dat de kerk medio 2019 open zou gaan voor bijeenkomsten en activiteiten. Het werd een paar jaar later...

Er vielen heel wat tegenslagen te overwinnen - gesteggel met de gemeente over vergunningen en de gevolgen van corona, om er een paar te noemen. De tussen 1441 en 1519 gebouwde Noorderkerk, de enige in Hoorn die vrijwel ongeschonden uit de Middeleeuwen dateert, is nu vrijwel klaar voor een nieuwe toekomst. Als ’historische evenementenlocatie’, met apart verhuurbare ruimten voor bijeenkomsten, van 50 tot 1200 m2, met theehuis ’Maria van Hoorn’ en logiesgelegenheid in de voormalige kosterswoning onder de naam ’Bed & Kerk’.

Leeggehaald

,,Zo mooi als de kerk nu is, is hij niet lang geweest’’, zegt een van de grootste geldschieters achter het project stellig. Hij wil niet met naam in de krant - laten we hem André noemen - maar toont vol trots de ene na de andere bijzonderheid. ,,We hebben eerst de kerk helemaal leeggehaald, alles weggehaald wat er in de loop der eeuwen in is gepriekt, en waar mogelijk teruggeplaatst wat er ooit was.’’ Zo is de originele zware houten buitendeur van de armenkerk in ere hersteld. Die lag elders in de kerk in opslag. Zo waren er meer authentieke delen nog her en der aanwezig, die in het verleden zijn weggehaald.

Om de ruimte zo groot mogelijk te houden, is een aantal gerestaureerde kerkbanken langs de muren geplaatst, net als het orgel. Andere banken zijn verrijdbaar, en staan nu in het midden, gericht op de preekstoel, waaronder een podium is gemaakt. De protestantse gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker, waarvan de coöperatie de kerk voor 500.000 euro heeft gekocht, kan hier tien tot vijftien keer per jaar zó terecht voor het houden van een dienst, zoals afgesproken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het deel met de Armenkerk.
© Foto Marcel Rob

Aardwarmte

Onder de vloer met een mix van natuurstenen tegels en authentieke zerken, die er stuk voor stuk uit zijn gehaald en na restauratie teruggeplaatst, zijn verwarmingsbuizen aangebracht. De vloerverwarming is in de hele kerk doorgetrokken en maakt het mogelijk dat de temperatuur voor een evenement met een paar dagen ’stoken’ op 18 tot 20 graden wordt gebracht. Stoken is hier niet het juiste woord. Er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte. Een onzichtbaar weggewerkte warmtepomp wordt ingezet om het water, dat in de Claes Molenaarsgang van grote diepte wordt gehaald - en dan al een temperatuur van 14 graden heeft - bij te verwarmen.

Modern zijn ook de geluid- en lichtinstallaties, die speciaal op maat zijn gemaakt om galm te voorkomen en de houten gewelven in alle gewenste kleuren een passende sfeer te kunnen geven.

Apart te huren: de regentenkamer.
© Foto Marcel Rob

Er zijn al enkele publieke evenementen in de kerk geweest. Op 1 maart vorig jaar het Trouwevent Hoorn en eind juni dit jaar nog een kiloverkoop van vintagekleding, die zo druk werd bezocht dat hij in augustus als vier- of vijfdaags evenement wordt herhaald. ,,Vintage is hip’’, weet de mede-eigenaar. ,,We hebben ook wat bruiloften staan, maar er zijn natuurlijk nog vragen wat de mogelijkheden zullen zijn in verband met corona. Ik verwacht zeker een inhaalslag straks.’’

Arie Maasdam heeft als beheerder van de Noorderkerk voor september al vijf bruiloften ingeboekt, waarvan vier met ’het hele pakket’: de ceremonie in de Armenkerk, proosten en de bruiloftstaart in de tuin, diner en receptie in de hallenkerk en de huwelijksnacht in de vroegere kosterswoning.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een van de tweepersoons slaapkamers
© Foto Marcel Rob

Bed & Kerk’ mag zich verheugen in een grote belangstelling. In juli en augustus zijn nog maar een paar dagen te boeken in de gerestaureerde kosterswoning uit de achttiende eeuw. Vanaf 175 euro per nacht staat deze ter beschikking, met op de begane grond een woonkamer met houtkachel en eetkamer, en op de verdieping toilet, douche en twee tweepersoons slaapkamers.

(Tekst gaat door onder de foto)

Beheerder Arie Maasdam bedient Belgische gasten op het buitenterras.
© Foto Marcel Rob

Duvel

’Theehuis Maria van Hoorn’ krijgt nog een groter terras, langs de westgevel - straks kunnen gasten vanachter hun espresso zó de kerk inkijken. ,,En we hebben natuurlijk Duvel op de tap’’, grijnst André. ,,Dat is tenslotte een gevallen engel.’’

De opbrengst van de exploitatie komt ten goede aan de instandhouding van de kerk, benadrukt André. Ook de beheerder moet worden betaald. Het werk is trouwens nog niet af. In het najaar wordt de westgevel aangepakt: voegen worden hersteld en voor het glas in lood zullen per vak voorzetraampjes worden aangebracht als isolatiemaatregel.

De investeerders hebben volgens hem nooit de illusie gehad dat ze er op zouden gaan verdienen. ,,Het is een soort hobby. We hadden altijd de bedoeling bij te dragen aan de instandhouding van de kerk. Voor winst zou je hem echt moeten gaan exploiteren. Quitte spelen is ook goed. Van meet af aan was duidelijk: wat je er in steekt, krijg je niet terug. Maar goed, een lijkwade heeft geen zakken.’’

www.noorderkerkhoorn.nl

De voormalige kosterswoning van ’Bed & Kerk’ heeft ook een bedstee.
© Foto Marcel Rob
 
 

 

Nieuwsarchief