Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hans Rijswijk (1945-2021)   (15-04-2021)

Hans Rijswijk (1945-2021): onvermoeibare regelaar voor historisch Hoorn in het algemeen en de Oosterkerk in het bijzonder. Met het overlijden van Hans Rijswijk (76) heeft Hoorn een inwoner verloren die veel heeft betekend voor de historische stad in het algemeen en de Oosterkerk in het bijzonder. Een journalist, een schrijver, maar vooral: een onvermoeibare regelaar.

Sinds zijn zeventiende was hij aan het werk. In de jaren 60 en 70 was hij actief als organisator en als freelance tekstschrijver/journalist, onder meer voor weekbladen en tussen 1973 en 1976 ook voor het Dagblad voor West-Friesland. Het Stoomfestival in Hoorn, dat hij in 1974 organiseerde, trok tienduizenden bezoekers. In 1976 regelde Rijswijk alles voor de opening van de dijk Enkhuizen-Lelystad, die door prins Claus werd verricht.

Hij was vanaf 1998 een van de samenstellers van de serie Hoorn Oh Ja, de jaarlijkse kroniek met beelden ’van mensen en dingen die voorbijgingen’ in het stadsleven. Ook legde hij de Hoornse geschiedenis vast in een aantal boeken, zoals dat over honderd jaar volkshuisvesting in Hoorn en in 2013 nog het boek over ’zijn’ Oosterkerk, Veelzijdig Baken.

1999 was een zwaar jaar. In mei werd zijn slokdarm compleet verwijderd om kanker te bestrijden. Een dag later was het Hemelvaartsdag, maar ’daar doe ik dit jaar niet aan mee’ had hij gezegd. Ruim een half jaar later ging hij weer voorzichtig aan de slag en een paar maanden daarna maakte hij alweer zestig, zeventig uur in de week „Ik ben freelancer’’, zei hij in een interview voor de krant. ,,Het is hollen of stilstaan, maar vooral hollen.”

Ontiegelijke inzet
Van de in 1973 opgerichte stichting Oosterkerk was hij bijna twintig jaar bestuurslid, belast met onder meer de pr. Stichtingsvoorzitter Eddy Boom spreekt van een ’ontiegelijke inzet’. ,,Hij was voor de Oosterkerk onmisbaar, bemoeide zich overal mee. Dat stelde ik zó gigantisch op prijs! Een bestuur heeft leden nodig die tegen elkaar aan schuren. Hans kon dat als geen ander. Bijna driekwart jaar nam hij de honneurs waar, toen de beheerder wegviel. Hij ’sliep’ als het ware in de Oosterkerk. Hans was de man van initiatieven, had altijd creatieve ideeën en was uiterst precies. Ik ga hem gigantisch missen.’’

Hans Rijswijk
Hans Rijswijk toont in 2017 een van de foto’s die deel uitmaakten van een fototentoonstelling in etalages in de binnenstad, een van de activiteiten waarmee vereniging Oud Hoorn haar honderdjarig bestaan vierde.

Hans Rijswijk
© Foto Marcel Rob
Hans Rijswijk was ook actief als lid van de expositiecommissie Oud Hoorn, en de man die bergen werk verzette voor het Kamermuziek Festival Hoorn, als bestuurslid van de stichting die hiervoor in 2007 was opgericht door een groepje Hoornse liefhebbers.

Op 30 april 2009 werd hij koninklijk onderscheiden. Ridder in de orde van Oranje-Nassau. De man, die altijd als een van de eersten wist wie er een lintje zouden krijgen, werd nu zelf koninklijke geëerd. ,,Toen ze nadrukkelijk zeiden dat ik moest komen, voelde ik nattigheid’’, zei hij.

Huiskamer
Hoe trots was Hans Rijswijk dat de Oosterkerk in 2018 de titel ’huiskamer van Hoorn’ kreeg, officieel als slogan vastgelegd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Een jaar later was de feestelijke viering van het vijfhonderdjarig bestaan van de stenen Oosterkerk, vijftig jaar nadat de kerk letterlijk van de sloop was gered. De ’schipperskerk’ is steeds mooier geworden. De aanschaf van een nieuw glas-in-loodraam is goedgekeurd. De derde fase van de jongste grote restauratie begint binnenkort. Hans Rijswijk was alweer van alles aan het regelen.

Het ging hem aan het hart dat vorig jaar alle evenementen in de kerk moesten worden afgelast vanwege corona. Het virus dat hem uiteindelijk fataal is geworden. Na dienst te hebben gedaan in het stembureau in de Oosterkerk testte hij bijna een maand geleden positief op corona. Eerst lag hij ziek thuis op bed, maar eind maart moest hij met spoed worden opgenomen. Via via kwam hij in het ziekenhuis in Hilversum terecht. Donderdag reageerde hij nog op de necrologie van pastoor Piet Hoogenboom uit Spanbroek, met het bericht aan de redacteur van deze krant dat Hoogenboom in Hilversum tegenover hem had gelegen. ’Ben daar nog steeds. Moeilijk traject, maar blijf optimistisch’.

Vrijdag leek het de goede kant op te gaan en hij zou dinsdag naar een revalidatiecentrum gaan, maar maandag verslechterde zijn situatie snel en overleed Hans Rijswijk. ,,Een enorm gemis voor de Oosterkerk’’, zegt Eddy Boom. ,,Maar eigenlijk voor heel Hoorn.’’

 

Bron: NHD

 

Nieuwsarchief