Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Odile Moereels, een bescheiden heldin die alsnog een Hoorns eerbetoon krijgt   (28-09-2020)

Odile MoreelsHet zojuist onthulde kunstwerk in een van de binnentuinen van het Dijklander ziekenhuis laat de afbeelding van een vrouw zien. Odile Moereels, ooit directrice van het stadsziekenhuis en een stille kracht achter het verzet en de hulp aan joodse onderduikers.

Het was het comité 40-45 in Hoorn dat eerder dit jaar de aanzet gaf om de van oorsprong Belgische Moereels het eerbetoon te geven dat zij heeft verdiend. Odile zorgde er samen met onder meer Aaf Dell en Dieuw van Vliet dat joodse verpleegster uit handen van de bezetter bleven.

Odile Moreels

Het zojuist onthulde kunstwerk voor Odile Moereels: rechts haar nicht Ties van Venetië, in het midden Ymke Fokma van het Dijklander.

Samen met (3 oud-bestuursleden van) Oud Hoorn het ziekenhuis en de kunstcommissie werd het idee uitgewerkt om de vroegere directrice een eigen eerbetoon te gunnen. De Hoornse kunstenaar Christiaan Heydenrijk maakte het werk, een met ledlampen aangelicht aangelegde glasplaat met daarop de beeltenis van Odile en de joodse baby Loeki Themans, die mede door haar de oorlog heeft overleefd.

Tot bijzonder groot plezier van Ties van Venetië, de volle nicht van Moereels. Zij vertelde over haar ’bijzondere tante’, die in haar werkzame leven als verpleegkundige twee Wereldoorlogen meemaakt. Odile Moereels was al lang naar Den haag verhuisd, toen in de loopgraven bij Ieper onnoembaar veel Vlaamse slachtoffers vielen. Zij nam toe verlof om voor de slachtoffers te zorgen.

Dubbel en dwars

,,Een kleine, maar pittige vrouw”, was de uitleg. ,,Ze wilde er niets over vertellen. En toen kwam er later weer een oorlog. En ze wist in Hoorn heel knap de Duitsers om de tuin te leiden. De herinnering aan zo’n bijzonder vrouw is terecht. Ze heeft het dubbel en dwars verdiend.”

Voor Ymke Fokma, lid van de Raad van bestuur van het ziekenhuis, geldt Odile Moereels als een bijzonder voorbeeld. ,,Het is een voorgangster om trots op te zijn”, vertelde Fokma. ,,Het is ook goed om stil te staan, bij het verpleegkundig leiderschap dat zij liet zien toen het erop aan kwam. Net zoals de zorg nu ook barmhartig klaar moet staan voor de mensen die nu worden getroffen.”

Voor het Comité 40-45 in Hoorn is de cirkel nu rond, benadrukte Eddy Boom. ,,Lang geleden kregen Dieuw van Vliet en Aaf Dell al hun eigen eerbetoon voor hun aandeel in het verzet. Maar Odile is toen vergeten. West-Friesland moet trots op haar zijn, want zij is in alle opzichten een echte verzetsheldin.”

Bron: NHD.nl

Rectificatie: In de oorspronkelijke tekst stond de naam "Moreels" waar "Moereels" correct is. 

zie ook QR-code

Odile Moreels

 

 

Nieuwsarchief