Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Eeuwenoude panden in Hoorn weer woongebouw   (05-03-2020)

Achterom

Eeuwenoude panden in Hoorn weer woongebouw: achter roze gepleisterde gevel aan Achterom gaan veertien moderne huurappartementen schuil
 
Eeuwenlang waren ze onderdak voor de meest uiteenlopende mensen - van burgemeester tot arme sloebers - maar nu breekt voor de gebouwen achter de gepleisterde roze gevel van Achterom 3-5 een nieuw hoofdstuk aan. In goed overleg met de stedelijke monumentenhoeders is het pand tot in alle hoeken verbouwd. Er zijn veertien moderne appartementen in gemaakt. Die gaan zaterdag 7 maart in de verhuur: ze worden toegewezen na een ’open huis’ dat op afspraak kan worden bezocht.
Voor de Schouw
Bas Zuurbier voor de schouw in de voormalige regentenkamer. Aan de onderbreking van de plint rechtsonder is te zien waar de deur in de wand zit. 


,,Hier hebben vroeger veel mensen in gewoond. In feite hebben we dat teruggebracht’’, zegt Schagenaar Bas Zuurbier, die met zijn broer Maurice uit Landsmeer en de gebroeders Van Stralen uit Heerhugowaard eigenaar is van het pand. ,,We vinden monumenten mooi. We zagen er wat in. Nu zijn we 3,5 jaar verder en bijna klaar.’’
Eerder haalden ze hetzelfde kunststukje uit met het Huis van Zessen, het oudste hofjesgebouw van Alkmaar (1511) waar eeuwenlang bejaarden woonden. Hier werden in 2017 acht huurappartementen betrokken.Achterom
Het Achterom 3-5 (met rechts nummer 7) heeft een opvallende gevel.

Het gebouwencomplex dat nu in Hoorn door architectenbureau TPAHG en bouwbedrijf Van Stralen tot woongebouw is gemaakt, bestaat feitelijk uit acht aparte delen. ,,Een moeilijk pand, met zo veel delen bij elkaar. Daarom duurde het lang om alles uit te dokteren en toen moesten we nog anderhalf jaar verbouwen. Het asbest is gesaneerd, de daken vernieuwd.’’

Burgemeester Sonck
De nieuwe eigenaars hebben door bouwhistoricus Odwin Ralling uit Schagen uitgebreid onderzoek laten doen naar de (bouw)historie van het pand.
Het oudste deel (Achterom 3, ’links’ achter de later geplaatste roze gevel) gaat terug tot 1596 en werd in 1615 samengetrokken met nr. 5, om te dienen als woning van burgemeester Albert Franszoon Sonck. Van hem is de gevelsteen met drie egels. Het Achterom was toen nog een gracht (tot 1654). Nog in de zeventiende eeuw kwamen er uitbreidingen en werden huizen op Achterom 7 erbij betrokken. Tussen 1794 en 1832 kwamen er gebouwen achter (aan wat nu De Driestal heet), waardoor een binnenplaats ontstond.

Lange tijd, in de negentiende eeuw, en het begin van de twintigste, deed het monument aan het Achterom dienst als diaconiehuis, voor de opvang van armen in de stad. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw was het een tehuis voor ouden van dagen. Na een grote verbouwing en dito restauratie in 1969 was tot enkele jaren geleden het uitvaartcentrum van De Eerste Hoornsche Begrafenis en Crematieverzorging (EHBC) hier gevestigd.

Achterom

 
Tot aan de zoldering, met het originele hout, zijn appartementen ingebouwd.

Sporen van het verleden zijn overal te vinden, van marmeren vloeren en trappen tot de originele sparretjes die de daken dragen. Tableaus met eeuwenoude tegeltjes, 17e-eeuwse plafondschilderingen van bloemenranken, houtsnijwerk, imposante balken, hoge plafonds, dit gebouw ademt historie.
 
 

Achterom

Marmeren gangen, hoog plafond in het oudste deel.

Pronkstuk
Een van de pronkstukken is de regentenkamer, waar iemand straks een bijzondere woonkamer aan heeft. Met kroonluchter. Aan de muur, rond de imposante 18e-eeuwse schouw in Lodewijk XVI-stijl, is behang aangebracht met bloemen. Het oogt als een zeventiende-eeuws schilderij. Vrijwel onzichtbaar is hier een deur in gemaakt, die leidt naar keuken, slaapkamer en sanitair. Van de monumentencommissie mocht de muur niet doorbroken worden, legt Zuurbier uit. ,,Dus hebben we het zo opgelost. Je wilt tenslotte geen keuken in een stijlkamer.’’

Puzzeltje
Zo was het wel vaker een puzzeltje om veertien appartementen weg te bouwen, maar de monumentencommissie en bureau Erfgoed van de gemeente hebben goed meegedacht, zegt de eigenaar. Hij laat het ene na het andere appartement zien. Ze ogen allemaal allemaal modern - eikenhouten vloeren, donkere raambekleding, strakke keukens en badkamer - maar alle woningen zijn verschillend. Er zijn verschillende ingangen die elk een aantal appartementen ontsluiten, maar sommige ruimten zijn gemeenschappelijk, zoals de brede centrale gang, de binnenplaats en een terras/plat dak op de eerste verdieping. Op een paar plekken zijn Veluxramen aangebracht die alleen op de ventilatiestand open kunnen omdat een van de sparretjes er dwars voor zit. Tja, dat is een van de concessies die je moet doen als je in een eeuwenoud monument in Hoorn wil wonen.

Open huis
De verhuur van de veertien tweekamer-appartementen start zaterdag 7 maart met een ’open huis’. Dat is van 11 tot 13 uur, maar alleen te bezoeken na het maken van een afspraak bij Kingma Makelaars, via 0229 - 279697 of info@kingmamakelaars.nl.
Na het open huis zullen de appartementen worden toegewezen.
De huurprijzen variëren tussen 800 en 1250 euro per maand (exclusief gas, elektra, water en servicekosten).
 
Bron: NHD

 

Nieuwsarchief