Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Wethouder en 2 leerlingen pakken fluitschip Liorne uit   (12-06-2019)

Gevelsteen met fluitschip, 1616, Oude Doelenkade 17a, Hoorn.HOORN – Simon Broersma heeft als verantwoordelijke wethouder voor de Hoornse havens de tentoonstelling ‘Het fluitschip: Hoornse vinding, werelds succes’ in de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn geopend. Dat gebeurde op woensdag 12 juni in aanwezigheid van de leerlingen uit groep 8 van basisschool Het Fluitschip uit Hoorn-Noord. De wethouder pakte samen met twee leerlingen het in bruin pakpapier gewikkelde grote model van fluitschip De Risdam uit. De tentoonstelling over het ‘werkpaard op zee’ duurt tot medio september 2019.

Broersma

Simon Broersma voor het Gezicht op Hoorn van schilder Vroom. Broersma is in de gemeente Hoorn verantwoordelijk voor alle havens en havenactiviteiten.

Wethouder Broersma startte zijn verhaal met de vraag of één van de kinderen wellicht wist wat de functie wethouder in hield. Natuurlijk kwam er een antwoord: ‘De wethouder bewaart de wet’. Waarop Simon Broersma uitlegde, dat er toch heel wat meer bij zijn functie kwam kijken. Vervolgens benadrukte hij het economische belang van het rond 1595 ontwikkelde fluitschip. Hij vertelde de kinderen, dat het schip werd ontwikkeld door de Hoornse ondernemer Pieter Janz. Vael, die beter bekend is geworden onder de naam Liorne. De vinding was de basis voor een ongekende economische groei in de stad. “Het was een snel schip, er gingen veel spullen in de dikke buik van het schip en die spullen kon je dan weer lekker verkopen, waardoor de mensen toen rijk werden”. Hij vertelde de jeugd verder, dat het fluitschip ook actief was in Nederlands Indië. “Daar werden specerijen opgekocht en later naar Nederland gebracht. Peper bijvoorbeeld en die peper bracht hier heel veel geld op, denk maar eens aan de uitdrukking ‘peperduur’. Voor één zak peper kon je in Amsterdam al een heel grachtenhuis kopen”. Hij liet overigens de aanwezige bestuursleden van Oud Hoorn weten blij te zijn met de vereniging, die ook met deze expositie weer ‘de verhalen van Hoorn vertelt’.    

Bontekoe

Ook schipper Bontekoe vertelde de schooljeugd over zijn reizen aan boord van een fluitschip.

Tot verrassing van de kinderen kwam vervolgens schipper Bontekoe in hoogsteigen persoon binnenstappen. Hij vertelde, dat hij op school zat met Jan Pieterszoon Coen, ooit tijdens een vaart naar de Middellandse Zee was gevangen genomen door Barbarijse zeerovers, was vrijgekocht en later met zijn drie scheepsjongens naar Indië was vertrokken. Een rampzalige reis, want er ontstond brand aan boord. “We kwamen met heel wat minder mensen in Indië aan”, zo memoreerde hij. Terug in Nederland werd hij koopman. “En door de handel met name met die fluitschepen ben ik rijk geworden”, aldus Bontekoe. De beroemde schipper/koopman uit Hoorn had in zijn verhaal een achttal vragen over fluitschepen verwerkt en de jeugd mocht die vragen na afloop beantwoorden. De winnaar kreeg een boek van André Nuyens.

Fluitschip

Wethouder Simon Broersma pakt samen met twee leerlingen uit groep 8 van basisschool Het Fluitschip het model van het fluitschip De Risdam  uit.

 

Vervolgens moesten wethouder Simon Broersma en twee kinderen aan de slag om het meters grote model van het fluitschip De Risdam uit te pakken. Een taak die veel plezier opleverde, want wat is er nu mooier dan ‘lekker scheuren’. Voor de aanwezige mensen van Oud Hoorn kwam er een vertrouwd beeld tevoorschijn, de kinderen werden vooral verrast door de grootte van het schip De Risdam. Het model van zo’n 2,5 meter is gebouwd door Jan Drijver en door hem in 2007 aan Oud Hoorn geschonken. Het oorspronkelijke schip werd op een Hoornse werf in 1713 voor de Verenigde Oostindische Compagnie gebouwd en verging 14 jaar later al in de Zuid-Chinese Zee.

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes. De winkel is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag 10 tot 14 uur. 

 Foto’s: Henk Sas

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief