Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Feestelijke heropening Michaëlkerk   (17-10-2018)

Michaelskerk<br>BlokkerDe restauratie van de voormalige Michaëlkerk, Westerblokker 44 in Blokker is gereed! Op vrijdag 19 oktober zal Samir Bashara, wethouder van o.m. Erfgoed en Monumenten, de door Stichting Stadsherstel Hoorn gerestaureerde kerk officieel heropenen.

 Tevens wordt het boek ‘De Michaël van Westerblokker’ gepresenteerd. Het boek is deel 20 in de Bouwhistorische Reeks Hoorn en geschreven door Laura Jonkhoff. Het 272 pagina’s tellende rijk geïllustreerde boek gaat in op de bouw van de kerk, de verbouwingen, reparaties en de restauratie. Daarnaast wordt de lange geschiedenis van de H. Michaëlparochie en de voortslepende twist tussen Wester- en Oosterblokker voorafgaande aan de bouw van de kerk in het boek beschreven.

Van 13.30 uur tot 16.30 uur zullen Naomi Rubinstein en Ttjalinka Oosting twee bekende en ervaren cellistes een licht klassiek programma brengen met muziek van o.a. Vivaldi, Barriere, Boismortier. Ook zullen zij tango’s ten gehore brengen.

Bent u nieuwsgierig naar hoe de Michaëlkerk gerestaureerd is? U bent van harte welkom op de feestelijke heropening. Laat u ons dan via info@stadsherstelhoorn.nl weten dat u komt.

 

Programma

13.30 uur Ontvangst

14.00 uur Welkomsttoespraak door Jaap Schaper, voorzitter Stichting Stadsherstel Hoorn

14.15 uur Toespraak en openingshandeling door wethouder Samir Bashara

14.30 uur Introductie Groeier!, huurders Michaëlkerk

14.40 uur Muzikaal intermezzo

14.50 uur Toelichting op het verhaal van De Michaël door auteur Laura Jonkhoff

15.10 uur Overhandiging eerste exemplaren door Laura Jonkhoff

15.20 uur Muzikale afsluiting

15.30 uur Bezichtiging kerk en receptie

17.30 uur Einde feestelijke heropening Michaëlkerk

 

Michaelskerk

Achtergrondinformatie restauratie Michaëlkerk

In 1972 verloor de St. Michaëlkerk haar kerkfunctie. Sinds 2000 stond de kerk echter leeg en begon het verval. Dit kon Stichting Stadsherstel Hoorn niet aanzien en daarom kochten wij in 2013 de kerk. In 2014 werd een reconstructie van de in 1972 verdwenen torenspits teruggeplaatst en werd de voorzijde van de kerk gerestaureerd. Mede dankzij tientallen supporters van de crowdfundingsactie begin 2017 voor het herstel van het leistenen dak en met steun van de gemeente, kon in november 2017 de volgende fase van start gaan. TPAHG Architecten uit Hoorn heeft in nauwe samenwerking met Stichting Stadsherstel Hoorn de restauratie en herbestemming (kantoren) uitgewerkt. In november 2017 ging Aannemersbedrijf Pronk Bouw uit Warmenhuizen en Installatiebedrijf Ouwehand uit Heerhugowaard van start met de restauratie. Daarvoor sloeg wethouder Bashara op 21 november 2017 de eerste paal. Nu, een klein jaar later, is de restauratie gereed en kan Blokker weer trots zijn op haar kerk!

 

zie ook: Michaelkerk in onze kerkenrubriek 

en Eerste paal restauratie Michaelkerk

 

Nieuwsarchief