Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Basisschooljeugd vindt geschiedenisles op locatie ’leuk en leerzaam’   (26-09-2018)

kinderenLeerlingen uit groep acht van De Wingerd rusten even uit op een bankje in de binnenstad van Hoorn. Bij de gracht op Het Nieuwland hebben ze zojuist geluisterd naar het verhaal van Theodorus Velius. Na een korte pauze vervolgen ze hun weg om met nog meer historische personen kennis te maken. ,,Leuk en leerzaam”, vinden ze de geschiedenisles op locatie.

Verdien ik een standbeeld? Die vraag staat centraal tijdens de door Vereniging Oud Hoorn georganiseerde stadswandeling voor de groepen zes, zeven en acht van basisscholen uit de regio. De leerlingen mogen er zelf antwoord op geven, nadat ze de verschillende vragenstellers - verkleed als historische personen uit de Coenstad - hebben horen vertellen wat hun ’gouden’ bijdrage was aan de zeventiende eeuw.

Zo staat Pieter Jansz. Liorne de groepen te woord in het parkje aan de Bierkade. De scheepsbouwer vertelt over Het Fluitschip dat hij aan het einde van de zestiende eeuw ontwierp. Even verderop neemt Hendrick de Keijser de kinderen mee terug in de tijd op de Roode Steen. Tegenover het door hem ontworpen Waaggebouw legt de architect uit waarom hij in zijn ogen net zo’n standbeeld verdient als Jan Pieterszoon Coen. Zijn jonge toehoorders kunnen zich er wel in vinden en merken op dat er op het plein ruimte genoeg is voor nog een historisch eerbetoon. ,,Hij kan toch naast die andere”, klinkt het nuchter.

Velius

 Leerlingen van de Flierefluiter en de Wingerd luisteren op het Nieuwland naar Theodorus Velius. Favoriet

Als de rondgang voor groep acht van De Wingerd uit Zwaag halverwege is houden ze even een korte pauze. ,,Ik vind het leuk en leerzaam”, vertelt Ruben de Haan (11). Hij weet ook al een favoriet aan te wijzen. ,,De meneer die boeken schreef en arts was”, zegt hij, met een armgebaar naar de plek waar zijn groep even daarvoor kennis gemaakt heeft met Theodorus Velius. ,,Meestal werd er alleen over de rijken geschreven, maar hij maakte boeken over de gewone mensen.”

De geschiedschrijver heeft al een standbeeld in Hoorn en de vraag die in dit geval gesteld wordt is dan ook of hij dat eerbetoon waard is. Ja, vindt Ruben dus. En daar is zijn klasgenootje Nicci Weeling uit Blokker het mee eens. ,,Hij heeft belangrijk werk gedaan. Leuk om daar zo lopend door de stad wat over te leren. Dat is beter dan gewoon uit een boek.”

 

Bron: NHD

 

Nieuwsarchief