Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

VERDIEN IK EEN STANDBEELD?   (19-09-2018)

kinderenDe Gouden Eeuw herleeft voor kinderen.

Na het doorslaande succes van vorig jaar met het programma "Held of Schurk" organiseert Vereniging Oud Hoorn voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen een geschiedenisles op locatie. 

Die les krijgt vorm als een stadswandeling.

De leerlingen ontmoeten in de binnenstad acht historische personen uit de Coenstad. Die vertellen, op een passende locatie, kort wat hun ‘gouden’ bijdrage was aan de zeventiende eeuw. Hun concrete vraag: “Verdien ik een standbeeld?” Wie gaan ze ontmoeten?

Enkele vertellers hebben op Open Monumentendag al een tipje van de sluier opgelicht:

 














Op de foto: Moeder van Peter Hajo, Liorne en Hendrick de Keyser
.

 
Griet, de herbergierster.
Griet dreef een herberg en ronselde jonge mannen om als scheepsjongens mee te varen op de schepen die naar Oost-Indië voeren. 

Pieter Jansz. Liorne
De Liornestraat is een bekende verkeersader in onze stad, die is genoemd naar een scheepsbouwer met die naam. Hij ontwierp en bouwde een heel nieuw scheepstype: Het Fluitschip.  

Hendrick de Keyser
De kinderen ontmoeten deze bouwmeester (architect) op de Roode Steen. Daar staat een van zijn gebouwen: “De Waag!” Dat is niet zijn enige creatie in Hoorn, maar daarover vertelt hij zelf

Vroemoer Jannetje
Tegenwoordig heet zo iemand een verloskundige. Ouderen onder ons kennen nog de vroedvrouw, maar in de Gouden Eeuw heette de vrouw die a.s. moeders bijstond bij de bevalling een vroemoer.

Theodorus Velius.
Deze Horinees zou bij dit evenement zijn hart ophalen. Hij was dokter, maar is vooral bekend geworden als geschiedschrijver van de stad Hoorn. Hij heette eigenlijk Dirk Seylmaker, maar heeft zijn naam in het Latijn “vertaald.” Hij studeerde o.a. aan de universiteit van Padua in Italië.
Een standbeeld heeft hij al. Het staat op het Nieuwland.

Weesmoer Maartje
Er waren in de Gouden Eeuw veel weeskinderen. In elke oude stad vind je wel een weeshuis. Zo’n weeshuis werd gerund door een “vader” en een “moeder.” Of de kinderen die er woonden hun weesmoer een standbeeld zouden gunnen? De kinderen van nu, mogen hun mening geven.

Pieter Florisz.
De vice-admiraal van de Nederlandse vloot tijdens menige zeeslag die in de Gouden Eeuw moest worden uitgevochten om de handelsbelangen van o.a. de Hoornse kooplieden. Hij woonde aan de Binnenluijendijk en is begraven in Grote Kerk.

De moeder van Peter Hajo
Wie kent niet de scheepsjongens van Bontekoe. Ze zitten al jaren op het muurtje bij het Houten Hoofd. De moeder van Peter Hajo vertelt wat zij ervan vond dat haar zoon met een VOC-schip naar Oost-Indië ging. De jongens hebben al een standbeeld; maar vind je niet dat hun moeder er ook een verdient?  

Verrassing
Er zijn op die ochtenden nog twee personages in de stad. Wie dat zijn, blijft een verrassing, maar hun aanwezigheid zal bij de kinderen ongetwijfeld in de smaak vallen.

Het programma is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Hoorn afdeling Erfgoed, Stichting Kerkmeijer de Regt , Bakkerij Otten (koetaai) en Deen (appels).

De wandelingen zijn volgeboekt.
Ze vinden plaats op dinsdag- en donderdagmorgen: 25 en 27 september en 2 en 4 oktober.  Scholen kunnen zich nog op de reservelijst laten plaatsen  door contact op de nemen met Jelly Drijfhout;
j.drijfhout.1@kpnmail.nl








 


 

 

Nieuwsarchief