Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Onthulling Gedenksteen Kaap Hoorn 29 januari 2018   (29-01-2018)

Kademuur Kaap Hoorn steenHoorn heeft eindelijk een monument dat verwijst naar de roemruchte expeditie die de stad op de wereldkaart zette. Tijdens de expeditie van Le Maire en Schouten in 1615-1617 vanuit Hoorn ter verkenning van het zeegebied onder Straat Magelhaen werd o.a een nieuwe doorgang en kaap  ontdekt tussen de Atlantische- en Grote Oceaan op 29 januari 1616.

Plaquette Chili402 jaar geleden ontdekten Jacob le Maire en Willem Cornelisz. Schouten een nieuwe passage van de Atlantische naar de Stille Oceaan. Ze rondden het uiterste zuidpuntje van Zuid-Amerika en vernoemden dat, op 29 januari 1616, naar de thuishaven van de zeehelden: Kaap Hoorn. De kaap is onder schippers berucht vanwege de woeste weersomstandigheden. Heel gepast sloeg de regen maandagmiddag horizontaal in het gezicht bij degenen die de moeite namen bij de onthulling van de gedenksteen te zijn.

Natuurlijk had de steen, verwerkt in de zeemuur tussen de Hoofdtoren en de brug naar het Oostereiland, er twee jaar geleden al moeten liggen. Het feestjaar ’400 jaar Kaap Hoorn’ leverde in Chili wél een fraaie plaquette op. Maar in Hoorn kreeg men dat niet voor elkaar.


Kaap HoornMet dank aan de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders en de Vereniging Oud Hoorn is het twee jaar na dato toch geregeld. ,,Toen we negen jaar geleden begonnen met de voorbereidingen op het feestjaar, spraken we al over een blijvende herinnering’’, zegt Kees van Louvezijn van Stichting Nederlandse Kaap-Hoorn-vaarders. ,,Niet iedereen was altijd even enthousiast. We zijn heel trots dat de steen er nu toch ligt.’’

 
oudhoornMaandag werd de gedenksteen - ontworpen door Marion Buis en Jaap van der Hout(voorzitter Vereniging Oud Hoorn) - symbolisch overgedragen aan ’de burgers van Hoorn’. Zij werden in de regen vertegenwoordigd door wethouder Ben Tap. Toch zullen niet alleen de inwoners van Hoorn genieten van het eerbetoon aan de nautische glorietijden. ,,We brengen de 35 stadsgidsen natuurlijk ook op de hoogte van het monument’’, aldus Van Louvezijn. ,,Het is de perfecte plek om aan bezoekers te vertellen over een belangrijk stuk van onze historie.’’ Op de steen is te route te zien die de schepen op hun ontdekkingsreis aflegden, met een korte tekst ernaast.

Het nieuwe logo KHVCees Paul van de Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders kon maar niet genoeg benadrukken dat het geen ’Hollanders’ waren die de nieuwe zeeroute ontdekten. ,,Het waren West-Friezen. West-Friezen!’’ De historicus ziet het zó voor zich: de huilende echtgenotes van de dappere zeemannen, die niet wisten of ze hun man ooit nog terug zouden zien. ,,Dat tafereel moet zich hebben afgespeeld vlak bij de plek waar deze gedenksteen ligt. Kortom: een betere plek is niet denkbaar.’’

Tekst grotendeels afkomstig van NHD

 

 

Nieuwsarchief