Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoge erkenning voor Oud Hoorn   (19-11-2017)

logo oudhoornHet was geen verrassing voor Vereniging Oud Hoorn-voorzitter Jaap van der Hout, maar het is en blijft bijzonder om een Koninklijke onderscheiding in ontvangst te mogen nemen.

Aan het einde van een feestelijke middag in schouwburg Het Park reikt burgemeester Jan Nieuwenburg zondag namens Zijne Majesteit de Koning de Koninklijke Erepenning uit. De burgervader neemt namens de gemeente nog een extra cadeau mee: een Eenhoornzegel ter waarde van duizend euro.

Voordat het prijzen regent, worden de activiteiten van Oud Hoorn, een vereniging met meer dan tweeduizend leden en honderd vrijwilligers, in een muzikale voorstelling samengevat. De vereniging maakt zich sterk voor het behoud van de schoonheid en het in herinnering houden van het Hoornse stadsverleden. In de opvoering komt niet alleen de enorme verenigingskennis over de geschiedenis van Hoorn tot uiting, er is ook aandacht voor het enthousiasme waarmee de kennisoverdracht gepaard gaat.

’Ik hou van Hoorn’ is een liefdesverhaal over een stad en haar minnaars. Gerard Venverloo speelt met verve de rol van Johan Kerkmeijer, historicus van Hoorn (1875-1956). Zijn verdiensten voor de stad zijn weergaloos. ’Hoe had Hoorn er uitgezien zonder zijn grenzeloze toewijding’, is de hamvraag in het theaterspektakel. Lore Koelemeijer zingt en danst als Vrouw Hoorn, symbool voor de eeuwige schoonheid van de stad, Steven Langreder staat voor Nieuw Hoorn, vertegenwoordiger van de toekomst.

De historische binnenstad wordt belicht, maar ook de buitenwijken Risdam, Grote Waal en Kersenboogerd komen aan bod. Met spitse humor en dialogen krijgen de spelers het publiek op hun hand. Er wordt gelachen en hard geklapt, maar de voorstelling roept ook heimwee op. ’Was Hoorn maar nooit zo groot geworden’, verzucht een inwoner als er in de pauze gesproken wordt over het Witte Badhuis en een pierenbad bij de Liornestraat.

Jong en oud wordt kunstig bij elkaar gebracht in deze eenmalige voorstelling. Hoogtepunten worden geroemd, dieptepunten niet geschuwd. Pure nostalgie is het spel ’Wie van de drie’. Met drie burgervaders als eregasten. Pierre Janssens (burgemeester van 1982 tot 2003), Onno van Veldhuizen (2003-2015) en de huidige Jan Nieuwenburg krijgen in het televisiespel het vuur aan de schenen gelegd over problematiek als hangjongeren, immigratiebeleid en gezondheidszorg.

Compliment

erepenningHet was een mooi bruggetje naar de Koninklijke Erepenning. Behalve lof gaf de burgervader ook nog een compliment aan de makers van ’Ik hou van Hoorn.’ ,,Je hoeft het in Hoorn niet alleen te doen. Het publiek heeft vandaag een unieke gebeurtenis bijgewoond.”

De Koninklijke Erepenning die Jaap van der Hout kreeg, wordt onder strenge voorwaarden uitgereikt en mag nu officieel worden gebruikt in het briefpapier.

 Bron: NHD, dagblad van West-Friesland

 

 

Nieuwsarchief