Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Japanse plant gevaar voor Hoornse kademuren   (09-08-2017)

Gemeente HoornDe kademuren tegenover de monumentale Bossuhuizen op de Slapershaven lopen gevaar door de Japanse duizendknoop. Dat stelt Roger Tonnaer van de Fractie Tonnaer in een brief aan het college, waarin hij de noodklok luidt over de plant. Duizendknoop (fallopia) is een plant die in verschillende variëteiten voorkomt.

Oorspronkelijk komt de plant uit Oost-Azië. Duizendknoop vermeerdert zich snel en gemakkelijk; heel kleine delen van de plant kunnen uitgroeien tot enorme bosschages, waarvan de worteldiepte tot twee meter gaat. Daarmee vormt duizendknoop een gevaar voor straten, gebouwen en funderingen. In Hoorn is de fallopia opgedoken op de Slapershaven, pal tegenover de monumentale Bossuhuizen en naast de sluis tussen Grote en Kleine Oost. In zijn brief aan het college wijst Tonnaer erop dat er in veeDuizendknoopl andere gemeenten alles aan wordt gedaan om de plant uit te roeien, maar in Hoorn niet. De gemeente Amersfoort heeft voor de bestrijding van de duizendknoop ruim een half miljoen euro uitgetrokken, aldus Tonnaer. Hij stelt ook dat de gemeente Hoorn ’al jaren weet’ dat de plant hier staat, maar dat daaraan niets wordt gedaan. ,,De plant woekert verder en kan schade veroorzaken aan de kademuren van Kleine Oostbrug en Kleine Oostsluis’’, aldus Tonnaer, die wil weten wat B en W hieraan gaan doen. Hij vindt dat het college ’opvallend kalm’ blijft met de wetenschap dat de schadelijke plant hier staat ’terwijl in andere gemeenten er alles aan wordt gedaan de duizendknoop te bestrijden’.

Op de site bestrijdingduizendknoop.nl wordt gemeld dat de plant niet alleen schadelijk is voor straten en dergelijke, maar ook voor de biodiversiteit. De plant vermeerdert zich zo agressief, dat deze al snel andere vegetatie overwoekert. Het college zal de vragen binnenkort beantwoorden.

Bron: Jaap Stiemer in het Noordhollands Dagblad van 9-8-2017

 

 

Slapershaven

 

 

Restanten van de Oude Oosterpoort in gevaar?

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief