Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Impressie van de Voorjaarsledenvergadering 20 april 2016   (24-04-2016)

oudhoornDe goed bezochte ledenvergadering keurde zonder commentaar het verslag van de ledenvergadering van oktober 2015 en het jaarverslag 2015 (zie Kwartaalblad 1 2016) goed. Ook de financiële zaken zoals de jaarrekening en de begroting werden vlot doorgenomen en goedgekeurd. De penningmeester bedankte de diverse vrijwilligers voor hun inzet om de kosten laag te houden.

Bestuurswisselingen:

Rita Lodde-Tolenaar is herbenoemd voor een volgende periode, terwijl Carel Brouwers en Jelly Drijfhout zijn toegetreden tot het bestuur.

Jelly Drijfhout en Carel Brouwers

 

 

 






















Links met microfoon Jelly Drijfhout en rechts Carel Brouwers, de nieuwe bestuursleden, met op de achtergrond Eddy Boom



Jan FlorisJan Floris was niet meer herkiesbaar en trad na 12 jaar af. Hij zet zijn werkzaamheden aan de website en Facebook voort vanuit de Internetwerkgroep. Na het ontvangen van een zeefdruk van de Oosterkerk zei hij dat hij van het podium naar de zaal zou gaan. Hij refereerde in zijn dankwoord aan een kritisch artikel wat hij schreef in het Kwartaalblad van december 2000, waarin hij voor Oud Hoorn het Internet op ging. Frans van Iersel, voormalig bestuurslid daagde hem toen uit om een website voor Oud Hoorn op te gaan zetten. Dit is door de medewerking van diverse vrijwilligers goed gelukt.

Jan Floris ontvangt een zeefdruk van de Oosterkerk.

Na de pauze was er een zeer bijzondere lezing door dr. Andrzej Antczak werkzaam aan de Universiteit van Leiden over het Onderzoek op het Zuid-Amerikaanse eiland La Tortuga en de ‘Archeologische vondsten op dit Zouteiland. (Zie hier Wikipedia)

 

Michiel Bartels

















Michiel Bartels, archeoloog van de Gemeente Hoorn kwam enkele jaren geleden in contact met twee Poolse archeologen Dr. Andrzej & Marlena Antzcak, die aangesteld zijn bij het Archeologisch Instituut van de Universiteit Leiden. Zij deden en doen nog steeds ver van huis exotisch onderzoek naar het Hoornse verleden op de plaats waar Hoornse schippers aan het eind van de 16de en het begin van de 17de eeuw zouthaalden.

zouteiland

















Ze hebben nu spectaculaire resultaten geboekt die voor Hoorn en West-Friesland relevant zijn. Het is geen alledaags werk dat de twee Poolse archeologen onder moeilijke omstandigheden op La Tortuga, een eiland voor de Venezolaanse kust verrichten op zoek naar de zoutpannen en het fort van de Hoornse zouthaalders. Gedurende het 12-jarig bestand kon men weer dichterbij zout halen in Portugal. (zie hier Wikipedia) De lezing werd ondersteund door vele foto;s van de locaties en het archeologisch werk. Het zout werd onder zeer zware omstandigheden (warmte, mosquito’s) gewonnen, wat duurder maakte dan goud.

In een volgend Kwartaalblad zal een artikel over de zouthandel met het Caribisch gebied worden opgenomen. Dank aan de heer en mevrouw Antcak en Michiel Bartels is op zijn plaats.

Hier treft u het  Zoutlied dat verhaalt over de strijd met de Spanjaarden op het eiland in 1638.

 

Nieuwsarchief