Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Op zoek naar koper Noorderkerk   (07-04-2016)

Noorderkerk Kleine NoordDe Algemene Kerkenraad van de Protestantse gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker heeft woensdagavond 6 april 2016 definitief besloten het eigendom van de Noorderkerk af te stoten. Het gebruik van de kerk zal per 1 juli worden beëindigd. Het zoeken is nu naar een nieuwe eigenaar. De voorkeur gaat uit naar een gegadigde die geen ’bruidschat’ eist, maar de kerk ’om niet’ overneemt. Liefst een die ook nog de mogelijkheid biedt, de kerk af en toe nog voor diensten te gebruiken.

Eerdere berichtgeving staat hieronder.

De bezwaarmakers tegen het afstoten van de Noorderkerk in Hoorn moeten nog zeker een maand op een uitspraak hierover wachten. De Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Hoorn, Zwaag en Blokker wil de kerk per 1 maart sluiten.
  
Een aantal leden van de protestantse gemeente heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit. Dat ligt nu bij het Regionaal College voor de behandeling van bezwaren en geschillen van de Protestantse Kerk in Noord-Holland.

Eind vorig jaar liet de secretaris van deze commissie al weten dat de uitspraak een maand vertraging opliep en dat is recent weer gebeurd. Wel is er uitspraak gedaan dat de Kerkenraad geen voorbereidende activiteiten mag ontplooien om de kerk af te stoten.

De Noorderkerk stamt uit de late Middeleeuwen en is het oudste monument van Hoorn.

bron: NHD, Jaap Stiemer

-----------------

Meer informatie over de Noorderkerk op deze website

Meer informatie van de Noorderkerk  op de site van de Noorderkerk

Meer informatie over de Noorderkerk op Wikipedia

 

Nieuwsarchief