Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Westfries Museum doet mee aan Uit liefde voor de stad   (15-03-2016)

wfaDe vergulde zilveren drinkbeker van de Spaanse graaf van Bossu. En ‘Gezicht op Hoorn’, de uitbeelding op doek van Hendrick Vroom van het 17e eeuwse economische wonder van Hoorn. Het zijn niet zómaar voorwerpen die je ziet bij Uit liefde voor de stad, een project van dertien stedelijke musea in Nederland. De keuze van het Westfries Museum staat namelijk symbool voor stedelijke trots én voor de ziel van het museum. Dat wil vertellen wat de Gouden Eeuw voor de stad heeft betekend en nog betekent.

Vanaf 20 maart tot en met 11 september is in drie musea, die van Deventer, Leiden en Dordrecht een groot aantal schatten te zien die het belang van stedelijke collecties onderstrepen. Tien andere stedelijke musea, waaronder het Westfries Museum, zetten twee topstukken in de spotlights. Voor bezoekers ligt er bij deze werken een gratis brochure die zij kunnen meenemen. Daarin staan de voorwerpen van de tien deelnemende musea beschreven. En lezen zij over het belang van stedelijke kunstcollecties.

Gedragen door eigen inwoners
De collecties van de Nederlandse stedelijke musea zijn rijk aan kunst en historische objecten die daar uit liefde voor de stad terecht zijn gekomen. Vaak geschonken door plaatselijke verzamelaars of aangekocht met geld van de eigen inwoners. En variërend van de meest bijzondere kunstvoorwerpen tot alledaagse objecten. Elk voorwerp heeft een eigen verhaal, of het nu een oude ketel is of een altaarstuk. Een verhaal dat iets vertelt over de geschiedenis van de stad en om die reden de moeite waard is om te bewaren. Ook het Westfries Museum kent een actieve Stichting Vrienden van het Westfries Museum. Dankzij deze betrokken vrienden zijn veel publicaties en aankopen mogelijk gemaakt. https://museumvriend.nl/wat-maken-vrienden-mogelijk/

beker van BossuDe beker van Bossu
Hoorn heeft gekozen voor de beker van Bossu, ooit eigendom van de Spaanse admiraal Maximilien de Hénin-Liétard, Graaf van Bossu. Hij leed in 1573 op het Hoornse Hop een smadelijke nederlaag tegen een vloot van de opstandige steden in het Hollandse Noorderkwartier. Al bijna 450 jaar wordt de vergulde zilveren drinkbeker als een oorlogstrofee in Hoorn bewaard. De Slag op de Zuiderzee leidde een periode van ongekende groei en bloei in voor de Westfriese steden Hoorn en Enkhuizen.

Gezicht op de stad
Die periode van ongekende groei en bloei is prachtig in beeld gebracht door de Haarlemse schilder Hendrick Vroom. In 1622 gaf het stadsbestuur van Hoorn Vroom opdracht om dit economisch wonder voor het nageslacht vast te leggen. Vroom koos voor een perspectief op de stad vanaf het water. De volle havens, het drukke scheepvaartverkeer en indrukwekkende pinassen op de voorgrond symboliseren de belangrijke functie van Hoorn als centrum in de internationale handelsvaart. In 1881 verhuisde het schilderij naar het toen pas opgerichte Westfries Museum, waar het nog altijd één van de topstukken is.

Vereniging RembrandtVereniging Rembrandt
Uit liefde voor de stad is een initiatief van de Vereniging Rembrandt die zich al 132 jaar inzet voor de versterking van de Collectie Nederland. Dit doet ze door musea te steunen bij belangrijke kunstaankopen. Daarnaast maakt ze zich sterk voor het behoud van de Collectie Nederland en zet zij zich in om de kennis van en de belangstelling voor het openbaar kunstbezit te vergroten. Hiertoe is in 2009 het fellowship opgericht.

HOORN, 15 maart 2016

 

Nieuwsarchief