Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Wensballonnen verbieden in APV?   (05-03-2016)

Westfries GenootschapHet Westfries Genootschap vraagt aan de plaatselijke historische verenigingen hun  verzoek aan de gemeenten te steunen. Hieronder staat de brief welke het Genootschap verzond in februari 2015 aan de toenmalige burgemeester van Veldhuizen, die bij de VNG zou onderzoeken in hoeverre een verbod op wensballonnen mogelijk zou zijn.  In de afgebeelde brief  van 4 maart is te zien dat de gemeente Koggenland al een verbod op het gebruik van wensballonnen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) opgenomen.

wensballon in APV?









































----------------------

Westfries Genootschap
Postbus 2125
1620 EC Hoorn


Gemeente Hoorn t.a.v. de burgemeester,
de heer O. van Veldhuizen
Postbus 603
1620 AR Hoorn


Betreft: wensballonnen

Hoorn, 2 februari 2015
 
Geachte heer Van Veldhuizen,

Uit de krant hebben wij begrepen dat u namens de burgemeesters in oostelijk Westfriesland contact op gaat nemen met de VNG om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een verbod op wensballonnen.
Als voorzitter van het Westfries Genootschap heb ik onlangs op een vraag van het Noordhollands Dagblad over wensballonnen als volgt gereageerd.
“Ik gun iedereen dat hij of zij feest viert, maar dit feestvieren mag geen onaanvaardbare risico’s met zich meebrengen voor anderen. Ik maak mij grote zorgen, niet alleen over de veiligheid van personen, maar ook over het brandgevaar”.
Het is onaanvaardbaar dat panden verloren gaan door het gebruik van vuurwerk of wensballonnen. Dat veroorzaakt veel persoonlijk leed. Maar als door brand monumenten als stolpboerderijen, molens of kerken verloren gaan, dan is dat ook een groot verlies voor de bebouwing van ons landschap. Vaak gaan dan ook jaren van noeste restauratiearbeid in rook op.
Het Westfries Genootschap hoopt van harte dat uw inspanningen om tot een verbod op het gebruik van wensballonnen te komen succes mogen hebben.
Weet u daarbij verzekerd van onze steun.
Hartelijke groeten,

Jan Smit,
voorzitter

 

 

Nieuwsarchief