Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwjaarsspeech Jaap van der Hout   (03-01-2016)

oudhoornOp de gebruikelijke Nieuwjaarsreceptie van de Vereniging Oud Hoorn voor de vele vrijwilligerrs van de Vereniging sprak  Jaap van der Hout onderstaande speech uit.

Beste vrijwilligers en genodigden,

Eind volgend jaar staat de burgemeester op onze stoep met een bos bloemen en een taart om de honderd jarige te feliciteren. Het wordt dan ook een jaar om de puntjes op de i te zetten en om met een open vizier onze nieuwe eeuw te kunnen betreden.

Jaap van der HoutOp de valreep naar dit jaar heb ik het stokje overgenomen van Egbert Ottens. Om een eerste toespraak te schrijven start je eerst met het doorlezen van een aantal van Egberts nieuwjaarstoespraken. Bij het lezen denk je, Egbert is niet voor niets tot erelid benoemd. Egbert is een bevlogen schrijver die graag in het verleden wroet en daar over aan de gemeenschap bericht. Zo waren ook zijn nieuwjaarspeeches opgebouwd. Een terugblik in het afgelopen jaar gevolgd door een kleine vooruitblik en een wens voor het komende jaar.


Daar sta je dan als stedenbouwer die juist graag vooruit wil kijken, met het dilemma, moet je wel een jaaroverzicht geven in deze tijden waar bijna iedereen alles volgt via de moderne media en wat eergisteren gebeurde bijna alweer vergeten is. Nu zijn wij een vereniging die zijn wortels stevig in dat verleden heeft gevestigd en er voor zorgt dat het verleden zichtbaar en beleefbaar blijft. Maar we moeten dit jaar onderweg naar onze volgende eeuw.




De wereld om ons heen verandert en Oud Hoorn verandert mee. Ons ICT project, ontsluiting van onze Beeldbank is goed op weg, onze website is een bron van informatie voor de leden en een grote groep (850 per dag) geïnteresseerden.
Hier treft u de statistiek aan met de bezoekersaantallen.

facebookDat zelfde geldt voor onze Facebookpagina met. Zie hier de analyse van onze Facebookpagina Daarnaast zijn we begonnen met een nieuwe loot binnen dit moderne leven, de digitale nieuwsbrief. Allemaal middelen om onze vereniging jong en gezond de volgende eeuw in te kunnen sturen. Het zijn de middelen die we nodig hebben om voor de volgende generaties aantrekkelijk te blijven.

Een woord van dank voor alle vrijwilligers, die deze moderne middelen vullen met informatie en aan de gang houden, is hier op zijn plaats. Zij geven mede vorm aan onze toekomst. Een toekomst waarin beeld en beeldvorming steeds belangrijker worden naast het geschreven woord.

We groeien weer langzaam als vereniging en hopen bij ons eeuwfeest in 2017 ook 2017 leden te hebben. Maar aan de andere kant vergrijzen we met zijn allen. Het zal de komende jaren dan ook vooral de opgave worden hoe we aantrekkelijk blijven voor de volgende generaties. Daarin hebben we in zo verre het tij mee dat de belangstelling voor het verleden en nostalgie “in” zijn. Een golf in de maatschappelijke veranderingen die wij kunnen benutten. Dinsdag bespreken we in het bestuur het PR plan, een belangrijke stap om in een veranderende toekomst mee te kunnen blijven doen.

Doordat we als vereniging ouder worden verandert ook onze opgave. Was in het verleden de focus vooral op de binnenstad gericht nu groeit onze aandacht ook voor het gebied buiten de binnenstad. Dat was de afgelopen jaren al zichtbaar met de aandacht voor de sterflats, de kerk in de Johannes Poststraat, de Zaagtand en dit jaar de prijs voor het voormalig Liornehuis. De voormalige nieuwbouw veroudert met ons mee en verdient steeds meer aandacht. De focus van de vereniging blijft natuurlijk onze binnenstad maar groeit langzaam naar een steeds groter gebied.

poortvanhoornHet komende jaar zijn er verschillende ontwikkelingen in en rond de binnenstad die we als vereniging met grote aandacht volgen. Dit zijn de binnenstadsvisie, de eerste plannen voor de Poort van Hoorn, de bouwplannen aan de Westerdijk, de kustontwikkeling en de eerste aanzetten van de gemeente voor een Erfgoednota. Met onze kleine brochure ”10 thema’s voor de binnenstad” hebben we op een proactieve wijze laten zien een belangrijke partner voor de gemeente te kunnen zijn in het nadenken over de stad. Een klein clubje heeft dit voorbereid, waarbij bijzondere dank aan de inbreng van onze vertegenwoordiger in de commissie Monumenten en Welstand, Frans van Iersel. Het is goed voor de kwaliteit van de stad en onze vereniging dat wij die kwaliteitszetel in deze commissie konden behouden. Deze brochure is hier te downloaden vanaf onze site.

De proactieve houding van de vereniging is al enige tijd goed zichtbaar maar die zullen we nog verder moeten uitbouwen. Ook in Hoorn veranderen de dingen om ons heen. In 2018 wordt de nieuwe Omgevingswet van kracht en dat vraagt een andere houding van verenigingen als de onze ten opzichte van overheid en marktpartijen. Een belangrijk aandachtspunt, naast de eerder genoemde punten, is de Botlocatie langs de Provincialeweg. Het bestemmingsplan ligt daarvoor ter visie. Binnen het bestemmingsplan is een woontoren mogelijk van 55 meter met een vrijstellingsbevoegdheid tot 60 meter. Als bestuur bereiden wij een zienswijze voor tegen deze toren en vragen wij om een hoogbouweffectrapportage. Deze toren is van grote invloed op het binnenstadsilhouet. We moeten niet bang zijn voor verandering, maar het moet wel extra kwaliteit toevoegen. Wordt ons verzoek om een hoogbouweffectrapportage niet gehonoreerd dan handhaaft de Vereniging haar bezwaar tegen deze toren.

De wereld verandert en u merkt, wij veranderen langzaam mee. Dat mee veranderen kan alleen met de hulp van een grote groep bevlogen vrijwilligers. Ik wil u graag voorstellen aan een aantal nieuwe vrijwilligers, die de trouwe groep komen versterken en hun welkom heten binnen onze vereniging.

Binnen het bestuur hebben we twee nieuwe aspirant bestuursleden, Jelly Drijfhout en Carel Brouwers. Bij documentatie Jack de Rooy, Gerard van Steijn bij de internetgroep, Eduardo Hoogbruin bij de redactie en Marlies van ’t End bij het ICT project.

Hartelijk welkom en ik hoop dat jullie je net zo thuis gaan voelen bij Oud Hoorn als ik dat nu al doe.

Dan wil ik toch de hoogtepunten van het afgelopen jaar een in herinnering brengen.

Grepen uit mijn dagboek - Trap - Beek, Elly; illustraties door Rudi Trap

Het dagboek van Elly Trap-Beek. Met de tekeningen van zoon Rudy (uit Zuid-Afrika) in ons Kwartaalblad. Alle tekeningen hebben op een expositie in het Pakhuis gehangen. Daarnaast is er ook een stripversie voor kinderen van de oudste groep basisonderwijs in Hoorn gemaakt,  in samenwerking met Comité 40-45. Dit in combinatie met een bijzondere expositie in de Noorderkerk. In hetzelfde kader vond ook een speurtocht plaats met het onderwerp 70 jaar bevrijding, ook in samenwerking met het Comité 40-45.

In het begin van het afgelopen jaar hebben we ons bemoeid met een visie over de dijkversterking binnen het Hoornse grondgebied en specifiek aandacht gevraagd voor de monumentale status van deze dijk.

huitemaEen mooie expositie in het Pakhuis was de tentoonstelling met de bijzondere getekende kinderportretjes van de leraar Duits aan de OSG, de heer Huitema. Het aardige was dat een aantal portretten van een mogelijke naam kon worden voorzien. De heer Huitema had geen datum of naam op gezet op de portretjes gezet. De expositie had een vervolg met een artikel over zijn echtgenote Betsy Huitema-Kaiser in ons Kwartaalblad.






halvemaenHet afgelopen jaar konden we natuurlijk ook niet om de Halve Maen heen. Oud Hoorn heeft de komst mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van € 5.000. Onze vereniging Oud Hoorn is nu commissaris Pakhuis, namens de nieuwe VOC. Oude tijden herleefden. De komst van de Halve Maen heeft veel mooie publiciteit gegenereerd. Samen met 400 jaar Kaap Hoorn is Hoorn het afgelopen jaar flink op de kaart gezet. We waren dan ook als Oud Hoorn bij 400 jaar Kaap Hoorn betrokken. Egbert Ottens zat en zit nog namens de vereniging in het stichtingsbestuur van Kaap Hoorn.

kaaphoornOnze Kaap Hoorn-special, Kwartaalblad nummer 2, is in een oplage van 3100 exemplaren verschenen. En ook goed verkocht. Je zou kunnen spreken van een verzamelaarsobject, het was dan ook een heel mooi nummer. Binnen al dit Kaap Hoorngeweld organiseerden onze gidsen de twee meest bezochte wandelingen van dit jaar in het teken van Kaap Hoorn.

joodsgedenktekenIn november heeft de onthulling van het Joods monument op de hoek van de Westersingel met het Keern plaats gevonden. Een monument waar ook onze vereniging nauw bij betrokken was.






vad VashemOp 3 december vond het postume eerbetoon aan Gré Visser plaats. Onze eerste ereburgeres, die de Yad Vashem onderscheiding van de Israëlische Staat ontving als rechtvaardige onder de mensen.

 

De contacten met het huidige gemeentebestuur zijn goed. Ons bestuur heeft zich enkele keren tot het gemeentebestuur gewend over actuele zaken zoals de status Mariaschool. Wij pleiten ervoor om dit gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Ook is er aandacht gevraagd voor de renovatie van de naoorlogse complexen. En meer aandacht voor behoud van de kenmerken in de architectuur uit de wederopbouwperiode. Door onze inbreng wordt er op het stadhuis nu serieus nagedacht over een supervisor voor het gebied van de Poort van Hoorn.

Ook hebben we ons intensief gebogen over het onderwerp waar de gemeente nu mee bezig is, het opstellen van een erfgoedbeleidsnota. De start was inspirerend en het was goed voor de onderlinge contacten.

De Noorderkerk is een zorg voor de komende periode. Recent gesprek met de nieuwe directeur bibliotheek was inspirerend. Misschien opent het deuren en is verplaatsing van de bibliotheek naar Noorderkerk niet alleen luchtfietserij van onze vereniging. Een nieuw jaar en misschien nieuwe kansen.

Het onderzoek naar het klooster Bethlehem en de vrouwenkloosters in ons land en de promotie van Christiaan Schrickx op dit onderwerp is ons ook niet voorbij gegaan. Het heeft een mooi verhaal aan de stad toegevoegd.

Nog twee nieuwe verhalen die we rijker zijn geworden. Het zijn de verhalen over de eenzame strijd van de rode dominee Tenthoff geschreven door Arnoud Schaake (zie presentatie) en het verhaal over Grote Oost 38, de Jonge Winthont door Laura Jonkhoff.

Tenslotte wil ik u allen, en in het bijzonder onze vrijwilligers, bedanken voor uw grote inzet voor Oud Hoorn in het afgelopen jaar en ik wens u allen, namens het gehele bestuur, een gezond en gelukkig 2016 toe.

 

Nieuwsarchief