Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Eerste paal tuindersschoorsteen Blokker   (18-11-2015)

oudhoornOp woensdag 18 november om 10.00 uur sloeg wethouder Judith de Jong de "eerste heipaal" voor de herbouw van de tuindersschoorsteen in Blokker. Ook overhandigde ze symbolisch een sponsorbijdrage van 20.000 euro die de provincie Noord-Holland vorig jaar heeft toegekend. 
In dit artikel verwijzen we naar brieven die door de Vereniging Oud Hoorn op 8-10-2009 en 16-10-2009  naar het toenmalige College zijn verzonden. Na een aanvankelijke ontkenning van de monumentale status van de schoorstenen door het College werd het advies uit 2003 van de Monumentencommissie in de correspondentie onder de aandacht van het college gebracht. 

schoorsteen omstreeks 1930

Begin dit jaar is de bestaande tuindersschoorsteen achter de Kolenbergerstraat afgebroken en in delen gezaagd. De losse elementen zijn getransporteerd naar de nieuwe locatie bij de historische fruitkassen achter Koewijzend 4 in Blokker. De leerlingen van ROC Horizon College Hoorn hebben het voorbereidende uitzetwerk gedaan zodat er woensdag geheid kon worden.

Stichting Cultuur Historische Route Blokker laat in overleg met de gemeente Hoorn, de karakteristieke schoorsteen herbouwen. De bijna 20 meter hoge schoorsteen is namelijk de laatste van de vele tuindersschoorstenen die in Blokker en Zwaag hebben gestaan. De gemetselde schoorsteen dateert uit 1929-1930 en heeft grote cultuurhistorische waarde.

Herbouw bij de historische fruitkassen is een unieke kans om de schoorsteen te behouden en een compleet beeld te geven van een vooroorlogs glastuinbedrijf. Daarom wordt ook een oorspronkelijke glazen stookkas herbouwd compleet met ijzeren kachel.eerste paal

















Veel lokale sponsoren hebben de Stichting Cultuur Historische Route gesteund in de benodigde herbouwkosten. De stichting en de gemeente Hoorn hebben een gezamenlijke aanvraag ingediend en vorig jaar een sponsorbijdrage gekregen van de provincie Noord-Holland.
overhandiging cheque
Nu de herbouw van de schoorsteen daadwerkelijk start, krijgt de stichting de cheque symbolisch overhandigd en ontvangt het bedrag.

 

Uit eerdere berichtgeving op deze site uit 2009 citeren we onderstaand bericht:

BLOKKER -Twee historische schoorstenen in Blokker worden waarschijnlijk gesloopt om de bouw van woningen mogelijk te maken. De fractie Tonnaer wil dat de schoorstenen en ondergrondse ketelhuizen aan de Kolenbergstraat 49 en Bangert 16 in Blokker behouden blijven of verplaatst worden. Hoorn wil de schoorstenen slopen en opslaan in een depot. (webredactie: In de brievenrubriek van de Vereniging Oud Hoorn treft u een eerste reactie en een vervolgreactie aan.)

bangert16

Bangert 16

kolenbergstraat49

Kolenbergstraat 49

toegangketelhuiskolenbergstraat49

Een luik in de vloer geeft toegang tot het ondergrondse ketelhuis naast de schoorsteen op het adres Kolenbergstraat 49. Via deze stookinstallatie werden de naastgelegen kassen verwarmd.

In februari 2015 werd het startschot van de verplaatsing van de schoorsteen gegeven, zoals aangegeven in onderstaand artikel:

oudhoornOp 2 februari startte wethouder Erfgoed Judith de Jong met het verplaatsen van de laatste tuindersschoorsteen in Blokker. Na ruim vier jaar voorbereiding was het zover. De bijna 20 meter hoge schoorsteen werd in meerdere delen gezaagd en wordt later herbouwd bij de historische fruitkassen aan de Koewijzend. Hiermee ontstaat een compleet beeld van een vooroorlogs glastuinbedrijf.


 

De gemetselde voormalige tuindersschoorsteen achter de Kolenbergerstraat is de laatste van de vele tuindersschoorstenen die in Blokker en Zwaag hebben gestaan. Deze dateert uit 1929-1930 en heeft grote cultuurhistorische waarde. De Bangert was vroeger een belangrijk centrum van fruitteelt en glastuinbouw. De schoorsteen wordt geplaatst bij de historische fruitkassen aan de Koewijzend 4, waarvan al een deel gemeentelijk monument is. Wethouder De Jong is onder de indruk van alle inspanningen van de lokale gemeenschap. ’Mede dankzij hun inzet ontstaat nu een unieke kans voor herbouw bij de historische fruitkassen, waarmee we een beeld kunnen geven van een vooroorlogs glastuinbedrijf.’ Om het beeld compleet te maken wordt naast de schoorsteen een oorspronkelijke glazen stookkas herbouwd met ijzeren kachel.

De gemeente is eigenaar van de karakteristieke schoorsteen en draagt deze over aan de Stichting Cultuur Historische Route Blokker die de schoorsteen gaat herbouwen. In overleg met bureau Erfgoed van de gemeente werd de bestaande schoorsteen in delen van zo’n 3,5 meter gezaagd en gedemonteerd. De losse elementen worden getransporteerd naar de nieuwe locatie waar de schoorsteen weer wordt opgebouwd. De herbouwkosten bedragen ongeveer 100.000 euro. Met bijdragen van de gemeente Hoorn, de provincie Noord-Holland en vele lokale sponsoren zijn de benodigde financiën bijeen gebracht.

zie hier eerdere berichtgeving mbt de subsidie voor de schoorsteen en hier de vragen die in 2009 in de Gemeenteraad werden gesteld.

RTV-NH heeft hier prachtige foto's van de spectaculaire afbraak

De herbouw gaat hier plaatsvinden.

Meer info treft u hier aan bij de Cultuurhistorische route Blokker

 

 

 

Nieuwsarchief