Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Binnenstadsvisie van Oud Hoorn in 10 thema's   (08-09-2015)

oudhoornVoor het ontwikkelen van een integrale visie op de binnenstad organiseert het gemeentebestuur in de maand september een aantal ‘expertmeetings’. Organisaties en instellingen die in Hoorn actief zijn, is verzocht mee te praten over de beste koers. Oud Hoorn waardeert deze aanpak. Ter voorbereiding heeft een werkgroep van de vereniging nagedacht over de thema’s die van belang zijn voor de toekomst. In een kleine brochure heeft de vereniging haar standpunt verwoord in een tiental thema’s. Centraal staat dat de binnenstad van Hoorn een ‘unique selling point’ is, waar met zorg en respect mee moet worden omgegaan. De brochure is toegezonden aan raad en college, ambtenaren en deelnemers aan de expertmeetings. De brochure is tevens hier  te vinden op website van Oud Hoorn: www.oudhoorn.nl

Oud Hoorn wijst er op dat er de afgelopen decennia talloze beleidsstukken zijn verschenen over tal van hiermee samenhangende onderwerpen. Soms kun je je niet aan de indruk onttrekken dat we voortdurend nieuwe plannen maken, omdat we de oude niet uitvoeren. In die eerdere stukken staan nog altijd bruikbare voorstellen. Dus pleit Oud Hoorn voor literatuuronderzoek en een analyse naar de redenen waarom zaken bleven liggen.
Vervolgens behandelt Oud Hoorn een tiental thema’s. Dat varieert van monumenten- en welstandsbeleid, musea en kerkgebouwen, openbaar gebied, verkeer en parkeren, wonen, water, toerisme en recreatie, Hoorn als koopstad en duurzaamheid.

Oud Hoorn wil dat de sterke kanten van onze historische, haven- en koopstad meer aandacht krijgen. Het cultuurhistorisch erfgoed is de grote troef voor de versterking van de binnenstad. Daarom pleit Oud Hoorn ervoor om, net zoals het project Wonen-boven-winkels indertijd door de overheid werd gestimuleerd, nu te stimuleren dat het winkelareaal wordt geconcentreerd en dat leegstaande winkels aan de periferie van de binnenstad worden omgezet in woonruimte. De belangstelling voor het wonen in binnensteden groeit. Ook in Hoorn. Daarmee wordt de levendigheid en de leefbaarheid bevorderd. Oud Hoorn stelt ook voor om de bibliotheek – geen nieuw idee overigens – te  verplaatsen naar de Noorderkerk en de vrijkomende ruimte in de Wisselstraat te transformeren tot woonruimte. Voor de Veemarkt en het Kleine Noord zal dat een belangrijke opsteker zijn.

Opvallend is het idee van Oud Hoorn om het Westfries Museum duidelijker te presenteren als hét Museum van de Gouden Eeuw – Museum of the Golden Age. Dat ‘bekt’ beter, speelt nadrukkelijk in op de pretenties van het museum en maakt bezoekers nieuwsgieriger. Tevens kan worden onderzocht of een samenwerking met het Rijksmuseum mogelijk is.

Zorg maakt Oud Hoorn zich over de kwaliteit van het openbaar gebied. Er is helaas afgeweken van de afspraken in het Kwaliteitsplan Binnenstad over de herinrichting van het openbaar gebied, er is sprake van achterstallig onderhoud en toenemende verrommeling. Goedkoop blijkt, zo toont Oud Hoorn met voorbeelden aan, soms duurkoop te zijn. Voorts pleit Oud Hoorn voor het aan banden leggen van het zwaar verkeer door de binnenstad en het parkeren, met name in de avonduren. Parkeren kan deels naar de rand van de stad worden verplaatst en het aantal parkeervergunningen kan worden verminderd. Aandacht wordt ook besteed aan de toenemende druk op de binnenstad als manifestatieterrein. 

Voor het toenemende aantal salonboten is de Rede van Hoorn wellicht een alternatief. De interesse voor de (zeil)watersport neemt af. Rondom het IJsselmeer verdwijnen ligplaatsen. Ook in Hoorn daalt het aantal boten. Wellicht biedt dat ook een mogelijkheid voor het herbergen van de witte vloot. 

Meer informatie treft u hier aan op de site van de Gemeente Hoorn

 

Nieuwsarchief