Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Italiaanse Zeedijk   (29-05-2015)

oudhoorn

Op de Italiaanse Zeedijk is veel opgeknapt en is er veel gedaan aan de verbetering van de woningen. Op de Facebook-site "Kéék op Hoorns Verleden" stond onderstaande noodkreet: "Keert de tijd weer terug naar de jaren 50 en 60 toen vele pandjes op de Italiaanse Zeedijk lukraak werden gesloopt dan wel tijdelijk gestut? Wacht de huidige eigenaar op betere tijden om de grond voor een goedeprijs te verpatsen? Het pand 47/49 is kortgeleden in de stutten gezet maar het voormalige pakhuisnr. 51 is enkele jaren geleden met de grond gelijk gemaakt.

Italiaanse zeedijk















In het 'gat van Dekker' is een merkwaardig hekwerk geplaatst dat de laatste stormpjes niet heeft overleefd en ligt er thans zó bij Is het wachten op een vuilnisbelt in deze buurt, gelijk die van de 60-er jaren? Heuh,Gemeente Hoorn waar bent u nu?"

Het bestuur van de Vereniging Oud hoorn heeft de noodkreet opgepakt en onderstaande brief verzonden.

---------------------------

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn,

Onderwerp-: Italiaanse Zeedijk

Hoorn, 28 mei 2015

Geacht college,

Het is niet voor de eerste keer dat Vereniging Oud Hoorn aandacht wil vragen voor de situatie op de Italiaanse Zeedijk.

Na de restauraties en verbeteringen die vooral vanaf de jaren zeventig en tachtig hebben plaatsgevonden is deze straat een aantrekkelijk woon- en leefgebied geworden.

Echter er valt nog steeds iets te doen. Het zou mooi zijnals aan de jarenlange ergernis van velen nu eindelijk een eind kan worden gemaakt.

Het pand 47/49 is inmiddels gestut maar het voormaligepakhuis nr. 51 is enkele jaren geleden met de grond gelijk gemaakt. Daar is een inmiddels bouwvallig hekwerk geplaatst dat de stormen niet heeft overleefd. Kortom een schandplek in een van de oudste straten van Hoorn, waar bewoners hun best doen het plezierig en leefbaar te maken.

De straat telt vele monumenten en deze en de bewoners verdienen het naast en met een aantrekkelijke buur te kunnen wonen en niet naast een verpauperd gat.

Het probleem is al vaak en door diverse groepen aan de orde gesteld. Wij hebben begrepen dat het niet gemakkelijk is voor de gemeente om hier iets aan te doen.

Wij vragen u echter alles in het werk te stellen om de situatie te verbeteren.

Het kan niet zo zijn dat velen werkloos moeten toezien dat een enkeling zich niet als een goed burger en een goed huisbewaarder gedraagt.

Wij vernemen graag van u wanneer u actie gaat ondernemen. Mocht Vereniging Oud Hoorn daartoe op enigerlei wijze aan kunnen bijdragen, dan horen we dat van u.

Wij kijken met belangstelling uit naar uw antwoord.

E.S. Ottens M.J.Lodde-Tolenaar

Voorzitter secretaris

In afschrift naar de Raad, Overleg Leefbaarheid Binnenstad, Vereniging Bewoners Havenkwartier

 

Nieuwsarchief