Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Halvemaen in Hoorn aangekomen. + 20 minuten video   (23-05-2015)

halvemaenOnderaan de tekst treft u een verwijzing naar een prachtig video-verslag van 20 minuten. Alsof het een Sinterklaasintocht was, is zaterdagmiddag VOC-museumschip Halve Maen in Hoorn verwelkomd. Op de kades, bij de havenmond en in het Julianapark stonden belangstellenden het schip op te wachten. Een uitwisseling van kanon- en musketschoten vormde een wederzijdse begroeting. Het plan was ook vanaf het schip echte kanonschoten te laten horen, maar de politie gaf hier geen vergunning voor. Muzikanten aan wal en in sloepen brachten een speciaal door de Hoornse componist en musicus Wouter Hakhoff gearrangeerd muziekstuk ten gehore.

De Halve Maen is de afgelopen weken in Enkhuizen door vrijwilligers opgeknapt en geschilderd. De thuisvaart ging zaterdagmorgen zo snel dat halverwege een half uur moest worden gepauzeerd om aan het tijdschema te voldoen. Ondertussen brak de zon door. De Halve Maen werd halverwege al verwelkomd door schepen van de bruine vloot en vele tientallen andere vaartuigen. Het was een bijzonder gezicht: Hoorns eigen 'Sail-in'. Met het schip dat vanwege de noordoostenwind niet vol zeil de haven kon naderen, maar trots zijn vlaggen en wimpels toonde: het 'oranje-blanje-bleu' van de prinsenvlag en de rode leeuw op geel veld van de graven van Holland.

Aan boord waren onder anderen de Amerikaanse eigenaar van het schip, Andrew Hendricks en de directeur van het New Netherland Museum, Eduard van Breen. Hendricks vertelde dat hij tevreden is met de nieuwe kleuren van het schip. De meeste opvallende kleuren die het altijd had, zijn op basis van expertise van het Westfries Museum vervangen door bruin. Hendricks: ,,Ik denk dat het inderdaad meer authentiek is.''

Op het Houten Hoofd overhandigde Hendricks een proclamatie, getekend door de consul-generaal, diverse senatoren, gouverneurs en inwoners van de vijf staten in de VS die de vroegere kolonie Nieuw Nederland vormden, aan de Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas. In de proclamatie wensen de ondertekenaars de Halve Maen een behouden vaart.

De ambassadeur stond samen met burgemeester Onno van Veldhuizen het schip op te wachten. Broas droeg het schip namens de Amerikaanse gemeenschap over aan Hoorn. Bijzonder, want de Amerikaanse ambassadeur onderbrak voor deze gelegenheid officiële bijeenkomsten met nabestaanden van veteranen op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, waar zondag de jaarlijkse dodenherdenking wordt gehouden. Om snel in Hoorn en terug te zijn reisde hij per helikopter.

Samen keken zij toe hoe de Hoornse vlag in de top van de bezaansmast ging wapperen en toostten op de overdracht, met een Halve Maen bittertje.

De Halve Maen, dat voor de Amerikanen symbool staat voor de Nederlandse bijdrage aan hun geschiedenis, heeft 25 jaar lang educatieve vaartochten gemaakt op de Hudsonrivier bij New York. Het is nu voor minimaal vijf jaar uitgeleend aan het Westfries Museum in Hoorn.

De replica is zaterdagmiddag nog naar zijn vaste ligplaats op de zuidpunt van het Oostereiland gebracht, bij het Centrum Varend Erfgoed. Daar was een receptie, waar de betrokkenen elkaar gelukwensten met 'een nieuw hoofstuk in de geschiedenis van de Halve Maen'. Eigenaar Hendricks zei dat het altijd al een droom van hem was geweest het schip in Nederlandse wateren te laten varen. Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum sprak over 'de Halve Maenkoorts, dat uiterst besmettelijk is'. Hij is er van overtuigd dat steeds meer mensen gegrepen zullen worden door het virus. ,,Dit is niet alleen een mooie replica, maar het schip heeft het vermogen om mensen te raken.''

Bron: NHD.nl

Video mbt aankomst Halve Maen van "Hoorn op video" oftewel
https://www.videoarchief-hoorn.nl/


 

Nieuwsarchief