Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Herbestemming Noorderkerk baart zorgen. (+ dossier)   (20-05-2015)

Noorderkerk Kleine NoordFractie Tonnaer en D66 maken zich zorgen over de Noorderkerk als belangrijk rijksmonument en religieus erfgoed. Dit naar aanleiding van het voornemen van de algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker om de Noorderkerk te verkopen.

De kerkenraad van de protestantse gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker legt op 26 mei het plan voor aan de leden om de Noorderkerk ’in eigendom over te dragen’ omdat het volgens haar financieel niet vol te houden is om alle vier kerken te beheren en exploiteren. Behalve de kerk aan het Kleine Noord zijn dat de dorpskerken van Blokker en Zwaag en Het Octaaf.

De fracties betreuren de keuze van de kerkenraad ’voor mensen boven stenen’, al begrijpen ze hem wel. 'Maar de Noorderkerk is voor Hoorn een belangrijk monument waar gemeente en Rijk de laatste twintig jaar veel geld in hebben geïnvesteerd. Onze fracties hechten veel waarde aan een zorgvuldige herbestemming van dit karakteristieke gebouw'.

De fracties wijzen op het voornemen in het coalitieakkoord om ’actief mee te denken met eigenaren van (religieus) erfgoed over herbestemming en nieuw gebruik’. Ze vragen of het college van B en W dat in dit geval ook daadwerkelijk wil doen en of het al weet van plannen of geïnteresseerden.

Fractie Tonnaer en D66 stellen dat het rijksmonument niet alleen van buiten monumentaal is maar ook van binnen. Ze vinden dat de kerk eigenlijk voor iedereen toegankelijk moet blijven.

Voor Roger Tonnaer zijn de ontwikkelingen aanleiding om het plan voor verhuizing van de centrale bibliotheek in de Noorderkerk, in 2009 al door hem en de VVD geopperd en vorig jaar ook genoemd door het kerkbestuur, weer naar voren te schuiven. Hij vraagt zich af waarom de kerkenraad nu alleen het idee van verkoop levert. 'Waarom geen nieuwe bibliotheek in de Noorderkerk met twee ingangen: Kleine Noord en Veemarkt. Prachtig voor de bibliotheek, goed voor het gebouw en uitstekend voor de binnenstad. De gemeente Hoorn zal de Noorderkerk niet gaan kopen maar de Noorderkerk eenvoudig te koop zetten kan ook niet'.

Bron: NHD

Zie ook de beschrijving van de ker kop deze site: https://www.oudhoorn.nl/kerken/noorderkerk/

Eerdere berichtgeving mbt herbestemming in onderstaand dossier Noorderkerk:

2008 het jaar van het religieus erfgoed

2009 Plasterk laat religieus erfgoed in de kou staan

2009 Discussie Tonnaer en van Lunteren over herbestemming Noorderkerk + diverse brieven, waaronder die van de Vereniging Oud Hoorn


2010 oprichting platform religieus erfgoed Hoorn

2011 Prijs behoud religieus erfgoed

2012 Onderzoek herbestemming religieus erfgoed

2014 Protestantse gemeente op zoek naar herbestemming

 

Nieuwsarchief