Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

VOC-kamer Hoorn opnieuw opgericht   (03-04-2015)

halvemaenOp donderdag 2 april is de VOC-Kamer Hoorn symbolisch heropgericht. Bewindhebbers en commissieleden hebben als sponsor van de Halve Maen hun handtekening gezet in het kapitaalboek van de VOC-Kamer.

Dit gebeurde in de prachtige VOC-zaal van het Westfries Museum voor het enig overgebleven bewindhebbersportret uit de 17e eeuw in Nederland. De VOC-Kamer steunt de exploitatie van het VOC-schip de Halve Maen dat in Hoorn een nieuwe thuishaven vindt en vanaf 30 mei te bezoeken is.

bewindhebbers

Oudste aandeel ter wereld
De VOC was de eerste onderneming ter wereld die werd gefinancierd door uitgifte van verhandelbare aandelen. Het oudste aandeel ter wereld, uit september 1606, wordt nog altijd bewaard in het Westfries Archief in Hoorn. In lijn met die traditie geeft ook de VOC-Kamer Hoorn nieuwe stijl aandelen uit. Aandelen ditmaal in het schip de Halve Maen. De VOC-Kamer is er in geslaagd al 21 grootaandeelhouders, particulieren, bedrijven en serviceclubs aan zich te binden. Dit zijn de belangrijkste sponsors van de Halve Maen. Tien van hen mogen zich voortaan ‘bewindhebber’ noemen. Zij steunen de Missie Hoorn van de Halve Maen met een bijdrage van € 25.000. Daarnaast zijn er ook nog 11 ‘commissieleden’ die de exploitatie van het VOC-museumschip met minimaal € 5.000 in geld of natura mede mogelijk maken. Daarmee is de VOC-Kamer een eind op streek. Het uiteindelijke doel is om 14 bewindhebbers en 30 commissieleden aan de Kamer te verbinden.

ondertekening




















Egbert Ottens tekent als commissielid namens de Vereniging Oud Hoorn

Op donderdag 2 april zetten de sponsors van de Halve Maen in de VOC-zaal van het Westfries Museum voor het enig overgebleven bewindhebbersportret in Nederland hun handtekening in het kapitaalboek van de VOC-Kamer. Ook dit is traditie. Hierin stonden in de zeventiende eeuw alle aandeelhouders genoteerd.

Aandeel voor iedereen te koop
De oprichting van de VOC-Kamer Hoorn is tevens het startsein voor de verkoop van losse symbolische aandelen in de Halve Maen. Die kosten € 50 per stuk en zijn te koop via de website www.halvemaenhoorn.nl. In totaal worden 500 aandelen in het schip uitgegeven.

Bewindhebbers
De bewindhebbers die tot nu toe in het kapitaalboek staan, zijn: Boekweit Olie Makelaardij, Broederschap ‘Het laatste kwart(ier)tje’, Daarnhouwer & Co. BV, Heron Business Solutions, Lions Club Markermeer / Junior Kamer West-Friesland, de heer Melcherts, Sevenstar Yacht Transport, Van der Valk Hotel Hoorn en twee Amerikaanse particulieren.

commissieleden

Commissieleden
De commissieleden die tot nu toe in het kapitaalboek staan, zijn: AKD advocaten & notarissen, de heer Deen, Freebee Map, Henry Hudson 500 Foundation, Kerkmeijer- de Regt Stichting, de heer en mevrouw Meeuwisse, NU-SWIFT, Stichting Vrienden van het Westfries Museum, Trade Facilitation, Vereniging Oud Hoorn en Zwaluw Groep.

 

Nieuwsarchief