Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

En de winnaars van de Geschiedenis Online Prijs 2015 zijn...…   (16-02-2015)

geschiedenisonlineprijsDe Geschiedenis Online Prijs werd dit jaar voor de 8e keer uitgereikt. Vorige week kwamen uit heel Nederland geïnteresseerden naar Den Haag in verband met de uitreiking van de Geschiedenis Online Juryprijs en de Geschiedenis Online Publieksprijs. Deze uitreiking vond plaats in de Koninklijke Bibliotheek. Mevrouw Els Eyk, Directeur Bedrijfsvoering Koninklijke Bibliotheek, heette alle aanwezigen namens de KB van harte welkom en stond nader stil bij het belang en de mogelijkheden van het online onderzoek. Want hoe hadden we anders kunnen weten dat hagelslag in 2008 zijn 100-jarig jubileum vierde?

De prijsuitreiking zelf werd geleid door Paul Moeyes in het dagelijks leven docent Engelse letterkunde en geschiedenis aan de Educatieve Hogeschool van Amsterdam. Hij stond kort, vakkundig en met humor, stil bij de geschiedenis van de onderzoeker, van de kamergeleerde van weleer naar de huidige onderzoeker.

Vóór de daadwerkelijke uitreiking plaatsvond werden er een drietal workshops verzorgd door Ewoud Sanders, Huibert Crijns en Erik de Ree. Zij zijn nader ingegaan op respectievelijk “Zoeken op internet voor historisch onderzoek”, “Historische kranten in Delpher” en “Collectiebeheer voor historische verenigingen”.

Veel kandidaten hebben deze workshops bijgewoond en hebben ideeën en kennis opgedaan over hoe in het vervolg te werk te gaan.

Geschiedenis Online Juryprijs

De prijsuitreiking zelf verliep snel en soepel. Maarten van Rossem, voorzitter van de vakjury, waarin ook Hay Kranen, Anne Burgers, Huibert Crijns en Erik de Ree zitting hadden, reikte de juryprijzen uit.

De 1e prijs ging na rijp beraad naar: Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht
De jury heeft hiertoe besloten omdat “deze app een historische sensatie biedt met de panorama’s waartussen de gebruiker kan switchen. Bovendien slaagt de app erin een zeer afgebakend onderwerp tot in detail te behandelen, waardoor de gebruiker zich haast een Dompleindeskundige voelt".
De jury roemt ook de manier waarop de makers de modernste technische mogelijkheden hebben gebruikt om de app te realiseren, "zonder daarbij het doel en de gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen”.

Vervolgens werden de 2e en de 3e prijs uitgereikt aan‘Aanboord van een Slavenschip’ en ‘Wegnaar de Bevrijding’, De 1e prijs bestond uit een beeldje van kunstenares Gonnekevan Echten. Prijs nummer 2 en 3 bestonden uit een boekenselectie welke was samengesteld door de Koninklijke Bibliotheek en het Historisch Nieuwsblad.

Het volledige juryrapport, van de genomineerde sites, kunt u uiteraard lezen.
Geschiedenis Online Publieksprijs Dat de Geschiedenis Online Prijs ook leeft bij een groot publiek, werd dit jaar weer onderstreept. Hadden we dit jaar al het recordaantal aanmeldingen, ook is er meer dan 20.000 keer een stem uitgebracht op een favoriete historische website of app.

Dit heeft geresulteerd in maar liefst 2209 stemmen op Historiek.net. De maker van de site, de heer Yuri Visser, heeft flink zijn best gedaan om zo veel mogelijk stemmen te genereren, en met succes! Het is dan ook meer dan verdiend dat hij de prijs, een bedrag van € 1.250,= in ontvangst mocht nemen.

Ook niet onverdienstelijk waren de sites van Canonsociaal Werk met maar liefst 1467 stemmen en de site Zoekakten.nlmet 1032 stemmen. Zij ontvingen een check van respectievelijk € 750,= en € 500,=.

Voor uitgebreide informatie over de prijs, de juryleden en de kandidaten verwijzen wij u graag naar de site. Wilt u weten waarom mensen gestemd hebben op een bepaalde site? Dat kunnen wij ons goed voorstellen.
Alle reacties zijn daar nu te zien.

Tot slot willen wij u, namens de initiatiefnemers Historisch Nieuwsblad, DE REE archiefsystemen, de Koninklijke Bibliotheek en Archieven.nl danken voor uw enthousiasme! Want zonder uw enthousiasme was dit allemaal niet mogelijk geweest.

Wij kijken met z’n allen tevreden terug op de afgelopen 3 maanden met als hoogtepunt de prijsuitreiking. Wij hopen dat ook u deze mening bent toegedaan en dat wij de volgende editie in 2017 weer op uw steun en bijdrage kunnen rekenen.

NB: bronvermelding foto's:Beeldstudio, Koninklijke Bibliotheek.

oudhoornHoewel er nog tot en met 5 februari gestemd kon worden op de Geschiedenisonlineprijs, zagen we op de site van de Geschiedenisonlineprijs dat de site van de Vereniging Oud Hoorn na haar plaatsing in de top 15 niet meer voorkwam in de top 10 van de publieksjury. Op 12 februari werd bekend dat Oud Hoorn 301 stemmen van haar lezers heeft gekregen en daarmee geëindigd op de 17e plaats. In 2012 behaalden we de zevende plaats met 500 stemmen en in 2013 met 519 stemmen de negende plaats. We willen vanaf deze plaats iedereen bedanken die via mail, Facebook of op andere wijze de site en dus de Vereniging onder de aandacht heeft gebracht. Het juryrapport en de uitslag van de vakjury treft u hier en de uitslag van de volledige publieksjury hier.
De reacties van de "stemmers" op onze site treft u hier.


 

Nieuwsarchief