Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoornse glazenier restaureert ramen Koepelkerk   (25-11-2014)

Koepel of Cyriacuskerk HoornHOORN - Stuk voor stuk worden acht glas-in-loodramen uit de kenmerkende koepel van de H.H. Cyriacus en Franciscuskerk in Hoorn gerestaureerd door de Hoornse glazenier Joop Beerepoot. De eerste is klaar en weer als nieuw. De tweede staat in het atelier van Beerepoot gereed om helemaal uit elkaar te worden gehaald. Een klus die per raam zeker een week fulltime werken vergt.

De opdrachtgever voor de restauratie is de stichting Koepelkerk Hoorn. Die zet zich in voor behoud van het rijksmonument tussen Achterom en Grote Noord. Hiertoe wordt samengewerkt met de eigenaar, de r.-k. parochie Heilige Matteüs.



















De opknapbeurt was nodig omdat het lood van de 130 jaar oude ramen, die bijna horizontaal helemaal bovenin de koepel zijn geplaatst, voor een deel vergaan is en ook sommige stukjes van het glas kapot zijn. Er lagen al glasscherven op de grond rond het altaar.

In zijn atelier achter zijn huis aan de Koepoortsweg werkt de 66-jarige Beerepoot, die ook kunstwerken maakt van glas in lood, tussen andere opdrachten door aan de ramen van de Koepelkerk. ,,In elk geval moet het lood worden vervangen”, zegt de glazenier. ,,Een raam bestaat uit wel 100 stukjes glas. Het wordt uit elkaar gehaald en alle stukjes glas worden schoongemaakt. Dan zijn ze weer als nieuw. Glas is in principe nooit af. Deeltjes die stuk zijn vervang ik. Dat blauwe glas heb ik nog wel, maar bij sommige soorten glas is het lastig. Veel glassoorten bestaan niet meer. Dit groene matglas hier bij voorbeeld, daar moet ik een oplossing voor verzinnen. Misschien kan ik gewoon matglas nemen en dat etsen.’’

Per raam moeten ongeveer tien ruitjes worden vervangen. ,,Daarna zet ik ze opnieuw in het lood en zet ik ze vast met een speciale glas-in-loodkit.”

Resultaat is een raam dat voor het oog met gemak 130 jaar mee kan.

De restauratie wordt bekostigd uit het fonds dat de stichting bijeen heeft gebracht met giften van donateurs en de opbrengst van talloze boekenmarkten. Beerepoot verwacht dat de ramen begin 2015 weer allemaal terug zijn.

Bron: NHD

zie ook: https://oudhoorn.nl/kerken/koepelkerk/



 

Nieuwsarchief