Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Najaarsledenvergadering Vereniging Oud Hoorn, 25 oktober 2014, Oosterkerk   (10-11-2014)

oudhoornHieronder de door de voorzitter, Egbert Ottens naar voren gebrachte punten tijdens de najaarsledenvergadering. Waar mogelijk zijn er links naar samenhangende artikelen op Internet geplaatst. De tekst is/wordt verrijkt met foto's en getoond powerpointpresentaties.

1 – Welkom, algemene mededelingen
Hartelijk welkom iedereen, leden en ereleden van onze vereniging. Arie Boezaard zo vernam ik gisteren is aan de beterende hand. Een bijzonder welkom voor onze gasten. U hoort straks wie dat zijn. We zijn blij dat u hier aanwezig bent. Afbericht voor deze vergadering is ontvangen van Jacques Entius en van Gerard Beemsterboer die met zijn koor in de Hermitage moet zingen. Er zijn geen andere algemene mededelingen, behalve dat we met de Hoornse broeder bij de koffie of de thee onze bijzondere gasten wilden verwennen.

2 – Verslag voorjaarsledenvergadering van 16 april 2014
U kunt het verslag vinden op de bladzijden 119, 120 en 121 van het derde Kwartaalblad 2014. Er waren geen opmerkingen of vragen. Het verslag werd met dank aan de secretaris vastgesteld.

3 – Mededelingen vanuit het Bestuur
-
Overleg college – Vereniging Oud Hoorn
Woensdag voor een week vond het periodieke overleg gemeente-Oud Hoorn plaats in het Pakhuis. Een delegatie uit het bestuur sprak met de voor Erfgoed, Kunst en Cultuur en andere zaken verantwoordelijke wethouder mevrouw Judith de Jong en het hoofd van het Bureau Erfgoed. Als bestuur proefden we een andere insteek van de nieuwe raad en het nieuwe college, in ieder geval op de thema’s uit haar portefeuille. Het zal beslist toeval zijn geweest dat het katern Stadsnieuws Hoorn van de week ervoor in één van de zondagsbladen voor meer dan de helft was gevuld met onderwerpen over het erfgoed van onze stad. Versterken en verbinden is het dragende thema voor dit college. De wethouder maakte duidelijk dat het nieuwe gemeentebestuur voor een zware opgave staat in tijden van bezuiniging en decentralisatie van verantwoordelijkheden. Maar de stad moest ook bruisen en leefbaar blijven. We namen de belangrijkste zaken door waar we als vereniging mee bezig zijn. De wethouder kwam ook zelf met ideeën en gaf aan waar de vereniging op enigerlei wijze, hoewel niet altijd in geld, steun van de gemeente kan krijgen, zoals onder meer bij de viering van het eeuwfeest van de vereniging en de geschiedschrijving van de 20e eeuw waar aan wordt gewerkt. Een aangenaam, positief en stimulerend gesprek kortom.

- Commissie Monumenten en Welstand
Misschien tot vervelens aan toe heb ik u in eerdere ledenvergaderingen en in de Kwartaalbladen lastig gevallen over het voornemen van het vorige college om de kwaliteitszetel van onze vereniging in de Commissie Monumenten en Welstand te schrappen. Het besluit daartoe was al genomen. Het nieuwe college heeft als een van zijn eerste daden een streep door dat besluit getrokken. Het lidmaatschap van Frans van Iersel wordt gecontinueerd. Voor de duidelijkheid: Frans van Iersel heeft zonder last of ruggenspraak in de commissie zitting. Dat wil zeggen dat hij zelfstandig zijn standpunt bepaalt, al wordt uiteraard soms overlegd. Hiermee heeft de vereniging haar plek in de commissie behouden, ingesteld op instigatie van haar oprichter (JC Kermeijer, zie ook Kerkmeijer de Regt Stichting) en tientallen jaren voorzitter, zowel van de vereniging als de bouwplancommissie, zoals die toen werd genoemd. Ook een burgerlid is benoemd, de heer Ruud van Diepen. Voorlopig voor de periode van één jaar, waarna die inbreng wordt geëvalueerd. Ook langs die weg wil het college de band met stad en bewoners versterken.

- Kaap Hoorn 400
De vorige raad betuigde in een motie steun voor de ideeën tot herdenking van de volgend jaar vierhonderd jaar geleden uit Hoorn vertrokken expeditie op zoek naar een andere route naar Indië. Halverwege de reis noemde de Hoornse schipper Schouten de kaap aan het uiterste zuidpuntje van het Zuid-Amerikaanse continent naar zijn geboortestad. Kaap Hoorn is inmiddels in scheepvaartkringen vermaard. Of berucht, zo u wilt. Jaarlijks eert de Vereniging van Kaap Hoornvaarders schippers die op het zeilend vermogen van hun schip, dus zonder motorkracht, de kaap rondden. Dat is nog steeds een zware en ook sportieve opgave want de kaap wordt gevreesd om zijn woeste en gevaarvolle weersomstandigheden. Men krijgt een herinnering en de naam van schipper en schip worden bijgeschreven in de annalen van de vereniging. Het was dan ook een bijzonder blijk van waardering voor het werk van de Kaap Hoornvaarders dat de gemeenteraad onlangs op voorstel van wethouder Ben Tap een bedrag van € 150.000 beschikbaar stelde om dat groots te gedenken. In het komende Kwartaalblad zal ik daar kort nader op ingaan. Onze vereniging participeert in de plannen rondom de viering. Juni volgend jaar komt een aan de tocht van Schouten en Lemaire gewijd themanummer van het Kwartaalblad uit, dat ook naar de Kaap Hoornvaarders gaat en Gerard Beemsterboer is al met de voorbereiding bezig van een speciale Kaap Hoornwandeling. Binnenkort vindt een gesprek plaats tussen onze vereniging en het organisatiebureau Zorro dat door de gemeente is ingeschakeld. (zie ook: 400 jaar Kaap Hoorn)

- Lezingen winterseizoen
De tweede Oud-Hoornlezing van dit winterseizoen, dinsdag 25 november a.s., is ook aan een 400-jarig jubileum gewijd, al wordt dat minder groots herdacht. De lezing gaat over de Schellinkhouter walvisvaarder Jan Mayen die in 1614 in de Atlantische Oceaan ten noorden van IJsland een eiland ontdekte met een enorme kegelvulkaan. Gedurende decennia gebruikten de Nederlandse walvisvaarders het eiland als uitvalsbasis voor de vangst van walvissen. Ze kookten er de levertraan waar we in onze jeugd in maanden met een "r" in de naam door onze ouders op werden getrakteerd. De volgende lezingen, respectievelijk over de Moeder-negotie en de Schutterij, staan gepland voor februari en april 2015. Informatie op de website, in het komende Kwartaalblad, het Dagblad en de huis-aan-huisbladen. Gerard Beemsterboer is er weer in geslaagd een aantal interessante sprekers naar Hoorn te halen.

- De Halve Maen
Nu ik me toch in zeevaartkringen beweeg, wil ik kort iets zeggen over De Halve Maen. We hebben inmiddels kennis genomen van de mogelijkheid om een replica van dit VOC-jacht uit het begin van de zeventiende eeuw, vanuit New York naar Nederland te brengen. Het is een zeewaardig schip en een historisch volledig verantwoorde kopie. Enkele kleine fracties in de gemeenteraad hebben kritische vragen over de Halve Maen aan het college gesteld. Deze fracties vrezen dat het een schip van bijleggen wordt, nog voor alle informatie daarover zelfs maar bekend is en gedeeld.
Kansen moet je grijpen. Niet de grond in boren als je de ins en outs nog niet kent. Op dat kansen grijpen kom ik later in deze vergadering bij de monumentenprijs 2014 ook nog even terug. Het is iets dat we onze kinderen thuis en op school leren. Bovendien, met de resolute uitspraak van de verantwoordelijke wethouder Ben Tap ‘als de raad nee zegt, is het nee,’ lijkt het mij dat we gerust alle voors en tegens kunnen afwachten alvorens een definitief standpunt in te nemen. Voorkomen moet worden dat op voorhand al een sfeer wordt geschapen waardoor het geloof in een onderneming wordt ondermijnd. Met die opstelling hadden de VOC-schippers – en ik weet dat ik mij op glad ijs begeef omdat een vorige premier in ons land de vergelijking een beetje mank gebruikte – daarmee hadden we nooit de basis voor onze Gouden Eeuw gelegd. Zonder lef te tonen was ook het Oostereiland nooit zo groots gerestaureerd. En zonder de moed om iets gewoon te ondernemen hadden we vandaag niet hier in deze fraai gerestaureerde kerk, de huiskamer van Hoorn inmiddels, gezeten. Is het niet John Lamers? Soms moet je beginnen, zonder dat je weet waar je uitkomt. Soms moet je een risico nemen. Uiteraard binnen het redelijke.
Het schip De Halve Maen sluit aan bij de nautische traditie van Hoorn en de enorme erfenis die onze voorouders de stad hebben nagelaten. Het beeld van het schip met op de achtergrond de Hoofdtoren zal de wereld overgaan en duizenden extra bezoekers trekken als het in nauwe samenwerking met het Westfries Museum en het Centrum Varend Erfgoed beheerd kan worden. Het wordt zo mogelijk om ook op nautisch terrein de Gouden Eeuw te doen herleven en te beleven. En misschien kunnen we dan ook nog eens nadenken over een inspirerender leus dan dat je Hoorn moet voelen. Hoorn is leven en beleven.

- De Gouden Eeuw in Virtual Reality
Nu we het over de Gouden Eeuw hebben, beland ik bij het Westfries Museum dat zich steeds meer focust op het bijzondere erfgoed van onze stad uit de Gouden Eeuw. Toen wij jaren geleden onze eerste gesprekken met het Westfries Museum voerden over de Maquette Hoorn 1650 wisten we niet welke impact dat zou krijgen. De maquette heeft een schitterende plek in de prachtig gerestaureerde kelderruimte van het museum gekregen, omringd door een fraaie collectie spullen uit die periode. De tweede fase, het bieden van verdiepende informatie is inmiddels ook afgerond. Marian Faber, Hieke Stapel en Ben van Tartwijk hebben samen met Cees Bakker daarvoor zorg gedragen. Op speciale touchscreens krijgen geïnteresseerde bezoekers meer informatie over tal van onderwerpen die met het leven in de Gouden Eeuw samenhangen.

Een aantal jaren terug ontving onze vereniging samen met enkele andere instellingen in Hoorn een prachtig legaat van mevrouw Groefsema. Ons bestuur heeft toen geoordeeld dat we daarmee iets moesten doen dat de bevolking en de bezoekers van onze stad ten goede kwam en dat we dat bedrag niet anoniem aan de algemene reserve moesten toevoegen. Dan was het zo vergeten. Zo startten we de restauratie van de maquette en de tweede fase, de verdieping. Binnenkort wordt een volgende stap gezet: een museale wereldprimeur. De Gouden Eeuw in Virtual Reality. Rob Tuytel, creative director van Model Earth en de museum-medewerkers zijn er lang mee bezig geweest. Vanaf half december kan iedere belangstellende zich met behulp van een speciale bril, de Oculus Rift, even in de Gouden Eeuw wanen. Gewoon wandelen door het Hoorn van 1650. Een fantastische en hedendaagse aanvulling op de unieke maquette. Geschiedenis krijgt er een dimensie bij: naast het vertellen van verhalen en het kijken van plaatsjes wordt het beleven. Het museum is op dezelfde innoverende wijze een crowdfundingcampagne gestart. Als vereniging kunnen we niet achterblijven om ook daar een bijdrage aan te verlenen. Het restant van het Groefsema-legaat bood gelukkig nog enige ruimte. Graag nodig ik Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, uit naar voren te komen.

Ad, hierbij een bijdrage van de Vereniging Oud Hoorn aan de realisering van de wereldprimeur, zodat wat drie jaar geleden nog een droom was, werkelijkheid wordt. Het moet mij van het hart dat het museum op buitengewoon inspirerende wijze zich een plaats in de Nederlandse museumwereld vestigt. Natuurlijk, je bezit één van de mooiste panden in museumland. Maar vooral met het leggen van de verbinding tussen de Gouden Eeuw in ons land en vooral onze stad met het heden heb je Hoorn extra op de kaart gezet. Het maakt nu al weer nieuwsgierig wat je volgende ideeën zijn. Wij hopen van harte dat het gestelde doel, € 32.000 uit crowdfunding wordt bereikt. (zie actualiteit over deze wereldprimeur)




















Overhandiging cheque.

Voor het eerst hebben we als bestuur van de vereniging gebruik gemaakt van het emailadressenbestand van onze leden om ook de individuele leden op deze actie te wijzen in de hoop dat ook van die kant wordt bijgedragen. Een evaluatie daarvan volgt. Misschien kun je ons nog informeren over de stand van de actie op dit moment. Resultaat crowdfunding

- Brief van een christenslaaf
Graag vraag ik uw aandacht voor nog een Westfriese actie. Het Westfries Archief heeft voor de jaarlijkse prijs van het Archiefstuk van het Jaar, een gezamenlijke activiteit van de Nederlandse archiefinstellingen, de brief van Jan Cornelisz. Dekker genomineerd. Langs deze weg willen de archieven de belangstelling voor hun collecties stimuleren. Jan Dekker was dertien jaar oud toen zijn schip door een van de beruchte Barbarijse zeerovers werd gekaapt en hij met de bemanning als slaaf werd verhandeld. In een brief aan zijn moeder in Zwaag vraagt hij geld voor zijn levensonderhoud. Bijna dertig jaar later keerde hij naar huis terug. Op de website van het Westfries Archief kunt u uw stem uitbrengen op dit archiefstuk, waarmee de brief van Jan misschien wel Stuk van het Jaar wordt. Aanbevolen dus. (zie Stuk van het jaar )

- Vereniging Het Carillon
De Vereniging Het Carillon te Hoorn bestaat deze maand negentig jaar. In het laatste Kwartaalblad heeft u er al iets over kunnen lezen. Het Carillon is de oudste lokale klokkenspelvereniging in ons land. Wij feliciteren de vereniging van harte met dit jubileum, waartoe een bestuurslid van Oud Hoorn, Maarten Storm, in 1924 het initiatief nam. Vanmiddag van vier tot half vijf geeft stadsbeiaardier Frits Reynaert een jubileumbespeling op het carillon. Leden van Het Carillon en genodigden kunnen dat beluisteren op het terras van het Huis Merens, voor de iets minder ingevoerden Harm Stumpel bedoelt het in de volksmond gebruikelijker Huis Verloren, aan het Kerkplein. Ook elders zal wel plek zijn om het concert te beluisteren. Een van de bestuursleden zal tevens iets over de bewogen geschiedenis van het carillon vertellen, die tot het begin van de zestiende eeuw teruggaat toen Hoorn al een beierman in dienst had. Een traditie van vijfhonderd jaar dus. (zie Vereniging Carillon)

- Zeventig jaar bevrijd
Volgend jaar is het zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In het eerste nummer van het Kwartaalblad in 2015 besteden we daar via een bijzonder egodocument van Elly Trap-Beek extra aandacht aan. Elly en haar man Leo Trap waren beiden van meet af aan actief in het verzet. Elly moest echter vanwege haar joodse afkomst onderduiken. Leo was samen met Dirk Bakker, beiden werkzaam bij de PTT in Hoorn, en Giel van der Zel die vanwege zijn werk bij het PEN zijn telefoonverbinding mocht behouden en in de Oosterpoort woonde, actief in de afluisterpost Post Poddie aan het Kleine Oost, ten huize van Jo Iepenga. De zoon van Leo en Elly, Rudy, beeldend kunstenaar en thans nog woonachtig in Zuid-Afrika, stuurde het ons onlangs toe, toen we met hem in contact kwamen. Hij maakt tekeningen bij het verhaal van zijn moeder. Stichting 40-45 bekijkt of de tekst ook aan leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs kan worden aangeboden. Dat kost geld en de stichting is daar naarstig naar op zoek. Voor Stichting 40-45 zijn onze Oud Hoorn-vrijwilligers Peter Tack en Marian Schagen samen met Eddy Boom ook bezig met een speciale 40-45-puzzelwandeltocht voor basisschoolleerlingen.
(zie ook: Post Poddie)

- Oproep van Henk Halsema: De Vereniging krijgt in het pakhuis regelmatig geluid- film en video-tapes vanuit particuliere collecties aangeboden. Om deze geluid- en beeldopnames van Hoorn gedigitaliseerd vast te kunnen leggen is de Vereniging op zoek naar oude geluid- en beeld-apparatuur, waarmee eea afgespeeld kan worden.

- Vacature
We hebben nog steeds een vacature als gastvrouw/gastheer voor de winkel. Op de donderdagen. Leuk werk. Veel contacten. Leuke collega’s. Wie meer wil weten: Henk Halsema kan er alles over vertellen. In de pauze. Of een keer op een donderdagochtend in het Pakhuis bij een koppie. Kan ik al iemand voor a.s. donderdag noteren?

- IT en beeldbeheer
Dachten we een jaar geleden nog dat we 20.000 tot 25.000 foto’s in onze beeldbank hadden, het blijkt het dubbele te zijn. Omdat we een deel daarvan online willen zetten zodat veel meer mensen er van kunnen genieten en er gebruik van kunnen maken, hebben we na overleg en advies van het Westfries Archief De Ree Archiefbeheer opgedragen om ons software te leveren waarmee we de foto’s kunnen overzetten naar het systeem dat ook bij het Archief in gebruik is. Doel van deze samenwerking is ook om zo te komen tot een gecombineerde beeldbank waarin in beide collecties gezocht kan worden.
Als bestuur besloten we in dit verband om onze collectie de komende tijd kritisch tegen het licht te houden. Want, ik noem maar wat, ik denk dat er niemand op zit te wachten om door driehonderd hoofdtorens heen te moeten, afbeeldingen die niet of nauwelijks van elkaar verschillen. Criteria zijn ontwikkeld voor het opnemen van nieuw aanbod in de collectie. De oude collectie wordt volgens een door een van de vrijwilligers gesuggereerde driedeling gesplitst. Groen betekent bewaren en documenteren en opnemen in de beeldbank. Oranje: niet opnemen maar ook niet wegdoen. Apart bewaren met de bijbehorende gegevens. Rood: foto’s zonder toegevoegde waarde ten opzichte van de collectie. Dubbele, mindere, etc. Een project van jaren, daar verkijken we ons niet op. Maar we moeten een keer beginnen.

Ook met betrekking tot de IT-apparatuur willen we een slag maken. De servers die we hebben kunnen steeds moeizamer de hoeveelheid informatie aan en onze IT-specialisten slagen er slechts met moeite en veel plakband en touwtjes in de boel aan elkaar te knopen en aan de praat te houden. Om die reden onderzoeken we de mogelijkheid om, zoals dat heet, de bestanden ‘in the cloud’ op te slaan. Ook daar is het project met De Ree voor. Een eerste stap is inmiddels gezet. Met de inbreng van onze vrijwilligers kunnen we nu al gebruik te maken van gratis software van Microsoft, dat alleen voor niet-winstbeogende verenigingen en stichtingen beschikbaar is. Het leuke is dat we in de toekomst via deze pakketten ook kunnen gaan werken op de manier waarop het Westfries Archief onlangs is gestart en waarover Tamara Tesselaar na de pauze een en ander zal vertellen.

- VVV
Een paar maanden terug was er plotseling commotie over de Hoornse VVV. Ons bestuur had daarover een brief aan het college geschreven. In toenemende mate kwamen VVV-vragen bij ons terecht. In de vorige ledenvergadering en bij de Bestuursmededelingen in het Kwartaalblad maakten wij daarvan melding. Inmiddels heeft een op zich positief gesprek met de directeur van de regionale VVV en de lokale medewerker plaats gevonden. En daarop ook een gesprek met wethouder Ben Tap die economie en toerisme in zijn portefeuille heeft. Beloofd werd een aantal verbeteringen op de website aan te brengen, de zichtbaarheid van de VVV te vergroten en de bereikbaarheid tijdens de rustiger winterperiode te verbeteren. We moeten misschien nog wat geduld oefenen maar een paar maanden later is de website nog verre van volmaakt.

4 - Benoeming nieuw bestuurslid Ron Dol
Publiciteit en public relations worden steeds belangrijker. Ook voor onze vereniging. Zeker in de aanloop naar ons eeuwfeest in november 2017. Met het oog daarop heeft het bestuur het wenselijk geoordeeld om een speciaal bestuurslid met deze taak te belasten. PR moet consistent zijn, in alle uitingen waarmee we de buitenwereld en ook intern binnen de vereniging mensen willen bereiken, in woord en beeld, en niet hap-snap. Op veel manieren presenteert de vereniging zich naar buiten. In publicaties, boeken en het Kwartaalblad, met wandelingen en lezingen, op de website en op Facebook, in contacten met overheid en derden waarmee we samenwerken. Partijen met wie we communiceren moeten onmiddellijk zien met wie ze te maken hebben en weten met wie in gegeven situaties contact kan worden opgenomen. Daar heb je mensen voor nodig die dat als het ware in hun genen hebben. Zo iemand hebben wij gevonden. Gepokt en gemazeld in het vakgebied, iemand met hart voor Hoorn, voor het erfgoed en voor de vereniging. In het volste vertrouwen dat de vereniging veel aan de inbreng van Ron Dol zal hebben, vragen wij u als leden instemming met zijn benoeming. Ron heeft de afgelopen maanden onze bestuursvergaderingen bijgewoond en wij hebben gezien dat hij uitstekend in ons team past. Ik wil Ron kort de gelegenheid geven iets over zichzelf en zijn achtergrond te vertellen.

Korte presentatie Ron Dol vanuit de voorzitterszetel achter de bestuurstafel:
















Mijn naam is Ron Dol
Ik ben geboren in Hoorn, op het Gerritsland. Mijn vader werkte bij de Gasfabriek Ik ben getogen in Hoorn, op de Drieboomlaan Ik woon in Hoorn, op de Nieuwendam Ik werk in Hoorn, ik heb mijn kantoor in het oude stadhuis, het Statenlogement.

Ik heb een reclamestudio, waar ik werk maak voor verschillende opdrachtgevers uit Hoorn en ook daarbuiten. Zo maak ik alle uitingen voor Cinema Oostereiland. Ik maak dus ook nog even reclame voor de Filmdagen die dit weekend plaatsvinden: vandaag en morgen maar liefst 20 films.
Ik maak veel werk voor de Blauwe Schuit en van daaruit ook voor het nieuwe Westfriese project 'Cultuleren' over cultuuronderwijs op scholen.
Maar ook maak ik uitingen voor o.a. de Talentscholen in Hoorn en de Pabo in Amsterdam.

Verder ben ik uitgever van het magazine Hier in Westfriesland. Daarmee vieren we dit jaar het vijf jarig bestaan. Vanuit Hier in Westfriesland hebben we ook vorig jaar een plan ingediend voor de stadspromotie van Hoorn, waarover op dit moment - gelukkig - weer veel te doen is. Ik zit ook in het Toeristisch platform van waaruit we proberen om Hoorn, zoals dat heet, beter op de kaart te zetten.

Daarnaast ben ik als coördinator verbonden aan Theater het Pakhuis,
- Bestuurslid van Hotel Maria Kapel
- Bestuurslid van Hoorn Kunst & Cultuur. We organiseren jaarlijks het culturele weekend in september (dit jaar voor de 10e keer) en de maandelijkse cultuurroute langs musea en galeries
- en ook heb ik dit jaar vanuit de stichting gewerkt aan een Hoorn App waarin allerlei culturele instellingen en een aantal monumenten zijn opgenomen.

Ik hoefde niet lang na te denken toen ik gevraagd werd om plaats te nemen in het bestuur van Oud Hoorn. Ik ken de club al jaren, ben ook al jaren lid, lees het kwartaalblad altijd met veel interesse en heb thuis - zoals ongetwijfeld velen van u - ook heel wat uitgaven van Oud Hoorn in de kast staan.
Ik waardeer het werk van Oud Hoorn en datgene waar de vereniging voor staat en ik zet mij daar dan ook graag voor in.

Dank voor uw vertrouwen!

De voorzitter: Onze statuten schrijven voor dat de leden tegenkandidaten kunnen voordragen. Tenminste tien leden moeten dat uiterlijk zeven dagen voor de vergadering doen. Hiervan is geen gebruik gemaakt. Dat betekent dat ik u nu vraag met deze benoeming in te stemmen. De ledenvergadering ging hiermee akkoord.

5 - Plannen voor de jubileumviering in 2017
Zo, we hebben er in ieder geval iemand bij die we voor de projecten ter gelegenheid van het eeuwfeest kunnen inzetten.
Op de vervolgpagina’s van de agenda staat een reeks aan activiteiten waar onze vereniging de schouders onder wil zetten. De lijst is ten opzichte van die we u in het voorjaar voorlegden aanmerkelijk uitgedund, rekening houdend met de toen gemaakte opmerkingen en bedenkingen bij sommige activiteiten.
Het is een ambitieuze lijst, misschien wel te, zoals één van onze leden mij onlangs toevoegde. Een ander merkte op dat we oude Kwartaalbladen in de wachtkamers in Hoorn moeten gaan neerleggen in het kader van het werven van leden. In dat kader zouden we het WFG kunnen vragen nog even te wachten met het verkorten van de wachttijden. Het lijkt mij een goed en ook uitvoerbaar idee, dat we beslist meenemen. De eerlijkheid gebiedt dat er op weg naar november 2017 misschien nog wel een project kan sneuvelen omdat het onhaalbaar of onuitvoerbaar is. Ik denk bijvoorbeeld aan het voorstel om een beeld van de oprichter van de vereniging, Johan Christiaan Kerkmeijer, in het plantsoen tegenover het station en zijn woning aan de Noorderstraat te plaatsen. Veertig jaar hanteerde hij de voorzittershamer, maar weest gerust, volgens de huidige statuten bent u eerder van mij af. Als we onvoldoende externe financiering voor dat beeld binnenhalen gaat het niet door. Zo staan er meer activiteiten op de rol.
Een opmerking nog. De naam van Feico de Leeuw wordt genoemd. Hij is helaas overleden nadat we de agenda en deze lijst met het Kwartaalblad verspreidden. Een gemis voor Hoorn en in het bijzonder zijn vele muzikale vrienden.

Wat we van u willen weten is of we:
1 – met dit programma als uitgangspunt aan de slag kunnen gaan, waarbij voor de duidelijkheid de eerste vier onderwerpen al vaststaan. Misschien vindt u dat er nog geschrapt moet worden of iets aan toegevoegd, dan is er nu nog de kans om dat te melden.
2 – of u als leden wilt aangeven voor welke specifieke activiteiten we een beroep op u mogen doen – ook in het Kwartaalblad en op de site zullen we een dergelijk oproep doen – want het zal duidelijk zijn, een dergelijk programma, met een aantal zeer arbeidsintensieve projecten, zoals het boek over de geschiedenis van onze stad in de twintigste eeuw, kan niet alleen aan het bestuur worden overgelaten. Een aantal leden heeft zich al opgegeven, maar onvoldoende nog.
Wie aan een project zijn of haar bijdrage wil verlenen kan dat in de pauze aan een van de bestuursleden doorgeven. We hopen als bestuur op een brede deelname vanuit de vereniging.

6 - Monumentenprijs 2014
Soms is het een makkelijk keuze, de keuze voor de jaarlijkse Monumentenprijs van onze vereniging. Soms een lastige, zoals dit jaar, terwijl we niet eens in de genomineerden zwommen.

Pieter Meijers, hoofd van het Bureau Erfgoed van de gemeente Hoorn, zal eerst een toelichting op het gebouw en het project geven dat dit jaar de prijs in ontvangst mag nemen.

Verhandeling Pieter Meijers: Presentatie en tekst bij presentatie

breed 22-24

De jaarlijkse monumentenprijs van de Vereniging Oud Hoorn, u hebt dat wel begrepen, is dit jaar toegekend aan Blokker Holding voor de restauratie van het dubbelpand aan het Breed 22-24, waar de grondlegger van het Blokkerconcern, Jacob Pietersz. Blokker, en zijn echtgenote Saapke, in 1896 ‘De goedkoope ijzer- en houtwinkel’ openden. Bij de restauratie is de winkelpui uit 1903 gereconstrueerd. De restauratie is uitgevoerd door de firma Wit uit Wognum. Bureau Erfgoed van de gemeente was nauw bij de uitwerking van de plannen betrokken.
Blokker, Hoorn en Oud Hoorn hebben iets met elkaar. Het Blokkerconcern heeft niet alleen zijn roots in Hoorn, ook met de familie Blokker bestond een goede relatie. Het pakhuis Breed 12 werd in 1919 aangekocht en als magazijn in gebruik genomen. In 1971 bood de firma Blokker ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf dit pand aan de Vereniging Oud Hoorn aan en liet het pand restaureren. Een steen in de gevel herinnert daar aan. Het oudste als winkel gebouwde en nog altijd in gebruik zijnde winkelpand van Blokker staat ook in Hoorn. Op de hoek van de Veemarkt en het Breed. Het dateert van 1923. Voor die tijd was het een kapitaal pand. Vanaf de jaren dertig, toen de vier zoons de leiding van het bedrijf op zich namen, verschenen geleidelijk aan overal in het land winkelvestigingen. Met de ondernemingszin van de Blokkers, het grijpen van kansen, waar ik eerder vanochtend aan refereerde, kon een immens concern worden opgebouwd, dat inmiddels tal van andere winkelketens onder zijn paraplu heeft en ook de vleugels naar andere landen in Europa heeft uitgeslagen. De afgelopen jaren herstelt of reconstrueert Blokker Holding op verschillende plaatsen in ons land de historische puien van zijn winkels en toont ook op die wijze zijn bijzondere voorliefde voor het historisch erfgoed.

Mag ik u, mevrouw Van Beek en de heren Welle en Dallinga van de Blokker Holding vragen om naar voren te komen.

Gefeliciteerd, mevrouw en heren, met de toekenning van deze prijs. Er is geen geldbedrag aan verbonden. Wel de eer. Het Blokkerbedrijf staat hiermee in een lange en eervolle reeks van bijzondere restauraties in onze stad. Het bordje dat ik u mag overhandigen maakt melding van de toegekende prijs en gaat summier in op de historie van het pand. Ik vrees echter dat u het bordje niet lang bij u mag houden. Aannemer Wit, die ook deze restauratie op voorbeeldige wijze heeft uitgevoerd, zal het graag van u overnemen en op de overeengekomen plek laten bevestigen. De Blokker Holding mag dan de prijs in ontvangst nemen, wij stonden als bestuur voor het dilemma omdat er nog een schitterende restauratie afgelopen jaar werd afgerond. De MULO-school aan de Draafsingel. Omdat die restauratie ook door Wit uit Wognum, ook al de winnaar in 2012, werd uitgevoerd, mag de aannemer de prijs voor deze restauratie ook als blijk van waardering zien voor zijn inspanningen.

Overhandiging van het bordje aan heren Welle en Dallinga van de Blokker Holding

Ter herinnering wil ik u en uw collega’s elk een zeefdruk meegeven, gemaakt door de Hoornse kunstenaar Christiaan Heijdenrijk, met daarop het pand Breed 12. De zeefdruk is éen van een serie van vijf waarop de rijksmonumenten die de Vereniging Oud Hoorn in bezit heeft, zijn vastgelegd. Toen we de tweede uit de serie Breed 12 tijdens een verrassingsbezoek in 2007 aan de heer Jaap Blokker mochten overhandigen – de nummers éen hielden we zelf – herkende hij op de zeefdruk onmiddellijk de beeltenis van zijn vader. Deze zeefdrukken zullen ongetwijfeld een mooie plek in het kantoor van de Holding of misschien bij u thuis krijgen.

Jaren terug was voor het eerst sprake van de restauratie van Breed 22-24. We brainstormden toen voorzichtig over een mogelijke toekomstige bestemming. Een van de ideeën was een Blokkermuseum. Dat zou mooi zijn want Hoorn presenteert zich ook graag als museumstad en Blokker en Hoorn hebben iets gemeen. We hebben een aantal prachtige musea en expositieruimtes waar we bijzonder trots op zijn. Het Westfries Museum, het Museum van de Twintigste Eeuw op het onlangs gerestaureerde Oostereiland, het Affichemuseum dat binnenkort ook gerestaureerd gaat worden, de Museum Stoomtram een unieke publiekstrekker, het Speelgoedmuseum, Hotel Mariakapel en de Boterhal, uit het midden van de zestiende eeuw. Een Blokkermuseum zou daar, mede met het oog op de band die er altijd tussen de familie, het bedrijf en onze stad is geweest, een zeer passende bestemming voor zijn. Wij van Oud Hoorn duimen er voor! Wat we u ook meegeven is een Hoornse broeder. U hebt er al even tijdens deze bijeenkomst van kunnen proeven. De Hoornse broeder maakt al vele jaren deel uit van het kerstpakket voor de medewerkers van Blokker, hebben wij begrepen. Een mooie en subtiele manier om de band van Blokker met Hoorn te benadrukken.
Na afloop van de vergadering is er gelegenheid om het pand dat de monumentenprijs heeft ontvangen te bezoeken.

7 - Rondvraag
Hier werd geen gebruik van gemaakt.

8 - Pauze

9 - Presentatie Vele Handen (opgevraagd)
Tamara Tesselaar van het Westfries Archief zal nu uitleg geven over het project ‘Vele Handen’. Met hulp van vrijwilligers maakt het Archief onder andere de oude lidmatenregisters van de Westfriese kerken via internet toegankelijk. Het interessante is dat veel van het werk daarvoor ook vanuit huis kan worden gedaan. Tamara maak ons nieuwsgierig naar deze nieuwe toepassing.

In aansluiting op de presentatie bevestigde Tamara dat op de wijze van Vele Handen ook de beeldcollectie van Oud Hoorn online kan worden voorzien van de juiste gegevens, waarbij een tweetal vrijwilligers onafhankelijk van elkaar een foto beschrijven en een derde vanuit de rol van controleur de foto + beschrijving vrij geeft voor online-publicatie.

(zie ook: https://velehanden.nl/)

10 – Sluiting
Dank voor uw aanwezigheid. Wel thuis. Ook voor onze gasten die van verder komen. Vergeet u niet dat na afloop is er gelegenheid om het pand dat de monumentenprijs heeft ontvangen te bezoeken. En vanmiddag is er nog het carillon-concert.


22-10-2014

 

Nieuwsarchief