Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

De schoorsteen in Blokker in aanbouw.   (23-09-2014)

oudhoornBLOKKER - Hoorn heeft 20.000 euro gekregen van de provincie voor de herbouw van de historische schoorsteen die nu nog achter Kolenbergstraat 49 in Blokker staat. Eerder al trok de gemeente Hoorn 50.000 euro uit om dit onderdeel van de tuinderhistorie te bewaren. Het plan om de schoorsteen weg te halen en weer op te bouwen bij de historische fruitkassen van de familie Balk aan Koewijzend 4 is daarmee een stap dichterbij gekomen.

Provincie geeft Hoorn 20 mille voor erfgoed
De 18,5 meter hoge schoorsteen is een van de tien erfgoedprojecten die volgens de provincie de ontstaansgeschiedenis van Noord-Holland beschrijven en daarom behouden moeten blijven.

bangert16

De gemeente Hoorn is eigenaar. Het plan was de schoorsteen weg te halen voor de ontwikkeling van de wijk Bangert en Oosterpolder, maar daar kwam vier jaar geleden protest op vanuit de gemeenschap van Blokker. Het bouwwerk is een van de laatste fabrieksschoorstenen voor kasverwarming die in dit gebied gestaan hebben.

Volgens informatie van de stichting Historische Route Blokker behoorde de schoorsteen bij een glastuinbedrijf met elf druivenkassen en is hij met het naastgelegen ketelhuis gebouwd in 1929 of 1930 in opdracht van tuinder Klaas Balk.

Na het protest van de Blokkerders ontstond het idee de schoorsteen op een nieuwe plaats te herbouwen. De gemeente wil de bouwmaterialen van de te slopen schoorsteen overdragen aan de stichting, die zich dan kan ontfermen over de herbouw.

Hoorn verwacht dat nog dit jaar kan worden gestart met de werkzaamheden. De bedoeling is dat er bij de historische kassen ook een historisch ketelhuis komt.

Voorzitter Coos Schouten van de stichting Historische Route Blokker, reageert voorzichtig. Er moeten nog enige zaken worden geregeld, meldt hij. ,,Maar dit is een stimulans die de haalbaarheid vergroot.’

Zie eerdere publicaties en dossier uit 2009:

https://www.oudhoorn.nl/actualiteit.php?id=787


 

Nieuwsarchief