Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoornse kermis immaterieel erfgoed   (09-08-2014)

logokermishoornDe Hoornse kermis en lappendag is op de nationale inventaris immaterieel cultureel erfgoed geplaatst. Dit wordt officieel gevierd. Het officiële gedeelte start dinsdag 12 augustus 2014 om 20:30 uur door mevrouw L. Stroucken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. De Hoornse kermis met lappendag als afsluiter wordt toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed bekend gemaakt. Op de lijst komen tradities, die mensen het waard vinden om te behouden voor volgende generaties. De uitreiking van het certificaat en het bijbehorende schild vindt plaats tijdens de komende kermis, in augustus. Het certificaat van de Nationale Inventaris zal getekend worden door de burgemeester, waarmee de plaatsing officieel is.

Levend en dynamisch
Kermis is levend en dynamisch erfgoed, dat kan bogen op een rijke geschiedenis. In Hoorn gaat de geschiedenis al terug tot in de Late Middeleeuwen, toen de kermis nog bedoeld was ter opluistering van de jaarlijkse markt, de Laurensjaarmarkt. Iets van die vroege oorsprong van de kermis is nog te vinden in Lappendag, de jaarlijkse textielmarkt waarmee de kermis in Hoorn altijd wordt afgesloten. De term Lappendag is al sinds het begin van de twintigste eeuw een ingeburgerd begrip. Begonnen als een klein en onbeduidend onderdeeltje van de kermis was Lappendag al voor de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van de Hoornse kermis. Kermis en Lappendag vormen een sociaal gebeuren dat de banden tussen stedelingen, buurtgenoten en dorpelingen uit de omtrek versterkt en bevestigt.

Erkenning als immaterieel erfgoed betekent dat de dragers van de traditie beloven zich hard te maken voor het levensvatbaar houden van deze traditie. In dit geval is dat de gemeente Hoorn als organisator van de kermis, die zich actief zal inzetten voor het op peil houden van een kwalitatief en hoogwaardige kermis, inclusief de Lappendag. Dat de kermis in Hoorn breed wordt gedragen blijkt uit onderzoek dat de gemeente Hoorn heeft laten uitvoeren onder de Hoornse bevolking.

De Hoornse kermis is de eerste traditie uit Noord-Holland die wordt aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Het is ook de eerste kermis die op de lijst komt. Met plaatsing op de Nationale Inventaris kan de kermis ook in aanmerking komen voor plaatsing op een van de internationale Immaterieel Erfgoedlijsten van UNESCO.

Lijst immaterieel erfgoed
Op de lijst staan tradities, die mensen het waard vinden om te behouden voor volgende generaties. De Hoornse kermis is de eerste traditie uit Noord-Holland die wordt aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Het is ook de eerste kermis die op de lijst komt. Qua omvang staat Hoorn in de top-5 van kermissen in Nederland. De combinatie van winkels, terrassen, de monumentale omgeving en het gevarieerde aanbod aan attracties maken de Hoornse kermis tot een landelijke publiekstrekker.

 

Nieuwsarchief