Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Protestantse gemeente zoekt nieuwe bestemming kerken + eerdere berichtgeving   (03-07-2014)


oosterkerkHOORN - De Protestantse Gemeente Hoorn heeft een commissie aan het werk gezet die een rapport zal uitgeven over het beheer van de vier kerkgebouwen van de protestantse gemeente. Kosten en wensen lijken bij het beheer van de soms monumentale gebouwen ver uiteen te liggen en er moeten keuzes worden gemaakt.

De Algemene Kerkenraad heeft op 22 mei een opdracht geformuleerd voor een nieuwe werkgroep Visie Kerkgebouwen: het in stand houden van bezit, beheer en gebruik van vier kerkgebouwen een onmogelijke opdracht is en deze constatering moet worden omgezet in concreet beleid. Het ligt in de bedoeling dat het eindrapport van deze commissie uiterlijk in maart 2015 gepresenteerd zal worden.

De Protestantse Gemeente Hoorn is eigenaar van de Noorderkerk, de dorpskerken van Zwaag en Blokker (alle drie Rijksmonumenten) en het Octaaf. En met dat bezit moet die gemeente de komende jaren uit de voeten zien te komen. Een ding is in ieder geval duidelijk: qua lidmaten is de gemeente te klein om de vier gebouwen te kunnen onderhouden. Maar er is ook het besef dat het gaat om monumenten waarmee men met zorg om moet gaan. Al was het maar omdat er in het verleden al heel veel gemeenschapsgeld aan besteed is.

Werkgroep
Tijdens de Algemene Kerkenraad van 22 mei is besloten om te kijken welke kant het opmoet met de gebouwen. Van de werkgroep/commissie maken F. Groenendijk, B. Visser, J.W. Plaizier, B. Meulenberg, H. Schipper, H. Talma, M. Leenstra, W. van Hilten en mevrouw J. Zuidstra deel uit. Deze mensen moeten nadenken over het bezit, beheer en gebruik ervan. Hun conclusie moet volgend jaar maart gepresenteerd worden. Wim van Hilten is een van de leden van de werkgroep. Hij maakte als voorzitter van het College van Kerkrentmeesters al eerder deel uit van een onderzoekscommissie: ,,De nieuwe commissie dient bij het advies rekening te houden met de visie op kerk-zijn, gebruiksmogelijkheden van kerkgebouwen, toekomstige ontwikkelingen en financiële aspecten. Op basis van onze bevindingen zal de Algemene Kerkenraad een beleidsvoorstel doen aan de kerkelijke gemeente. Op zich een uitdagende en interessante opdracht, die nogal wat vraagt van deze groep mensen."

Verwachtingen
Voor de Protestantse Gemeente zal moeten worden bekeken wat verwacht mag worden van onder meer het aantal lidmaten, de vergrijzing en de financiële mogelijkheden: ,,Tijdens een aantal bijeenkomsten zal bekeken moeten worden wat we precies willen. Er moeten knopen doorgehakt worden. En dan weten we dondersgoed dat het gaat om beeldbepalende gebouwen met een grote emotionele waarde. Maar kerk-zijn gaat niet alleen om gebouwen, maar zeker om wat de geloofsgemeenschap haar leden te bieden heeft. Een van de oplossingen ligt in het breder gebruik van de gebouwen, zoals in Zwaag waar een deel van de kerk wordt verhuurd aan de historische vereniging. Dan neemt de dorpsgemeenschap een deel van de kosten over van de kerkelijke gemeente. Kille cijfers mogen niet alles bepalend zijn, maar op een bepaald moment stoppen de mogelijkheden. Er is nog niets beslist en wellicht worden er interessante zienswijzen aangedragen. We staan open voor goede suggesties."

Bron : Weekblad voor Westfriesland

Eerdere publicaties in onze nieuwsrubriek:

2008 het jaar van het religieus erfgoed

2009 Plasterk laat religieus erfgoed in de kou staan

2010 oprichting platform religieus erfgoed Hoorn

2011 Prijs behoud religieus erfgoed

2012 Onderzoek herbestemming religieus erfgoed


 

Nieuwsarchief