Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuw in Westfries Museum: Kunstgalerij   (28-05-2014)


wfaHet Westfries Museum heeft een schitterende collectie zeventiende-eeuwse schilderkunst. Wegens ruimtegebrek was daar tot voor kort maar een deel van te zien. Met de opening van De Kunstgalerij, een volledig nieuw onderdeel van de vaste presentatie van het museum, is dat grotendeels verleden tijd. De nieuwe presentatie geeft een prachtig overzicht van de schilderkunst uit Hoorn en Enkhuizen in de Gouden Eeuw. Op woensdag 4 juni opent Marcel Olierook, wethouder Kunst&Cultuur van de gemeente Enkhuizen de nieuwe presentatie.

Blaeuhulck





































De zaal hangt werkelijk propvol met schilderijen. Van het plafond tot de vloer. En alles door elkaar, portretten, stillevens en havengezichten. Zo hingen ze in de zeventiende eeuw ook bij de verzamelaars thuis en staan ze afgebeeld op schilderijen van kunstkamers uit die tijd.
De nieuwe Kunstgalerij geeft een prachtig beeld van het hoge niveau van de schilderkunst in Hoorn en Enkhuizen in de Gouden Eeuw.
Twee schilderijen vallen op omdat ze nieuw zijn in de collectie. Vorig jaar kocht de Vereniging Oud Enkhuizen op een veiling in Wenen een portret van de Enkhuizer schilder Coeuvershof van Cornelisz Frederik Blaeuhulck, een notabele uit het begin van de zeventiende eeuw. Op het andere paneel, ook uit Enkhuizen is een familie afgebeeld met een negental baby’s in wiegjes. Dit bijzondere ‘wiegestuk’ dat het museum in bruikleen heeft gekregen van de Stichting Semijens De Vries van Doesburgh, roept vooralsnog veel vraagtekens op. Zijn de baby’s overleden? Vanwaar het enorme leeftijdsverschil tussen de baby’s en de twee puberkinderen die ook zijn afgebeeld. Een heel spannend schilderij kortom, een echte aanwinst voor De Kunstgalerij.

europa nostra


 

Nieuwsarchief