Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Gedenkteken Oude Oosterpoort   (28-02-2014)

oudeoosterpoort

Op 28 februari onthulde wethouder kunst en cultuur Peter Westenberg een nieuw gedenkteken voor de oude Oosterpoort. Het gedenkteken is gemaakt door Henk de Rover en is in het wegdek nabij de ophaalbrug tussen Kleine Oost en Grote Oost geplaatst. Het is een geschenk aan de gemeente Hoorn.

Het gedenkteken is een plaat van cortenstaal die de contouren van de oude Oosterpoort uit 1538 laat zien. Deze poort bevond zich ooit waar nu de ophaalbrug tussen Kleine Oost en Grote Oost is. Het gedenkteken is door Henk de Rover en Mark Koning geschonken aan de gemeente Hoorn. Henk de Rover, de maker van het kunstwerk, volgde de Koninklijke academie voor beeldende kunst in Den Haag en Mark Koning is architect BNA.

Kunst en architectuur
In 1994 vroeg Stichting De Achterstraat Henk de Rover en Mark Koning de relatie te onderzoeken tussen kunst en architectuur. Zij realiseerden toen een performance waarbij de oude Oosterpoort door een contour in asfalt op het wegdek werd aangegeven. Een geluidscompositie klonk uit de straatkolken. Zo herrees de oude poort op immateriële wijze. Omdat De Rover dit ‘beeld’ graag wilde bewaren, heeft hij een gedenkteken gemaakt dat 28 februari wordt onthuld.

Aanwinst
Het is heel bijzonder dat een kunstenaar een werk aan de gemeente schenkt, vindt wethouder Peter Westenberg van Kunst en Cultuur: ‘Dit gedenkteken is echt een aanwinst voor de stad. Kunst, erfgoed en architectuur komen hier op een spannende wijze bij elkaar.’

Bij het kunstwerk bevindt zich een QR-code met nadere informatie

Peter Westenberg las een verhaal (deels uit de Kroniek van Velius) voor. Het papier ging in een koker die neergelaten werd in een buis middenin de plattegrond van de Oude Oosterpoort. Die buis werd vervolgens volgegoten met asfalt.


oudeoosterpoort








Op de foto ziet u van links naar rechts: Wethouder Westenberg, Henk de Rover (kunstenaar) en Mark Koning (architect)


oudeoosterpoort

 

Nieuwsarchief