Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Instandhoudingssubsidie aanvragen   (06-02-2014)

Logo

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen vanaf 1 februari tot en met 31 maart subsidie aanvragen voor het in stand houden van hun gebouwde, groene of archeologische monument.

Dat kan digitaal met uw DigiD via de speciale module of op papier. De module en de aanvraagformulieren vindt u op de pagina Subsidie aanvragen.

Onderhoud
Met de Subsidieregeling instandhouding monumenten stimuleert de rijksoverheid planmatig onderhoud van rijksmonumenten om zo dure restauraties te voorkomen. De eigenaar stelt daartoe een zesjarig instandhoudingsplan op. In 2014 vraagt u subsidie aan voor geplande werkzaamheden in de periode 2015-2020. Aanvragen voor werkzaamheden die al gestart zijn, worden afgewezen.

Voor wie?
Vrijwel alle soorten rijksmonumenten komen in aanmerking voor subsidie. Sinds dit jaar geldt dat ook voor woonhuizen die eigendom zijn van de overheid of een professionele organisatie voor monumentenbehoud. Particuliere woonhuiseigenaren kunnen een laagrentende lening aanvragen bij het Nationaal Restauratiefonds.

Wilt u weten of u voor subsidie of een lening in aanmerking komt? Doe dan de financieringscheck op Monumenten.nl.

Budget
Voor gebouwde monumenten is 42,7 miljoen euro beschikbaar, voor groene monumenten 5 miljoen en voor archeologische monumenten 800.000 euro. Dit jaarlijkse subsidiebudget van 48,5 miljoen euro was afgelopen jaren niet toereikend voor alle aanvragen. Om toch zoveel mogelijk subsidieverzoeken te kunnen honoreren, is bepaald dat eigenaren 50% van de onderhoudskosten zelf betalen.

Wanneer het budget van één van deze categorieën overvraagd wordt, geldt voor die categorie de volgorde:

Als eerste wordt subsidie verleend voor rijksmonumenten die deel uitmaken van een werelderfgoed.Daarna krijgen professionele organisaties voor monumentenbehoud voorrang.Het overige budget wordt verdeeld over de andere aanvragen.

Er wordt wel in één keer beslist op alle aanvragen.

Meer weten?
Op www.monumenten.nl vindt u alle informatie over de subsidieregeling.

 

Nieuwsarchief