Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwjaarstoespraak Oud Hoorn 2014   (05-01-2014)

oudhoornIn onderstaande Nieuwjaarstoespraak een terugblik van Egbert Ottens, voorzitter van de Vereniging Oud Hoorn. De toespraak werd ondersteund door een deel van de in onderstaande tekst ingevoegde foto's/plaatjes. Zoals gebruikelijk treft u hieronder ook de links aan naar de vergelijkende bezoekersaantallen van deze website. Dit jaar voor het eerst ook de statistische gegevens van onze Facebook-site.


2014Beste mensen, vrijwilligers en genodigden,

‘Waren er ook nog leuke dingen?’, vroegen we onze jongste dochter als ze weer eens dwarsgebakken uit school kwam. Ik moest daaraan denken toen ik me aan dit nieuwjaarswoord zette. Want met het gedoe rond de Oud-Hoornplaats in de Commissie Monumenten en Welstand, de kritiek van de Bond Heemschut op het monumentenbeleid van ons stadsbestuur, de perikelen over het ledscherm op het Oostereiland en de verwikkelingen rond de Poort van Hoorn, zou je soms anders denken. Maar gelukkig waren er zat leuke dingen op school gebeurd. Dan staken we onze duim op. Zo is het ook bij Oud Hoorn. We kijken terug op een goed jaar, met veel opgestoken duimen.

Met ruim dertigduizend euro van Oud Hoorn, uit het legaat van mevrouw Groefsema, kon de Maquette Hoorn 1650 worden gerestaureerd. Samen met de filmische toelichting door zes inwoners van onze stad kreeg de maquette de plek waar ze thuishoort in één van de fraai heringerichte middeleeuwse kelders van het Westfries Museum. Gemeente en fondsen droegen ook bij. Het was Oud Hoorns cadeau bij de 95e verjaardag aan de stad. Aan haar burgers en bezoekers.

We kijken terug op twee boeiende ledenvergaderingen. Na afloop van de eerste vergadering togen we naar het museum om als eersten de in aanwezigheid van doctor Velius in bruikleen gegeven maquette te bezichtigen.




Eind oktober wandelden we, na een opnieuw goedbezochte vergadering, naar het kort tevoren geopende Centrum voor Varend Erfgoed op het Oostereiland. Weer een bewijs dat Hoorns erfgoed het grote goud van deze stad is. Er mag daar wel meer aandacht voor komen in het college-programma en in de verkiezingsprogramma’s. De eerste die ik zag stellen op dat punt teleur.

Twee schitterende boeken kwamen uit. Het eerste over Velius. Hoeveel hij ook over de geschiedenis van Hoorn schreef, over de persoon zelf en hoe hij zijn tijd beleefde, wisten we weinig. Dat weten we nu wel dank zij Marit Veerman en Piet Boon. Met zijn Kroniek bracht Velius de geschiedwetenschap op een hoger plan.











Het tweede boek handelde over het pand van de vrijmetselaars aan de Binnenluiendijk. Beide boeken schitterend geïllustreerd. De samenwerking van gemeente - al schijnt de gemeente zich te willen terugtrekken; niet doen zou ik zeggen – Stadsherstel en Oud Hoorn in de Publicatiestichting Bas Baltus is een positieve, een productieve en een professionele, waar Hoorn trots op kan zijn.










De jaarlijkse monumentenprijs viel ditmaal op het Grote Oost, nummer 38. Een voorbeeldige restauratie door de familie Magnani, die hart heeft voor de stad en de geschiedenis van haar pand.

Tegen de trend in gaan nog steeds idealistische realisten voor het preserveren van het historisch erfgoed waar onze stad rijk aan is. Kijk naar de MULO aan de Draafsingel. Daar hebben de winnaars van de monumentenprijs 2012 nu hun tanden in gezet. In het volgende nummer van ons Kwartaalblad staat een artikel van Sietse Postma over dit bijzondere gebouw.




Op onze website verschenen veel nieuwe wetenswaardige bijdragen. Het is ongekend hoeveel informatie daar voor iedere belangstellende in de geschiedenis van Hoorn is ontsloten. Ik denk aan wat Frans Kwaad over de maquette verwoordt en verbeeldt. Een hommage ook aan de makers van de maquette, waaronder Jack Buiten. Verder Interessante artikelen over de Eikstraatkapel en de hervormde kerk in Blokker. Nieuwe wandelingen werden toegevoegd, zoals de indrukwekkende Stolpersteinewandeling. Met dank aan Diana en Hillebrand. Het aantal bezoekers aan de website groeide in 2013 naar 850 gemiddeld per dag, ruim driehonderdduizend in het jaar. Ten opzichte van vijf jaar geleden een toename met 65 procent. Lees hier de statistische details.

oudhoornDe oude dame Oud Hoorn keek onwennig naar de mogelijkheden van de hedendaagse sociale media. Gelukkig hielpen enkele jongere leden, Natalie Huisman, Lydia Tacx en Sebastiaan Hol, het bestuur over zijn koudwatervrees heen. Het laatste bericht, de nieuwjaarsgroet, trok alleen al achthonderd belangstellenden. Lees hier de statistiek.


Er lagen weer vier prachtige nummers van ons Kwartaalblad op de mat. Met interessante artikelen, voor elk wat wils. Compliment voor de redactie. Dat dat wordt gedeeld, leerde de penningmeester toen hij de afgelopen maand een aantal buitenleden belde, in verband met de contributiebetaling voor 2014. Een buitenlid, dat vanwege de crisis met pijn in het hart het lidmaatschap had opgezegd, kwam er eind afgelopen jaar op terug. Hij kon het blad niet missen. Daarmee zijn we bij de slag die Bert van den Hoogen en Piet van Iersel maakten bij de contributie-inning 2014. In een ledenvergadering was gevraagd om contributie-inning met behulp van een incassomachtiging. Et voilá! Compliment heren. O ja, als u onderwerpen voor het blad heeft, maar tegen schrijven opziet, in de redactiecommissie gaan we binnenkort praten over een eigen reportersteam. U praat, zij schrijven! Ook het Hoorns Biografisch Woordenboek startte afgelopen najaar dank zij Trudy Schrickx, Frans Kwaad en Mindert Mulder.

Dan de stille werkers, zij mogen niet onvermeld blijven. De expeditieploeg van het kwartaalblad onder leiding van Jacq Wester. De mannen die ons computer-systeem in de lucht houden, Jan en Erik. De mensen van ons Documentatiecentrum Christ en Jeroen en van Beeldbeheer. Diana al genoemd, maar nogmaals: onze altijd en overal inzetbare vliegende keep. Komend jaar hopen we samen met het Westfries Archief stappen te zetten op het terrein van het beeldbeheer. Nog steeds stromen foto’s binnen, die moeten worden voorzien van de benodigde informatie. We hopen nog lang gebruik te mogen maken van het fabelachtige geheugen van mensen als Jaap Wiggers en José Beemsterboer.

De naam Beemsterboer leidt als vanzelf naar Gerard. Een gouden kracht voor de vereniging. Gids bij tal van stadswandelingen en onvermoeibaar organisator van onze zomeravondwandelingen en de extra Veliuswandeling en de Gerechtswandeling vanwege de sluiting van het kantongerecht. Elfhonderd deelnemers die allen een gastvrije andere kijk op Hoorn geboden wordt. In één adem moeten we onze gidsen bedanken. Het hele jaar konden we staat maken op hun kennis en warme hart voor Hoorn. Ook weet Gerard telkens weer nieuwe inleiders te vinden voor onze winterlezingencyclus.

De dagelijkse drukte in de winkel. Soms lijkt het wel een sociëteit, waar zo maar mensen langskomen met hun verhalen en herinneringen aan Hoorn. De vrijwilligers die alle openingsdagen acte de présence geven en gastvrouw en gastheer zijn voor onze vereniging, Wil Wiggelaar en Henk Halsema en in jullie ook de anderen: dank. En nu ook alvast Henk, bedankt voor de organisatie van deze nieuwjaarsbijeenkomst. Als vanouds klasse.

Christ Stoffelen wist afgelopen najaar de aanwinst van de eeuw te verwerven op een boekenveiling. Het oudste boek in ons bezit. Een buitengewoon gaaf bewaard gebleven exemplaar van de eerste druk van de Batavia, geschreven door de in de Kerkstraat geboren Hadrianus Junius. Het mocht niet in onze collectie ontbreken. Christ zal er in het volgende nummer van het Kwartaalblad aandacht aan besteden.

Hoeveel meer gebeurde er? Het is onmogelijk om alles en iedereen te noemen. Loet Willebrands maakte de kast waarin onze twee zilverplaquettes veilig getoond kunnen worden. Marit Veerman en Coen Droog organiseerden twee nieuwe tentoonstellingen in deze ruimte. Anderen hielpen bij het completeren van de kadastrale gegevens voor de binnenstad. Ooit moet dat uitmonden in een boek over de monumentale panden in de binnenstad.

In de Commissie Monumenten en Welstand wordt Oud Hoorn vertegenwoordigd door Frans van Iersel. Nog wel. Zijn betrokkenheid, kennis en kunde zijn boven iedere twijfel verheven, zijn bijdragen van grote waarde.
Zie eerdere berichtgeving hieromtrent

Jullie allen en al die vrijwilligers wiens naam ik niet heb genoemd: dank voor jullie onvoorwaardelijke inzet.

Onlangs overhandigden Rita Lodde, Piet van Iersel en ik een exemplaar van de Veliusbiografie aan dokter Wiersema van het Westfries Gasthuis. Hij had de eerste tweejaarlijkse Velius-wetenschapsprijs van het ziekenhuis ontvangen. Ook het hoofd van de medische staf was aanwezig. ‘Hoeveel subsidie krijgt een vereniging als Oud Hoorn wel niet van de gemeente, voor alles wat jullie in het belang van de stad doen?’, vroegen ze, want ze stonden er verbaasd over. Maar hun monden vielen pas echt open toen wij antwoordden: ‘Helemaal niets.’

Al een aantal jaren verliezen we sluipend een tiental leden per jaar. Afgelopen jaar leek het zich enigszins te stabiliseren op rond de 1850. We verloren in 2013 per saldo tien leden. Op zich een goede score omdat ook bij ons leden met pijn in het hart opzegden als gevolg van de crisis. Dank aan al die leden voor hun trouw en het vertrouwen in de vereniging. Het zijn er meer dan alle politieke partijen in Hoorn aan leden hebben! Als vereniging voelen we ons breed gedragen door de samenleving. Nieuwe leden blijven nodig. Daarom: neemt u straks de nieuwe ledenwerfflyer mee om te verspreiden onder vrienden en kennissen.

2014 wordt een boeiend jaar. Door de perikelen rond de plek in de commissie, is de relatie met onze zusterverenigingen Blokker en Zwaag versterkt. Ook uit iets slechts kan iets goeds voorkomen. We willen de leden direct betrekken bij de keuze van de activiteiten voor ons eeuwfeest in 2017. En de gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. 19 maart. Wat zullen die brengen? We zullen als bestuur de programma’s scannen en dat in ieder geval op de site publiceren. Hoorn staat voor moeilijke keuzes maar ook voor grote uitdagingen.

‘Zet de participerende burger niet bot opzij’, kopte Trouw een maand geleden boven een artikel van de Christen Unie-politici Slob en Beekers. ‘De overheid spreekt met gespleten tong over de participatiesamenleving’, vervolgden zij. ‘Toegewijde vrijwilligers moeten het veld ruimen voor beroepskrachten omdat die beter te sturen zijn.’ Politiek commentator Goslinga proefde in het bestel een ongetemperde democratie waarin de wil van de kleinst mogelijke meerderheid de maat der dingen wordt. Hadden ze Hoorn op het oog? Het zou zomaar kunnen. Slob en Beekers sloten af met: ‘Als voor dit kabinet de participatiesamenleving alleen maar gaat over de plicht te werken en belasting op te brengen, dan kan die ons gestolen worden. Een overheid die ruimte wil bieden aan de samenleving, biedt ruimte aan […] bevlogenheid, passie en liefde.’

En met die mij uit het hart gegrepen woorden wil ik eindigen. Bevlogenheid, passie en liefde voor onze stad en haar verleden zijn onze drijfveer. Al bijna een eeuw. Dat dat nog lang zo mag blijven!

Namens het bestuur wens ik u allen een gezond en voorspoedig 2014.


Egbert Ottens
5 januari 2014

 

 

Nieuwsarchief