Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Opgravingsrapporten Hoorn online   (05-11-2013)

archeologiewestfrieslandArcheologie West-Friesland beheert de Archeologische Waardenkaarten en Archeologische Beleidskaarten van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. Aan een update van diverse kaarten wordt op dit moment hard gewerkt. Tevens heeft Archeologie West-Friesland het doel om een onderzoek agenda voor de deelnemende gemeenten op te stellen. Het streven is om de kwaliteit van het archeologisch beleid en de implementatie van archeologie in ruimtelijke ordeningsvraagstukken te verbeteren.

Een schat aan gegevens over de geschiedenis van Hoorn is te vinden in de opgravingsrapporten van "Archeologie West-Friesland". Deze rapporten zijn onlangs online gezet. Ze zijn te downloaden van de site:
https://www.hoorn.nl/Int/Archeologie-West-Friesland/West-Friese-Archeologische-Rapporten-%28hier-downloadbaar-in-PDF%29.html

Adviseren gemeenten, projectontwikkelaars en particulieren
Archeologie West-Friesland heeft tot doel het ondersteunen en adviseren van de aangesloten gemeenten op het gebied van archeologie in de ruimste zin. De medewerkers brengen hun archeologische deskundigheid in bij bestemmingsplannen, bouwplannen, ontwikkelingsplannen, herinrichtingsplannen en andere plannen voor bodemingrepen. In het traject van Archeologische Monumentenzorg wordt zorgvuldig gekeken welke vorm van onderzoek nodig is bij een bepaalde bodemverstoring. Vaak is geen enkel onderzoek nodig, soms enig onderzoek en in ongeveer 2% van de bodemingrepen in West-Friesland is een werkelijk archeologisch onderzoek wenselijk.

De adviestaken van Archeologie West-Friesland worden gefinancierd door de aangesloten gemeenten in West-Friesland op basis van een gemeenschappelijke regeling. In het eventuele archeologische vervolgtraject speelt Archeologie West-Friesland een adviserende en begeleidende rol, onder meer door het opstellen van Archeologische Quickscans, Archeologische Programma’s van Eisen en het toetsen van archeologische rapportages. Projectontwikkelaars, bouwers, particulieren en anderen kunnen tegen vergoeding gebruik maken van de adviesdiensten van Archeologie West-Friesland.

De grote Nederlandse gemeenten beschikken al vanaf de jaren ’50 over eigen archeologische diensten voor advies en onderzoek. Sinds 1996 zijn ook diverse marktpartijen door de overheid toegelaten. Het staat de veroorzaker vrij om voor elke fase in het archeologisch proces eigen adviseurs en onderzoeksbureaus aan te stellen, mits zij over voldoende gekwalificeerd personeel beschikken (advies) dan wel over een opgravingsvergunning en personeel met aantoonbare kennis en ervaring (uitvoering). De gemeenten houden echter wel toezicht op het correct en kwalitatief voldoende doorlopen van dit proces.

De site van Archeologie Westfriesland staat hier

 

Nieuwsarchief