Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Binneblijfstraat (sloopvergunning?)   (01-08-2013)

binnenblijf

De Fractie Tonnaer blijft de discussie mbt de renovatie/nieuwbouw-discussie voeren. Lees geheel onderaan de brief van 1-8-2013, waarin gevraagd wordt de evt. sloopvergunning in de raad te bespreken.

Vanuit de Gemeente is inmiddels duidelijk gemaakt dat zij zich niet geroepen voelt om Intermaris te belemmeren bij sloop. Een meldingsplicht zou hier volstaan en een sloopvergunning zou niet aan de orde zijn. Zie hier de beantwoording van de door de fractie Tonnaer gestelde vragen.

18 juni kwamen de bewoners van de Binnenblijfstraat bij elkaar in buurtcentrum de Zaagtand. 25 juni was een bewonersbijeenkomst van Intermaris. Onder onderstaand bericht treft u de links naar diverse onderdelen aan van de bijeenkomst van 28 mei. Zo’n 25 huishoudens van de 38 eengezinswoningen aan de Binneblijfstraat, Merensstraat en Drieboomlaan in Hoorn waren dinsdagavond 28 mei 2013 aanwezig bij de informatieavond over de toekomst van hun woningen. "We willen de woningen vervangen door nieuwe, energiezuinige woningen", schrijft Intermaris in een meeschrijfartikel op dichtbij.nl (zie ook onderaan dit artikel de raadsvragen van de Fractie Tonnaer).
hoekhuisAanleiding hiervoor is de slechte technische staat van met name de fundering van de woningen. De woningcorporatie vindt het belangrijk om goede woningen te blijven verhuren en denkt graag samen met de bewoners na over de toekomstige woningen.

Intermaris liet de technische staat van de woningen onderzoeken. Verzakkingen en scheurvorming vormden aanleiding voor dit onderzoek. Intermaris wil en moet kwalitatief goede woningen verhuren. Voor de huidige bewoners, maar ook voor de toekomstige generaties. De woningen aan de Binneblijfstraat (1 t/m 16), Merensstraat (59 t/m 85, oneven) en Drieboomlaan (56 t/m 70, even) verkeren in een slechte technische staat. De woningen zijn niet op heipalen gefundeerd. Dat gebeurde in die tijd wel vaker. Maar op deze locatie maakt de combinatie met de ondergrond, die niet overal sterk genoeg is, dat ingrijpen nodig is. De situatie is niet acuut onveilig. Maar niets doen is geen optie. Dan zakken de woningen verder weg.

Vervangen van de woningen
Intermaris onderzocht verschillende mogelijkheden, waaronder ingrijpend renoveren. Ook dan moeten de bewoners een tijdlang hun huis verlaten. De hele woning zou een tijd lang leeg moeten zijn om onder de woningen te heien en de woning volledig te renoveren. Bovendien is bij renovatie een beperkte woontechnische verbetering mogelijk. De onderzoeken wijzen uit dat het vervangen van de woningen de enige verantwoorde optie is. Alle bewoners die dat willen, kunnen terugkeren naar een nieuwe, goed geïsoleerde en energiezuinige woning die daarmee wél voldoet aan de eisen van deze tijd.

Veel ruimte voor vragen
De bijeenkomst werd goed bezocht gisteravond in wijkcentrum De Zaagtand. Intermaris lichtte eerst toe wat de consequenties zijn van de uitkomst van de onderzoeken, daarna was er ruimte voor vragen. Een bewoner vroeg of er direct gevaar was voor instorten, vanwege het verder zakken van de woning. Een deskundige van ingenieursbureau Fugro, die het technische deel van het verhaal voor zijn rekening nam, kon de mensen geruststellen. Er is geen acuut gevaar, maar niets doen is geen optie. De woningen zakken onder de normen van het Bouwbesluit en het is daarom onverantwoord om niets te doen.

Samen met de bewoners
Er is nog geen plan voor de nieuwe woningen. Intermaris wil dit plan niet alleen maken, maar graag samen met de bewoners. De eerste stap was de presentatie aan de bewoners. Intermaris wil graag in gesprek blijven. Niet alleen om de huurders goed te begeleiden in dit ingrijpende proces. Maar ook om samen na te denken over de nieuwe woningen. Immers: het draait om de bewoners. Zij moeten prettig in hun woning wonen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Intermaris sprak met de bewoners af over vier weken samen te komen om door te praten over de plannen. Er is dan ruimte voor nieuwe vragen en om afspraken te maken hoe we met elkaar in gesprek blijven.

bron: www.dichtbij.nl

------------

Brief van Intermaris mbt verslag

1e deel presentatie probleemschets

2e deel van presentatie renovatie of nieuwbouw

Verslag bewonersbijeenkomst 28 mei 2013 1e deel

Vervolgverslag 28 mei 2013 2e deel

-------------------------

Aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn

Betreft: Schriftelijke vragen artikel 43 over mogelijke sloop of renovatie van woningen aan de Binneblijfstraat en Drieboomlaan

Hoorn, 31 mei 2013

Geacht College,

Vandaag lazen wij in het NHD het artikel “Binneblijfstraat verdwijnt”. Volgens dit artikel heeft Woningstichting Intermaris plannen om 38 woningen aan de Drieboomlaan / Binneblijfstraat te slopen.

Intermaris vindt de woningen te klein en slecht geïsoleerd. De bewoners van de sloopwoningen zijn erg geschrokken van deze plannen.

Onze fractie deelt de zorgen van de bewoners. Wij streven naar groot onderhoud of renovatie van de woningen.

De woningen aan de Binneblijfstraat werden rond 1920 gebouwd door de Katholieke Woningbouwvereniging Mr. Jan Dircksz Binneblijf.

In augustus 1966 wordt de Federatie van Woningbouwcoöperaties Hoorn opgericht. Deze Federatie wordt gevormd door Arbeidersbelang, Goed Wonen, Patrimonium en Mr. Jan Dircksz Binneblijf.

In 1980 werden de woningen aan de Binneblijfstraat en Drieboomlaan gerenoveerd. Deze renovatie was belangrijk voor de stadsvernieuwing in onze stad. Voor die tijd bestond stadsvernieuwing slechts uit sloop van woningen aan de Vijzelstraat, Gerritsland en aan de Italiaanse Zeedijk.

Onze fractieis tegen sloop en voor renovatie van de woningen omdat:

- de woningen goede huisvesting bieden voor de huidige bewoners, maar wel verbeterd zouden moeten worden;

- sociale woningbouw in de jaren 20 van de vorige eeuw weinig is gebouwd in Hoorn.

Intermaris heeft in het verleden voldoende bewezen woningen goed te kunnen renoveren.Woningen uit de jaren 20 zijn onder andere aan de Drieboomlaan en aan de J.P. Coenstraat door Intermaris gerenoveerd.

In het geval Intermaris de woningen niet wil renoveren, pleiten wij voor overdracht van de woningen aan de Stichting Stadsherstel.

De geschiedenis herhaalt zich. In de jaren 80 is de Woningstichting Hoorn eigenaar van de woningen van ‘t Rooie Dorp aan de Venenlaan. Eerst wilde de Woningstichting Hoorn de 32 arbeidswoningen aan de Venenlaan slopen. Na verzet tegen sloop werden de woningen overgedragen aan de Stichting Stadsherstel. Stichting Stadsherstel renoveerde in 1992 de 32 arbeidswoningen aan de Venenlaan. De stad werd verrijkt met een prachtig woningcomplex.

Het is bijzonder dat enkele jaren na de renovatie van ’t Rooie Dorp Woningstichting Hoorn de woningen weer terug koopt van Stichting Stadsherstel.

Van het College verwachten wij dat u zich inzet voor behoud en renovatie van de woningen aan de Binneblijfstraat en Drieboomlaan. U zou de voorgenomen sloopvan de woningen in ieder geval moeten weigeren.

Gelet op bovenstaande stellen wij u, in overeenstemming met artikel 43 van het reglement van Orde, de volgende vragen:

1. Hoe lang bent u bekend met de plannen tot sloop van de woningen en bent u bereid een sloopvergunning te weigeren?

2. Bent u bereid zich in te zetten voor renovatie van de woningen en daarvoor te pleiten bij eigenaar Intermaris?

3. Wilt u zich inzetten om de woningen over te dragen aan Stichting Stadsherstel en ziet u dit als positieve stap welke de kans op renovatie van de woningen vergroot? Wilt u een dergelijke overdracht met Stadsherstel en met Intermaris bespreken?

4. Kent u de mening van de huidige bewoners over de mogelijke sloop van hun woningen en gaat u met de bewoners hierover in gesprek?

5. Bent u bereid, alvorens u een sloopvergunning verleent voor de woningen, eerst de mening van de gemeenteraad te vragen over de mogelijke sloop of renovatie ?

Vriendelijkegroet namens Fractie Tonnaer,

LeventHelelespe (gemeenteraadslid)

-------------------------------

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van degemeente Hoorn

Hoorn, 1 augustus 2013

Betreft: schriftelijke vragen artikel 43 over mogelijkesloop en renovatie van woningen aan de Binneblijfstraat, Drieboomlaan en Merensstraat

Geacht college,

In onze brief met schriftelijke vragen van 31 mei jl. hebbenwij onze bezorgdheid uitgesproken over de dreigende sloop van 38 woningen aande Drieboomlaan, Merensstraat en Binneblijfstraat. De woningen zijn volgenseigenaar Intermaris te klein, slecht geïsoleerd en staan op slechte fundering.De noodzakelijke renovatie van de woningen zou te veel kosten.

De strijd over mogelijke sloop of renovatie van de woningenaan de Binneblijfstraat e.o. gaat zich herhalen. Na langdurige inspanningenvoor renovatie werden de woningen in de Binneblijfstraat e.o. toch gerenoveerd.Daarmee werd op 1 mei 1979 begonnen. De bewoners kregen toen steun van o.a. gemeenteraadslidJoop van der Werff(fractie PvdA) en van gemeenteraadslid Henny Wink (fractie Wink-Buysman). Het bewonerscomitékreeg verder ondersteuning van buurthuis De Schoor en van André Thomsen,directeur van het LOS (Landelijk Ombudsteam Stadsvernieuwing). De heer AndréThomsen werd later hoogleraar Woningverbetering en Woningbeheer, TU Delft.Thomsen gaf het bewonerscomité adviezen voor de renovatie van de woningen.

Omdat de geschiedenis zich in alle opzichten herhaalt, zalonze fractie de heer Thomsen informeren en hem vragen het nieuwe bewonerscomitéte helpen bij haar activiteiten voor behoud van de woningen in deBinneblijfstraat e.o.

Over de houding van Intermaris zijn wij teleurgesteld. Inhet verleden en nog zeer recent heeft Intermaris aangetoond wooncomplexen heelgoed te kunnen renoveren. Wij verwijzen graag naar de woningen aan deDrieboomlaan, J.P Coenstraat en Truydemanhof. De argumenten van Intermaris omde woningen aan de Binneblijfstraat maar te slopen, overtuigen ons niet.

Intermaris hanteert een al eerder gehanteerde methode: eerstjarenlang geen onderhoud plegen en vervolgens constateren dat de woningen teslecht zijn voor groot onderhoud of renovatie. Vrijwel alle woningen engebouwen in de Hoornse binnenstad staan op een slechte fundering. Zo bleken bijaankoop van het Oostereiland de gebouwen op een slechte fundering te staan. Inopdracht van de gemeente Hoorn is de fundering onder de gebouwen op hetOostereiland verbeterd. In feite is elk probleem met de fundering op te lossen,als de wil er maar is. Dat geldt ook voor de woningen van de Binneblijfstraat,Drieboomlaan en Merensstraat.

De beantwoording van onze vragen door uw college d.d. 27juni jl. toont aan dat u geen historisch besef heeft en onverschillig bent overde dreigende sloop van de woningen aan de Binneblijfstraat e.o. In bedekte termen pleit u zelfs voornieuwbouw. Het stedenbouwkundig aanzien van een deel van de buurt inHoorn-Noord zal onherstelbaar veranderen.

Onze fractie zal de bewoners steunen met hun inspanningenvoor behoud van de woningen. Groot onderhoud of renovatie van de woningen aande Binneblijfstraat is voor ons de enige mogelijkheid. Uw college geven wijdaarom het dringende advies bij de aanvraag voor een sloopvergunning of bijsloopmelding de gemeenteraad te betrekken.

Tenslotte nog dit. Uit het Coalitieakkoord 2010-2014: 2.4blz.3

Sterflats en herstructureringGrote Waal: het standpunt van de raad wordt gevolgd. Sloop is de allerlaatsteoptie. De renovatie van de Sterflats hoeft niet te wachten op de herstructurering(plannen)van de Grote Waal.

Onze fractie vindt dat dit ook geldt voor de woningen aan deBinneblijfstraat e.o.

Volgens artikel 43 van het Reglement van Orde stellen wij ude volgende vraag:

· Bent u bereid, alvorens u een sloopvergunningverleent of een sloopmelding is gedaan, eerst de mening van de gemeenteraad tevragen over de mogelijke sloop of renovatie van de woningen aan deBinneblijfstraat, Drieboomlaan en Merensstraat?

Vriendelijke groet, namens de Fractie Tonnaer,

Roger Tonnaer (gemeenteraadslid)


 

Nieuwsarchief