Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Terugblik op de overdracht Maquette Hoorn 1650   (21-04-2013)

maquette1650kleinDe voorjaarsledenvergadering van woensdagavond 17 april 2013 stond vooral in het teken van de overdacht van de maquette anno 1650 aan het Westfries museum.

Voorzitter Egbert Ottens schets de geschiedenis van de maquette. “Na zeven jaar noeste arbeid op de zolder van het majestueuze woonhuis van tandarts Habes aan het Gouw, werd de maquette Hoorn 1650 eind mei 1987 gepresenteerd. Hoorn had zich voor die dag in kleding uit een ver verleden gestoken. … Jack Buiten, ontwerper en bouwer van de maquette, op basis van de beroemde kaart van de Amsterdamse cartograaf Joan Blaeu uit 1649, daarbij geholpen door vele vrijwilligers, was ooit onschuldig begonnen met het maken van wat Hoornse woonhuizen en gebouwen op schaal.

maquetteoverzicht

Slechts enkele jaren mocht de maquette in de Noorderkerk staan. Pogingen om een plek voor de maquette in het Westfries Museum te vinden strandden. Het Museum van de Twintigste Eeuw bood daarop onderdak aan. Het eigendom van de maquette kwam bij onze vereniging. … In januari 2011 kwam een eind aan de behuizing aan de Bierkade. Gelukkig toonde het Westfries Museum nu wel belangstelling. … Een paar jaar eerder verwierf onze vereniging het legaat van mevrouw Groefsema. marchelenjack
Daarmee konden we de maquette door Marchel de Bruin laten restaureren. Na 25 jaar was dat, ondanks de goede zorg in het Museum van de 20e Eeuw, ook nodig.”

Jack Buiten ging in op de lange reis die de maquette heeft gemaakt om te eindigen met: “Ik ben de weduwe Groefsema dankbaar voor haar genereuze legaat voor de maquette in 2007. Ook de Vereniging Oud Hoorn en het Westfries Museum, die nu na 26 jaar het mogelijk hebben gemaakt de maquette een mooie plaats in het museum. te geven. Mijn oude wens ging in vervulling!“

veliusverbaasd

Daarna gaf Frederik de Groot in zijn rol als Theodorus Velius zijn visie op de Hoornse geschiedenis.

maquetteoverzicht


Velius stelt de aanwezigen de vraag of 1481 iets voor hun betekent, helaas wist niemand te vertellen dat in dat jaar de halve stad in vlammen op ging. “Een maquette van Hoorn anno 1650! … De geschiedenis van Hoorn, zichtbaar gemaakt, opdat u, kenners, onze inwoners en alle buitenpoorters zich aan deze miniatuur stad mogen ver-gapen! Opdat wij ons blijven heugen hoe groots uw stad, mijn stad, onze stad, in de Gouden Eeuw was! … En waar kan deze maquette beter worden getoond dan in hèt symbool van Hoorns glorie, het Statencollege aan de Roode Steen.”

ondertekenen
Om de overdracht formeel te bekrachtigen werd ten overstaan van de vergadering door Egbert Ottens en de directeur van het Wesfries Museum, Ad Geerdink, de bruikleenovereenkomst getekend.

overeenkomst

Ad Geerdink vertelde dat het museum afscheid heeft genomen van de bronstijdvondsten en de vroegchristelijke sarcofagen om ruimte te maken voor de maquette. “Ik ben heel erg blij dat deze stadsmaquette een plek in het museum heeft gekregen. U kunt zich dat voorstellen en ik ben iedereen dankbaar die heeft meegewerkt. De Vereniging Oud Hoorn, als eigenaar van de maquette, Hans Stuijfbergen van het Museum van de Twintigste Eeuw, die het museale stokje zeer collegiaal aan het Westfries heeft overgedragen en Jack Buiten, die logischerwijs nog altijd zeer betrokken is gebleven bij de toekomst van zijn geesteskind. … Tussen de eerste verkennende gesprekken over de toekomst van de maquette en vandaag liggen zo’n vier jaar. Tijd die is gebruikt om de maquette na 25 jaar intensief gebruik eens grondig op te knappen, plannen te maken voor een vernieuwde presentatie en het geld hiervoor bij elkaar te krijgen.”

maquetteoverzicht

Na afloop kon iedereen in het Westfries Museum de maquette in zijn nieuwe opstelling bewonderen.

 

Nieuwsarchief