Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Toren Noorderkerk aangetast door knaagkever   (27-02-2013)

noorderkerk

De toren van de Noorderkerk aan het Kleine Noord is ernstig aangetast en beschadigd door het werk van de bonte knaagkever en door houtrot. De aantasting is zo ernstig dat delen met spoed vernieuwd of hersteld moeten worden. Ook het loodwerk is verouderd en aangetast.

B&W laten de gemeenteraad in een brief weten dat er vanwege veiligheidsrisico’s snel opgetreden moet worden. De constructie van de toren en de klokkenstoel zijn dermate slecht dat direct met herstelwerkzaamheden wordt gestart. Pas later krijgen de raadsleden een raadsvoorstel toegestuurd.

In 2012 werd de gemeente al geïnformeerd over de problemen bij de Noorderkerk middels een MonumentenWacht-rapport en een brief van de kerkrentmeester van de kerk. Daarna werd een nader onderzoek gehouden waaruit bleek dat snelle actie nodig is.

De Bonte Knaagkever

schade door bonte knaagkeverHet verhaal over deze kever in de kerk lijkt een doorlopende geschiedenis te zijn. Vanaf 2003 lezen wij in de nieuwsbrieven regelmatig over de aanwezigheid en de daarop volgende bestrijding van dit knagertje. (zie artikel bonte knaagkever)

In het informatiebulletin van 2007 deelde men mede dat het ongediertebestrijdingsbedrijf Van Lierop weer te hulp was geroepen.

Ing. W. Oussoren, bouwkundige

Zie ook een artikel mbt het inpakken van de Oosterkerk ivm de knaagkever:

Zie ook de beschrijving van de Noorderkerk op deze site

 

Nieuwsarchief